Prieš trejus metus savo bloge pirmą kartą paskelbiau Europos futbolo klubų dešimtmečio reitingą. Šiandien publikuoju naujausią reitingą.

Reitingas yra paremtas būtent tik rezultatais Europos turnyruose. Ir į jį patenka 216 klubų, kurie per šį dešimtmetį juose pasirodė.

Skaičiavimai čia buvo ir paprasti, ir sudėtingi. Čempionų lygos nugalėtojas gauna maksimumą – 80 taškų, likę 79 į to sezono Europos turnyrų grupių etapus pakliuvę klubai gauna nuo 1 iki 79 taškų priklausomai nuo savo pasiekimų. UEFA Europos lygos nugalėtojas gauna 71 tašką. Patekimas į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas garantuoja 63 taškus, grupių etapą – 25. UEFA Europos lygos atkrintamųjų varžybų etapą pasiekę klubai gauna bent 33 taškus. Kaip konkrečiai pasiskirsto taškai lemia tokie faktoriai, kaip klubą iš atkrintamųjų varžybų eliminavusios komandos tolimesnė sėkmė, atkrintamųjų varžybų serijos rezultatas ar surinktų taškų skaičius ir įvarčių santykis grupėje.

Pirmą kartą reitingo viršūnę pasiekė Madrido „Real“. Nors karališkajam klubui praėjęs sezonas nebuvo pats sėkmingiausias, bet jie neteko vos vieno taško, o iki tol 1-2 vietas besidalinusi „Barcelona“ prarado daugiau, nes 2009-10 m. sezone pasiekė pusfinalį, o šiemet tik ketvirtfinalį. Netoli viršūnės pernai buvęs Miuncheno „Bayern“ į pirmą vietą nesikėsino, nes prieš dešimtmetį pasiekė finalą, o šiemet tapo čempionais, tad gavo tik vieną papildomą tašką. Bet jie turės visus šansus kėsintis į viršūnę kitais metais. Jeigu „Bayern“ apgina titulą, jei reitingai kyla į pirmą vietą. Jeigu patenka į pusfinalį, „Real“ būtina žaisti bent finale, kad išliktų lyderiais.

Į pirmąjį dešimtuką pakilo klubas, kuris 2009-10 m. sezone Europos turnyruose nesivaržė: „Manchester City“, TOP 10 po gana nesėkmingo sezono paliko Lisabonos „Benfica“. Iš pirmojo penketuko Londono „Arsenal“ išstūmė „Paris Saint Germain“.

Tarp 20 geriausių taip pat vos vienas naujas klubas – Leverkuzeno „Bayer“ aplenkė Gelzenkircheno „Schalke“.

Čempionų lygą drebinusių klubų pozicijos išsiskyrė. „Lyon“ iš 15 vietos nukrito į 19-ąją, nes prarado taškus už labai sėkmingą 2009-10 m. sezoną ir bendras kraitis pasipildė vos vienu. O „Leipzig“ atliko įspūdingą šuolį iš 97 vietos į 67-ąją.

Gana solidžiai į viršų pasilypėjo ir „Cluj“, Bergamo „Atalanta“ (59 vietos), Belgrado „Crvena Zvezda“, Stambulo „Basaksehir“ (64 vietos), Madrido „Getafe“ (68 vietos), Bratislavos „Slovan“, „Dudelange“

Tuo tarp nemažai pozicijų prarado „Fiorentina“, „Stuttgart“, Bordo „Girondins“, „Zurich“, Liverpulio „Everton“, Tel Avivo „Hapoel“, Atėnų „Panathinaikos“, Haifos „Maccabi“, Brėmeno „Werder“, Londono „Fulham“, Berlyno „Hertha“, Graco „Sturm“, „Debrecen“

Geriausiai iš naujokų pasirodęs „Wolverhampton“ yra 111 vietoje.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: