Rytoj prasideda UEFA Europos lygos aštuntfinalio etapas. Apie tai, ko jame tikėtis – šiame tekste.

Amsterdamo „Ajax“ – Berno „Young Boys“

Be abejo, Nyderlandų legendinis futbolo klubas yra gerokai garsesnis vardas futbole. Jie pirmauja savo šalies čempionate. Po to, kai dar gruodžio 9-ąją pralaimėjo Čempionų lygos rungtynes, jau 19 rungtynių iš eilės suklupimų nepatirta (ir per šį laiką vos trejos rungtynės baigėsi lygiosiomis). Tačiau Europoje staigmenų būna, o šveicarų pergalė netgi nebūtų išskirtinė sensacija. Tik visiškas stebuklas galėtų sutrukdyti „Young Boys“ tapti savo šalies čempionais – persvara daugiau negu solidi, tad visas dėmesys gali būti skirtas Europos lygai. Nepralaimėtų rungtynių serija analogiška – 19, tik lygiosiomis per šį laiką sužaista penkis kartus. Nereiktų pamiršti ir to, kad pirmame atkrintamųjų varžybų etape buvo sumuštas solidus Leverkuzeno „Bayer“. Nuojauta sako, kad šveicarai bus ir ketvirtfinalyje. Motyvacijos netruks „Ajax“ žaidusiam serbui Miralemui Sulejmani.

Kijevo „Dinamo“ – „Villarreal“

„Submarinai“ vasarą savo sudėtį gerokai sustiprino ir Unai Emery pasikvietė tikrai ne todėl, kad klubas kitą sezoną nežaistų Europos turnyruose. Tačiau kol kas „Villarreal“ žengia už Europos lygos zonos „Primera“ ir nors U. Emery yra tikras šio turnyro specialistas, nepriskiriami prie pagrindinių titulų medžiotojų Europos lygoje. Klubas laimėjo tik trejas iš paskutinių 10 rungtynių. Ukrainiečių nuotaikos geresnės. Jie – nacionalinio čempionato lyderiai, paskutinį pralaimėjimą patyrę dar gruodžio pradžioje ir nuo to laiko nepralaimintys jau 10 rungtynių. Nepaisant visko, dviejų futbolo legendinių trenerių – U. Emery ir Mircea Lucescu kovą turėtų laimėti pajėgesnį ansamblį savo dispozicijoje turintis baskas.

„Manchester United“ (MU) – „Milan“

Šie du legendiniai klubai yra susitikę ir gerokai aukštesnės prabos turnyrų lemiamose kovose. Du miegantys milžinai, kurie desperatiškai nori susigrąžinti auksinius savo laikus. Dvi komandos, kurios kitą sezoną turėtų rungtyniauti Čempionų lygoje. Zlatanas Ibrahimovičius ir Diogo Dalotas prieš savo buvusį klubą (nors švedui išbėgti į aikštelę turbūt sutrukdys trauma). „Milan“ jau nebėra „Serie A“ lyderis, o kai kurie skeptikai netgi prognozuoja, kad gali apskritai iškristi iš TOP 4, garantuojančio vietą Čempionų lygoje. Šiais kalendoriniais metais iš 16 rungtynių italai laimėjo vos pusę ir patyrė jau penkis pralaimėjimus. MU kol kas tvirtai žengia antroje „Premier“ lygos vietoje ir nors į auksą nebesikėsina, bet bent jau gali daug dėmesio skirti Europai. Tiesa, tvarkaraštis vietos fronte paskutinėmis savaitėmis nelengvas. Nors lygiosios paskutiniu metu neretesnis reiškinys negu pergalės, MU nepralaimėjo 11 rungtynių iš eilės. Tačiau „Milan“ tikrai yra pajėgus šią seriją nutraukti. Tą ir prognozuočiau.

Prahos „Slavia“ – Glazgo „Rangers“

Nors Prahos „Slavia“ yra vienas geriausiai valdomų klubų Europoje, puikiai ugdantis talentus ir pasiekiantis tokių rezultatų, kaip „Leicester City“ pašalinimas iš Europos lygos, manau, kad akivaizdus favoritas yra Glazgo „Rangers“. Savaitgalį jie tapo Škotijos čempionais, nutraukę ilgą „Celtic“ dominavimą ir nuo šiol gali visą dėmesį skirti Europai. Sėkmingas žygis Europos lygoje dar pakeltų ir taip aukštas Steveno Gerrardo akcijas. Šį sezoną jie apskritai pralaimėjo tik kartą, nepralaimėtų rungtynių serija siekia 17, iškovotos šešios pergalės iš eilės. „Slavia“ taip pat neblogai įsitvirtinusi Čekijos pirmenybių viršūnėje. Jie nepralaimėjo 16 rungtynių iš eilės. Bet į kitą etapą turėtų žengti „Rangers“ – aplinkybės jiems palankesnės, o sudėtis kiek stipresnė.

„Roma“ – Donecko „Shakhtar“

Nėra žmogaus, kuris labiau norėtų žengti į ketvirtfinalį, negu „Roma“ treneris Paulo Fonseca. Jis į Amžinąjį miestą dirbti atvyko būtent iš Donecko. Savo buvusio klubo negailės ir Henrikas Mkhitaryanas. Klubai šį dešimtmetį yra susitikę ir Čempionų lygos lemiamose kovose ir pasidalino po vieną laimėtą seriją. P. Fonsecai šis sezonas nėra lengvas – klubo žaidimas banguoja, patirtas ne vienas triuškinantis pralaimėjimas, vienu metu daug kalbama buvo ir apie galimas permainas trenerio poste. Paskutiniu metu padėtis kiek stabilizuojasi – 7 pergalės per 10 rungtynių ir „Roma“ vėl Čempionų lygos zonoje. „Šachtininkai“ Ukrainoje vaikosi Kijevo „Dinamo“ – persvara nedidelė, bet jie dabar tik antri, o paskutiniu metu tvarkaraštis vietos fronte lemia nelengvus mūšius. Per septynerias po sezono atnaujinimo sužaistas oficialias rungtynes, „kurmiai“ patyrė jau du pralaimėjimus. Tad į kitą etapą didesnius šansus žengti turi „Roma“.

Pirėjo „Olympiacos“ – Londono „Arsenal“

Prieš metus Pirėjo klubas gana sensacingai eliminavo iš Europos lygos „Arsenal“. Atėjo revanšo laikas. Per tą laiką į Pirėją iš Londono išvyko Sokratis. Motyvacijos graikams bus ne mažiau negu jų oponentams. Tikimybė, kad auksas Graikijoje išslys iš rankų, praktiškai minimali. Visą energija galima skirti Europai. Nors ne taip seniai nutrūko 15 rungtynių be pralaimėjimų serija, bet graikai bus pavojingi ir jų neslėgs įtampa. Visai kas kita būtų „Arsenal“. Pralaimėjimas nebūtų pateisintas. Pergalė Europos lygoje yra vienintelis realus kelias į Čempionų lygą – Anglijoje šiemet Londono komanda tėra blanki ir nestabili vidutiniokė. Per paskutines 10 rungtynių „Arsenal“ iškovojo vos keturias pergales. Tačiau Europoje jie turėtų žengti į ketvirtfinalį. Vien dėl to, kad antro iš eilės fiasko leisti sau nebegali.

„Tottenham Hotspur“ – Zagrebo „Dinamo“

Lukos Modričiaus derbis. Jeigu daugelis futbolo fanų rinksis rungtynes, kur daugiau skambių vardų, tai L. Modričius veikiausiai stebės savo dviejų buvusių klubų akistatą. O iš esamų žaidėjų ši kova turbūt daugiausiai reikš Robbie Burtonui, „Dinamo“ saugui, amžinų „Spurs“ varžovų Londono „Arsenal“ auklėtiniui. Ir R. Burtonas gali laukti kovos su atsargiu optimizmu. Kroatijos čempionato lyderiai yra iškovoję aštuonias pergales iš eilės, o Europos lygoje apskritai šį sezoną dar nesuklupo. Sudėtis jauna ir talentinga – o rungtynės su „Spurs“ puiki scena pasirodyti Europai. „Tottenham“ laimėjo ketverias rungtynes iš eilės ir per šią seriją tris kartus įmušė bent keturis įvarčius, o patys kamuolį iš savo vartų traukė vos kartą. Tačiau jeigu sezonas baigtųsi dabar, „Tottenham“ nepatektų į Čempionų lygą, o kelias į šį tikslą per „Premier“ lygą visgi atrodo gerokai užtikrintesnis. Tai suteikia geras sąlygas „Dinamo“ rimtai patriukšmauti. Todėl favorito šioje poroje tiesiog nėra.

„Granada“ – „Molde“

Abu klubai jau pasiekė savo geriausius visų laikų rezultatus Europos turnyruose. Aišku, andalūzams tai apskritai debiutas Europoje. Tad bet kuriam iš šių klubų patekimas į ketvirtfinalį bus didžiausia sėkmė klubo istorijoje. Galbūt tai bus mažinantis įtampą veiksnys, o gal priešingai – per daug įpareigos. Nors „Granada“ turi pajėgesnę sudėtį, jų šansais esu linkęs suabejoti. Per paskutines 15 rungtynių iškovotos vos penkios pergalės. Šį sezoną andalūzai tėra pilki „Primera“ vidutiniokai ir vargu ar grįš į Europą. „Molde“ padėtis kitokia. Jie dar nepradėjo naujo sezono Norvegijoje ir visą dėmesį gali skirti Europai. Nors žaidybinės patirties stygius kartais komandoms virsta problema, „Molde“ tokio komplekso neturi ir su trenksmu eliminavo iš turnyro gerokai pajėgesnį „Hoffenheim“. Ir turbūt tuo neapsiribos.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: