Pasiruošimą pasaulio krepšinio čempionatui Lietuvos rinktinė baigė. Klaustukų kas vyks į turnyrą nebeliko, lyderiai aiškūs, pozicijos ir rolės paskirstytos. Nors paskutinės pasiruošimo rungtynės su Čekija buvo itin atkaklios, pergalę iškovoti pavyko ir teigiama nata pavyks nukeliauti į čempionatą.

Martinas Gebenas ir Žygimantas Janavičius paskutiniai, kurie palieka nuvažiuojantį nacionalinės rinktinės traukinį. Nors dėl Janavičiaus galimybių rinktinėje jau ilgą laiką nebuvo didesnių klausimų, Gebeno situacija buvo kiek kita, ypač dėl praretėjusių aukštaūgių gretų, kuomet dėl traumos šią vasarą negali padėti Milano ekipos centras Artūras Gudaitis. Rizika, kad kuris nors iš komandos centrų Jono Valančiūno ar Domanto Sabonio gali patirti traumą ar susirinkti pražangų čempionato rungtynių metu yra įmanoma, todėl nemanau, kad Pauliaus Jankūno, kaip vienintelio rezervo, gali pakakti viso turnyro metu. Savotiškos apsaugos šioje pozicijoje mano asmenine nuomone čia reikėtų, o Gebenas čia būtų pravertęs. Bet, treneriai matė žaidėjų galimybes ir jas įvertino, o jų verdiktas čia kol kas yra galutinis ir neskundžiamas.

Itin džiugina Arno Butkevičiaus įsiliejimas į komandą. Jo atletiškumas, kibumas gynyboje ir energija tikrai gali praversti, kažkuriame iš grupės mačų. Matant jį taip žaidžiantį, sunku jam pasakyti ne, o Dainius Adomaitis ir jo štabas įvertino 26-erių metų klaipėdiečio žaidybinį indėlį, palikdami jį galutiniame dvyliktuke. Roko Giedraičio tritaškiai bei sugebėjimas praplėsti puolimą nuo suolo irgi gali būti svarbus faktorius netolimoje ateityje. Pažiūrėsime, kiek galimybių pasireikšti Donguano mieste jie abu turės.

Rinktinės branduolys aiškus: Mantas Kalnietis, abu NBA aukštaūgiai, Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminkas, galbūt prie jų prisijungs kiek mažiau pasiruošime spindėjęs Edgaras Ulanovas, tačiau tikiu jo talentu, o čempionato metu jis dar turėtų iššauti. Jonas Mačiulio ir Renaldo Seibučio patirtis leis jaustis ramesniems jauniesiems komandos žaidėjams, nors puolime jie neturėtų būti esminiai faktoriai. Kaip ir veteranas Paulius Jankūnas, kurio žodis rūbinėje bei ramybė bus reikalinga kriziniais momentais. Nors apie Luką Lekavičių nebuvo daug kalbama pasiruošimo ciklo metu, bet teigiamo sprogstamo užtaiso aikštėje tikiuosi ir iš jo.

Pasibandymų ir improvizacijų laikas pasibaigė. Priėjome rimtų iššūkių laikotarpį. Pirmieji, kurie bandys įkasti Lietuvos rinktinės vyrams – Vakarų Afrikos šalies – Senegalo vyrai. Sekmadienį pamatysime tai, ko laukėme visą vasarą – tikrąjį išbandymą bei pirmąjį rudens krepšinio egzaminą.

Dalintis: