Prancūzijos futbolo čempionatas baigėsi gana tradiciniu „Paris Saint Germain“ (PSG) auksiniu finišu. Tačiau tai nereiškia, kad buvo nuobodu.

Tradiciniai milžinai „Lyon“ ir „Marseille“ turėjo problemų, kurios padėjo „Lille“ (LOSC) finišuoti antroje vietoje. Tradiciškai medalius iškovojantis „Monaco“ klubas šįsyk turėjo kautis dėl išlikimo. Pristatau simbolinį geriausių žaidėjų vienuoliktuką, sezoną staigmeną ir nusivylimą.

Vartinininkas Benjaminas Lecomte „Montpellier“/Prancūzija

Jau penktą sezoną jis yra pagrindinis „Ligue1“ komandų vartininkas. Ir šis sezonas jam turbūt pats geriausias. Klubo gynyba buvo viena geresnių lygoje, o dabar jis jau ir laukia savo debiuto Prancūzijos rinktinėje.

Centro gynėjai

Marcelo „Lyon“/Brazilija

Geriau rungtyniavusio Marcelo šį sezoną Europoje nebuvo. Nuo turtingų klubų dėmesio gelbsti tai, kad Marcelo jau 32-eji. „Lyon“ gynyba šį sezoną nebuvo įspūdinga, bet brazilas savo darbą atliko puikiai.

Marquinhos PSG/Brazilija

Šį sezoną net 13 rungtynių sužaidė kaip centro saugas, bet visgi į rinktinę įtraukiau jį kaip centro gynėją. Kad ir kurioje aikštės vietoje žaistų, buvo solidus ir patikimas.

Jose Fonte LOSC/Portugalija

Tie, kurie manė, kad Jose Fonte iš Kinijos jau nebegrįš, klydo. Grįžo ir dar su trenksmu. Sužaidė labai solidų sezoną geriausios „Ligue1“ gynybos širdyje.

Kairiojo krašto wingback‘as Lucas Ocampos „Marseille“/Argentina

Universalus argentinietis sužaidė puikų sezoną. 4 įvarčiai, 7 rezultatyvūs perdavimai. Daug juodo gynybinio darbo, bet kartu ir svarbus papildomas atakų varikliukas. Galbūt pribrendo žingsniui į aukštesnį lygį, bet galimus pirkėjus gali atbaidyti ir polinkis prisirinkti kortelių.

Centro saugai

Thiago Mendes LOSC/Brazilija

Antrą sezoną Europoje rungtyniaujantis 27-erių saugas sužaidė puikų sezoną. Jis buvo pagrindinis komandos atakų dirigentas.

Houssemas Aouaras „Lyon“/Prancūzija

Jam dar tik 20 metų. O jis 35 rungtynes pradėjo vienos geriausių Prancūzijos komandų starto sudėtyje. Aikštėje daro viską – muša įvarčius, išrašo puikius perdavimu, atlieka daug gynybinio darbo. 7 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai yra įspūdinga statistika.

Dešiniojo krašto wingback‘as Nicolas Pepe LOSC/Dramblio Kaulo Krantas

Užpernai jis buvo superatsarginis „Angers“. Pernai – 13 įvarčių įmušęs žaidėjas, kuris daug prisidėjo prie to, kad LOSC neiškristų į „Ligue2“. Šiemet – žmogus, kurio 22 įvarčiai ir 11 rezultatyvių perdavimų leido klubui grįžti į Čempionų lygą, o patį žaidėją turbūt pavertė būsimu multimilijonieriumi.

Atakuojantys centro saugai

Angelis di Maria PSG/Argentina

Buvo gerokai mėtomas per skirtingas pozicijas, bet tai produktyvumui nepakenkė. 12 įvarčių ir 11 rezultatyvių perdavimų yra antras geriausias rezultatas per jo karjerą Paryžiuje.

Nabilis Fekiras „Lyon“/Prancūzija

Į „Liverpool“ praėjusią vasarą neišvyko, bet jo vertė rinkoje nesumažėjusi. 9 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai. Kartu su H. Aouaru buvo komandos smegenų centras.

Puolėjas Kylianas Mbappe PSG/Prancūzija

Edinsonas Cavani ir Neymaras buvo kamuojami traumų. Todėl dar labiau visiems buvo aišku, kad PSG yra K. Mbappe komanda. 33 įvarčiai – antras likęs N. Pepe įmušė 11 mažiau. 7 rezultatyvūs perdavimai. O jam dar tik 20 metų.

Treneris Christophas Galtier LOSC/Prancūzija

Daug metų treniravo „Saint Etienne“ (ASSE), kuris paskutiniu metu buvo geresnė komanda negu LOSC. Su ASSE jis ne kartą buvo gana netoli patekimo į Čempionų lygą, bet kažko pritrūko. Dabar Lilyje netrūko nieko. Geriausia Prancūzijoje gynyba, įspūdinga Nicolas Pepe individuali magija ir įspūdingos greitos atakos tapo klubo vizitine kortele.

Sezono staigmena „Nimes“

Kai komanda į aukščiausią divizioną grįžta po 25 metų, iš jos nieko paprastai nesitikima. Taip, 1972 metais ir dar tris kartus jie buvo antroje „Ligue1“ vietoje. Jų marškinėlius vilkėjo Ericas Cantona ar Laurentas Blancas. Tačiau dabartinis treneris Bernardas Blaquartas nebuvo treniravęs aukščiausio diviziono klubo. Gynyboje jie išties buvo viena blogiausių lygos komandų. Tačiau galvą virš vandens išlaikyti padėjo geras puolimas. Komanda buvo kūrybinga ir nenuleisdavo rankų esant neigiamam rezultatui. Jie puikiai išnaudodavo standartines padėtis. Teji Savanier taip pat niekad nebuvo žaidęs „Ligue1“. O sezoną baigė kaip daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs visos lygos futbolininkas.

Sezono nusivylimas „AS Monaco“

Taip, tai nėra ta pati komanda, kuri žaidė Čempionų lygos pusfinalyje. Fabinho, Joao Moutinho ir Thomas Lemaras išvyko šią vasarą, o iš pastiprinimo lūkesčius bent iš dalies pateisino galbūt tik Aleksandras Golovinas. Nepasiteisino ir mėginimas komandos vairą patikėti Thierry Henry – tik sugrįžęs Leonardo Jardimas padėjo išgyventi neiškritus į antrą lygą. Gynyba buvo pagrindinė problema. Ypač greitose atakose, ginantis prieš individualiai stipresnius varžovus, individualios klaidos taip pat kainavo daug. Nemažai įvarčių praleista po tolimų smūgių. Puolime neretai pavesdavo progų realizacija. „Monaco“ pagrindinė pamoka turbūt skamba taip – ne visada jauni talentai auga taip greitai, kaip reikia pagal derliaus pardavimo apimtis. O T. Henry auklėtiniams kliuvo kaip per daug žaidėjiškas ir nesutramdantis emocijų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: