Po žiemos pertraukos grįžta Čempionų lyga. Nors savo pirmines prognozes pateikiau iš karto po burtų, praėjus dviem mėnesiams padėtis keičiasi ir dabar galima drąsiau prognozuoti, ko laukti.

Dortmundo „Borussia“ – „Paris Saint Germain“ (PSG)

Thomas Tuchelis į Dortmundą turėti grįžti ant balto žirgo. O žiūrovams šių dviejų klubų akistatos žada įvarčių fejerverkus. Abu klubai gynyboje yra pažeidžiami, bet puolime turi labai daug talento ir žvaigždžių. Tačiau tvirtesni koziriai tikrai yra prancūzų rankose. Jie turi namų pranašumą. Jokios įtampos dėl Prancūzijos čempionato – „Ligue1“ PSG absoliučiai dominuoja. Be to, net ir prieš kovas su „Borussia“ jų lauks gana silpni oponentai. PSG nepralaimi jau 23 susitikimų iš eilės. Dortmunde šį sezoną futbolas labai gražus. Tačiau komandą ištinka ir žaidybinės krizės. Paskutinę Lucienas Favre išsprendė pereidamas prie naujos schemos 3-4-2-1. Gynybos tai per ne lyg nepagerino, bet puolimo potencialą atrakino. Komandą tikrai sustiprino Emre Canas bei Erlingas Haalandas. Bet pozityvo ne tiek ir daugiau. Bundeslygoje kova dėl kito sezono Čempionų lygos zonos vietų sunki. Varžovai prieš kovas su PSG laukia stiprūs. „Prūsai“ patyrė 4 pralaimėjimus per paskutines 10 rungtynių. Turbūt kris ir prieš prancūzus. Tiesiog žaidime „kas įmuš daugiau“ PSG koziriai rimtesni.

Madrido „Atletico“ – „Liverpool“

Didelės intrigos šioje poroje nematau. „Atletico“ žaidžia blogiausią sezoną Diego Simeone eroje. „Liverpool“ – geriausią prie Jurgeno Kloppo. Taip, „Atletico“ gynyba, nepaisant vasaros nuostolių, kai pasitraukė Diego Godinas, Filipe Luisas, Lucas Hernandezas ir Juanfranas, vis dar puiki. Bet pagal puolimo parametrus klubas labiau primena dėl išlikimo „Primera“ kovojantį klubą, o ne komandą, kuri galėtų pasiekti Čempionų lygos finalą. Problema tikrai ne komplektacijoje – Joao Felixas, Alvaro Morata, Thomas Lemaras žino, kaip mušti įvarčius. Bet dabartinis žaidėjų branduolys tiesiog nebetinkamas įprastam „Atletico“ stiliui. O Diego Simeone keistis nenori. Dabar „Atletico“ tėra komanda, kuri kovoja dėl to, kad kitą sezoną žaistų Čempionų lygoje. Lyg tyčia, prieš kovas su britais, juos egzaminuos tos pačios grupės komandos. „Atletico“ neseniai nutraukė nemalonią penkių nelaimėtų rungtynių seriją. Sadio Mane, Roberto Firmino ir Mohamedas Salahas savo progų tikrai turės. Gintis „Liverpool“ moka. Jie jau faktiškai laimėjo „Premier“ lygą ir gali visas jėgas skirti titulo Europoje gynimui. Nepralaimėtų rungtynių serija siekia 33. Vargu ar „Atletico“ gali ją nutraukti.

Bergamo „Atalanta“ – „Valencia“

Bergamo „Atalanta“ Čempionų lygoje debiutuoja. „Valencia“ taip pat jau seniai pamiršo, ką reiškia tolimi žygiai Čempionų lygoje. Italai savo žygį Europoje pradėjo kukliai, bet geras finišas leido patekti į aštuntfinalį. Vietiniame fronte jie vis labiau įsižaidžia, o Josipas Iličičius apskritai turbūt žaidžia sezoną, dėl kurio į ilgąjį Auksinio kamuolio sąrašą patekti turėtų. Per paskutines 15 rungtynių „Atalanta“ pralaimėjo tris kartus, o puolime atrodo vis įspūdingiau. Taip, siekti svajonės nepadės gana sudėtingas grafikas „Serie A“, bet kol kas jie yra Čempionų lygos zonoje ir demonstruoja gerą futbolą. „Šikšnosparniai“ tuo atveju, jeigu sezonas baigtųsi jau dabar, Europoje nežaistų. Tačiau padėtis vis dar lengvai pataisoma. Problema yra tik forma – iš paskutinių 8 rungtynių pralaimėtos ketverios. Dėl to, kad dangus šiuo metu šviesesnis Lombardijoje, minimaliais favoritais laikau „Atalanta“

„Tottenham Hotspur“ – „Leipzig“

Sezono pradžioje „Tottenham“ murkdėsi purve, o „Leipzig“ žibėjo. Dabar, kai „Spurs“ treneriu tapo Jose Mourinho, jų forma kyla. O „Leipzig“ po žiemos pertraukos neatrodo įtikinantis. Iki tol tris mėnesius be pralaimėjimų žingsniavęs „Leipzig“ savaitgalį nutraukė ketverių nelaimėtų rungtynių iš eilės seriją. Tačiau Bundeslygoje jie vis dar antri. Be to, žiemą atvyko Ispanijos futbolo supertalentas Dani Olmo, papildęs ir taip talentingą „saksų“ ansamblį. Visgi, „Leipzig“ trūksta patirties. Ko nemažai turi „Spurs“, kuris žiemą išlydėjo Christianą Erikseną į Italiją, o į jo vietą įsigijo jau vieną labai svarbų įvartį įmušusį Steveną Bergwijną. „Spurs“ nepralaimi jau 7 rungtynių iš eilės ir grįžta į kovą dėl Čempionų lygos Anglijoje. Nepaisant visko, „Leipzig“ atrodo pajėgus sukurti staigmeną. Ją šioje poroje ir prognozuoju.

Londono „Chelsea“ – Miuncheno „Bayern“

Frankas Lampardas sezonui įsibėgėjant sulaukdavo labai daug komplimentų dėl „Chelsea“ žaidimo. Visgi, žiemą reikalai ėmė prastėti. Iš paskutinių 16 rungtynių „Chelsea“ laimėjo tik septynerias. Jie vis dar Čempionų lygos zonoje, bet konkurentai yra labai arti. Hansas Flickas taip pat turėjo savo medaus mėnesį su žiniasklaida. Tik perėmęs klubo vairą jis pasiekė kelias įspūdingas pergales, bet vėliau buvo ir rungtynių, kur labai jausdavosi darbo tokiame lygyje patirties stygius. Šiuo metu vėl geras periodas. Nepralaimėta jau 10 rungtynių iš eilės. Devyniose iš jų laimėta. „Bavarai“ vėl Bundeslygos viršūnėje. Abu treneriai neturi daug patirties. Sudėtys taip pat ne vienodai patyrusios. Daug kas tikėjosi, kad „Chelsea“ jau šią žiemą pasinaudos transferų draudimo atšaukimu ir pasistiprins. To neįvyko. Nors „aristokratai“ turi talentingų jaunuolių, Čempionų lyga jiems bus naujas iššūkis. O „Bayern“ patirties tokio lygio kovose turi gerokai daugiau. Todėl jie ir turėtų sugebėti žengti į ketvirtfinalį.

„Napoli“ – „Barcelona“

Diego Maradonos derbis. Kai burtai tik buvo ištraukti, neatrodė, kad šioje poroje bus daug intrigos. „Barca“ rudenį nebuvo įspūdinga, bet ir kalbėti apie didelę žaidimo krizę nebuvo galima. „Napoli“ su Gennaro Gattuso tik ieškojo naujo komandos veido. Tačiau iki dabar reikalai Neapolyje pagerėjo, Barselonoje – pablogėjo. Katalonai atleido Ernesto Valverde. Jį pakeitęs Quique Setienas kai kuriuos sirgalius pradžiugino tuo, kad komanda žaidžia tradiciškesnį sau futbolą. Tačiau kol kas nepasakyčiau, kad tai neša geresnius rezultatus negu anksčiau. „La Liga“ pirmauja Madrido „Real“. Per aštuonerias rungtynes su Q. Setienu „Barca“ patyrė jau du pralaimėjimus. „Napoli“ stovykloje nuotaikos vis gerėja. Taip, jie vis dar toli nuo lyderių „Serie A“, bet po truputį grįžta į kovą dėl vietų Europoje. Per paskutines šešerias rungtynes italai suklupo vos kartą, ir nugalėjo visas tris Italijos čempionato lyderes. Komanda vis labiau suvokia, ko iš jos nori G. Gattuso ir aikštėjai tai įgyvendina. Žiemą į klubą atvykę Diego Demme, Stanislavas Lobotka ir Matteo Politano prie to taip pat prisideda. Tačiau favoritė vis tiek yra „Barca“. Jos sudėtis pajėgesnė. Lengva nebus, bet katalonai tai aikštėje turbūt sugebės įrodyti.

Madrido „Real“ – „Manchester City“

Ši pora yra labiausiai intriguojanti. Ji tikrai papuoštų pusfinalį, tačiau įvyks per anksti. Zinedine‘as Zidane‘as iki šiol per savo karjerą nėra pralaimėjęs jokios Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų serijos. Karališkasis klubas su juo atrodo vis geriau ir netgi pirmauja „La Liga“, kur paskutinį dešimtmetį visiškai dominavo „Barca“. Nors tarp kovų su „City“ įsiterps ir labai svarbus „El Clasico“ mūšis, bet bent jau intensyvumo prasme ispanų tvarkaraštis kiek lengvesnis negu anglų. Iki vasario 6 dienos pralaimėjimo Ispanijos taurėje „Real“ buvo nepralaimėjęs 21 rungtynių iš eilės. Nuotaikos Mančesteryje dabar kur kas bjauresnės. Klubas šviežiai dvejiems sezonams buvo pašalintas iš Čempionų lygos. Jie pralaimėjo dvejas rungtynes iš eilės. „Premier“ lygoje kova dėl pirmos vietos iš esmės jau baigta. Tačiau tai gali būti ir privalumas. Akivaizdu, kad pašalinimas iš Čempionų lygos daug ką keičia. Ir Čempionų lygos trofėjus tampa absoliučiai pagrindiniu sezono uždaviniu. Motyvacija jį iškovoti yra didesnė negu bet kada anksčiau. Visa energija bus sutelkta į tai. Ir todėl „City“ laikau nedideliais šios poros favoritais.

„Lyon“ – Turino „Juventus“

Italai yra akivaizdūs favoritai. Tačiau viena iš pagrindinių priežasčių yra tai, kad „Lyon“ apskritai yra galbūt netgi pati prasčiausia komanda iš pasiekusių ketvirtfinalį. „Ligue1“ jie net nėra pirmame dešimtuke. Ir nors iki Čempionų lygos zonos nėra tiek jau daug taškų, bet jau ketverios iš eilės nelaimėtos rungtynės Prancūzijos lygoje padėties tikrai nepagerina. Problemų puolime sprendimui žiemą atvyko Karlas Ekambi. „Juventus“ žiemą išgyveno be pokyčių. Tačiau komandos forma gerokai svyruoja. Iš paskutinių penkerių rungtynių „Juventus“ laimėjo vos dvejas. Nors jie vis dar „Serie A“ lyderiai, padėtis visiškai kitokia, negu būdavo anksčiau, kai saugi taškų pagalvė leisdavo po Naujųjų visą energiją skirti Europai. Visgi, „Lyon“ šiuo metu atrodo tiesiog per silpna komanda, kad galėtų užkirsti kelią italams į ketvirtfinalį.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: