Jau šiandien UEFA Čempionų lygoje prasideda ketvirtfinalio etapas. Apie tai, ko jame galime tikėtis – šiame tekste.

„Manchester City“ – Dortmundo „Borussia“

Šios komandos pirmą ir vienintelį kartą oficialiose rungtynėse susitiko 2012 m. Čempionų lygos grupių turnyre ir „miestiečiai“ tada per dvejas rungtynes iškovojo vos tašką. Taigi, kad žengtų į kitą etapą, „City“ turi įveikti komandą, kurios anksčiau niekada pranokti nepavyko.

Pepas Guardiola puikiai žino, ką reiškia laimėti prieš „Borussia“ dar iš tų laikų, kai treniravo Miuncheno „Bayern“. Turėtų pavykti ir šį kartą – visos aplinkybės tam yra labai palankios. „Miestiečiai“ šį sezoną demonstruoja turbūt geriausią futbolą Europoje. Veikiausiai jau gana greitai pavyks iškovoti „Premier“ lygos auksą – persvara daugiau negu solidi, tad galima visą energiją skirti Europai. Nors tvarkaraštis paskutiniu metu ir nėra labai paprastas, bet „City“ iškovojo penkias pergales iš eilės, o per paskutines 35 rungtynes iškovojo 30 pergalių ir patyrė vos du pralaimėjimus. Rungtynės bus svarbios Ilkayui Gundoganui, ne vienus metus žaidusiam už „Borussia“.

Nuotaikos „Borussia“ stovykloje visai kitokios. Sezonas sudėtingas ir blankus. Savaitgalį pralaimėtas labai svarbus mūšis prieš Frakkfurto „Eintracht“, kuris labai sukomplikuoja galimybes kitą sezoną vėl žaisti Čempionų lygoje ir apsunkina šansus vasarą išsaugoti klubo lyderius. Per paskutines penkerias rungtynes „geltonieji“ iškovojo vos vieną pergalę. Jiems visoje serijoje padėti negalės Axelis Witselis, bent jau pirmas rungtynes praleis „City“ auklėtinis Jadonas Sancho.

Šį sezoną „geltonieji“ leidžia varžovam susikurti daug progų, o „City“ realizacija tikrai nesiskundžia. Daugokai įvarčių praleidžiami tolimais smūgiais. Puolime stiprybė galėtų būti mokėjimas išnaudoti erdves tarp linijų. „City“ šį sezoną daug progų susikuria pasiremdama individualiu lyderių meistriškumu, Kevinas de Bruyne ir kompanija puikiai realizuoja baudos smūgius, puikiai sekasi ir gynyboje, ypač nuo standartinių padėčių, tad šiuo šiaip neblogai veikiančiu ginklu „Borussia“ sunkiau galės naudotis.

Peršasi logiška išvada – pusfinalyje matysime „City“.

Madrido „Real“ – „Liverpool“

Paskutinis šių komandų mūšis buvo įsimintinas Čempionų lygos finalas, kai daugelio įsitikinimu Sergio Ramosas tyčia traumavo varžovų lyderį Mohamedą Salahą ir dėl kontakto su vienu purviniausių visų laikų futbolininkų Loris Kariusas žaidė po smegenų sutrenkimo, bei to pasekoje praleido labai absurdiškus įvarčius. Tad aišku, kad „raudonieji“ yra ištroškę revanšo.

Karališkajam klubui šis sezonas klostosi banguotai – jie žengia gana tradicinėje sau trečioje „La Liga“ vietoje, bet tikrai dar neprarado šansų apginti čempionų titulą. Itin svarbus mūšis laukia ateinantį savaitgalį, kai vyks El Clasico. Pralaimėjimo atveju bus nelengva užsikabinti už kovos dėl trofėjaus. Paskutiniu metu „Real“ forma nebloga – jau 11 rungtynių be pralaimėjimų ir keturios pergalės iš eilės. Veikiausiai abejas rungtynes su „Liverpool“ praleis S. Ramosas ir Edenas Hazardas, bent pirmąsias – Federico Valverde ir Dani Carvajalis.

„Liverpool“ atrodo, kad jau po truputį lipa iš juodžiausios Jurgeno Kloppo eroje duobės. Nuo Čempionų lygos zonos dar skiria trys taškai. Aišku, kad kelialapį būtų galima užsitikrinti laimėjus Čempionų lygą, bet visgi kelias per „Premier“ lygą atrodo gerokai užtikrintesnis. „Raudonieji“ dabar skaičiuoja trijų pergalių iš eilės seriją ir pats žaidimas vis labiau primena įprastą standartą. Bent pirmąsias rungtynes veikiausiai praleisti turės Jordanas Hendersonas, abejas – Virgilas van Dijkas, Joe Gomezas ir Joelis Matipas. Rungtynės bus svarbios buvusiam „Real“ auklėtiniui Fabinho ir iš mirtinų „Real“ varžovų akademijos į futbolo pasaulį žengusiam Thiago.

„Liverpool“ šį sezoną daug kenčia nuo individualių gynėjų klaidų, o „Real“ atakų lyderiai tikrai individualiai pajėgūs. Taip pat „raudonieji“ leidžia varžovams susikurti nemažai progų, o laukia tikrai kūrybingi varžovai, neblogai realizuojantys progas. Tačiau „Liverpool“ stiprybė yra individualus M. Salaho, Sadio Mane, Diogo Jota meistriškumas – progų jie tikrai sukurs. „Real“ problema šį sezoną kaip tik yra tai, kad varžovai prieš juos susikuria nemažai progų. Patys „Real“ puolėjai dažnai sugaunami nuošalės spąstuose. Tarp pagrindinių karališkojo klubo stiprybių – greitos atakos ir standartinės padėtys (nuo pastarųjų „Liverpool“ ginasi gana solidžiai).

Viską įvertinus, turėtume laukti atkaklios kovos ir sudėtingos „Real“ pergalės.

„Porto“ – „Chelsea“

Burtai tik antrą kartą suveda šių klubų kelius Čempionų lygos atkrintamosiose varžybose. Kai tai nutiko 2007-aisais, tada nelengvą pergalę iškovojo „aristokratai“. 2015 metais, kai klubų keliai susikirto grupių turnyre, abi komandos laimėjo namuose.

Šį kartą irgi galime laukti intriguojančios kovos. „Aristokratų“ stovykla atrodo išbalansuota rinktinių pertraukos – savaitgalį triuškinančiai 2:5 nusileista vieniems iš „Premier“ lygos autsaiderių „West Bromwich Albion“. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad tai buvo pirmas Thomaso Tuchelio pralaimėjimas naujoje darbovietėje, o nepralaimėtų rungtynių serija iki tol siekė 14. „Aristokratai“ grįžo į kovą dėl vietos kito sezono Čempionų lygoje, tad dabar būtent kovos namų fronte turėtų būti prioritetas. Bent jau pirmose rungtynėse „aristokratams“ veikiausiai nepadės traumuoti N‘Golo Kante ir Christianas Pulisičius.

„Drakonų“ nuotaikos panašios – jeigu jie žengtų į pusfinalį, bet Portugalijos čempionais taptų dabar aštuoniais taškais priekyje esantis Lisabonos „Sporting“, niekas nesakytų, kad sezonas geras. Tuo labiau, kad taip pat nėra jokių garantijų dėl patekimo į kito sezono Čempionų lygą. Tiesa, dabar klubo forma nebloga – per paskutines 15 rungtynių patirti tik du pralaimėjimai. Pirmosioms rungtynėms suspenduoti Mehdi Taremi ir Sergio Oliveira. Nors kelioms minutėms į aikštę išbėgti tikėsis „aristokratams“ priklausantis Malangas Sarras.

„Drakonų“ didžiausi trūkumai – silpna gynyba greitose atakose ir leidimas varžovams susikurti nemažai progų. Tačiau jie yra kovinga komanda, kuri ne kartą išsigelbėjo pralaiminėdama, gerai realizuoja progas, puikiai atakuoja kraštais, susikuria nemažai progų, ypač mėgsta tikrinti varžovų vartininkus tolimais smūgiais. „Aristokratų“ Achilo kulnas – gana dažnos individualios gynėjų klaidos. Bet jie puikiai ginasi nuo standartinių padėčių (tai rimtas „Porto“ ginklas), mėgsta spausti varžovus ir perima kamuolius. Puolime gerai išnaudojo krašto puolėjus, realizuoja standartines padėtis (ypač baudos smūgius).

Jau „Porto“ rungtynės prieš Turino „Juventus“ parodė, kad „drakonus“ reikia vertinti rimtai, bet nedideli favoritai yra Londono „Chelsea“.

Miuncheno „Bayern“ – „Paris Saint Germain“ (PSG)

Šios komandos tarpusavyje sužaidę nemažai susitikimų, bet turbūt pirmiausiai mūsų atmintyje iškyla pernykštis Čempionų lygos finalas. Nors nuo tų rungtynių praėjo kiek daugiau negu pusmetis, bet permainų jau daug. Pagrindinė – naujas PSG treneris Mauricio Pochettino, pakeitęs T. Tuchelį. Jam revanšo motyvas ne mažiau svarbus už auklėtinius – praėjusių metų rudenį namuose žaidęs tuometis M. Pochettino klubas – „Tottenham“ net 2:7 nusileido „Bayern“.

Nors daugelis optimistų, kurie trokšta PSG revanšo kalba apie tai, kad „Bayern“ jau nebe tas klubas, kuris siaubė Europą pernai, ne toks geras ir šio sezono PSG ansamblis. Jie yra viena iš keturių komandų, kovojančių dėl pirmos vietos „Ligue1“. Nors į Paryžių atvykus M. Pochettino, kuriam laikui rezultatai pagerėjo, bet stabilumo labai trūksta. Iš paskutinių penkerių rungtynių PSG laimėjo vos dvejas. Jeigu nepavyks apginti titulo Prancūzijoje, tai bus didžiulis fiasko. Pirmąsias rungtynes dėl raudonos kortelės praleis Leandro Paredesas, nežais COVID-19 susirgę Marco Verrati ir Alessando Florenzi. Sveikatos problemų turi ir Layvinas Kurzawa, Mauro Icardi bei Danilo Pereira. Galbūt antrose rungtynėse žaisti jau galės buvęs „bavarų“ gynėjas Juanas Bernatas.

„Bayern“ taip pat nėra toks įtikinantis, kaip pernai. Bet jie paskutiniu metu gerina savo pozicijas Bundeslygoje ir gali bent kiek labiau susitelkti Europai. „Bavarai“ laimėjo septynerias rungtynes iš eilės ir dabar jau apčiuopiama persvara pirmauja Vokietijos čempionate. Abejas rungtynes praleis geriausias pasaulio futbolininkas Robertas Lewandowskis ir Corentinas Tolisso, bent pirmosiose rungtynėse nežais Douglas Costa, abejojama ir dėl Serge Gnabry sveikatos. Šios rungtynės bus itin svarbios buvusiam PSG auklėtiniui Kingsley Comanui, kaip ir dar pernai paryžiečių garbę gynusiam Ericui Choupo-Motingui.

„Bayern“ šį sezoną tikrai yra pažeidžiamas, ypač gynyboje. Varžovai paprastai susikuria nemažai progų. Gynėjai (ypač krašto) daro nemažai individualių klaidų. Varžovai randa tarpų tarp gynybos linijų. Skirtingai negu būdavo pernai, dabar „Bayern“ nebemoka taip kontroliuoti rungtynių, kaip pavykdavo anksčiau, kai įmušdavo pirmieji. Puolėjai per dažnai neišsisuka iš nuošalės spąstų. Aišku, stiprybių irgi labai daug. Puiki gynyba standartinėse padėtyse, gera progų realizacija, puikus žaidimas kraštuose atakuojant, šansų susikuriama ir dėl individualaus žaidėjų meistriškumo, nemažai įvarčių įmušama tolimais smūgiais. Komanda turi charakterį ir kapstosi ir iš komplikuotų padėčių. PSG gynėjai irgi pasižymi individualiomis klaidomis, leidžia varžovams kurti progas (o „Bayern“ kurti moka), kaip ir varžovai, įmušę pirmi dažnai nesugeba uždaryti rungtynių ir gali prisivirti košės. Prie pagrindinių stiprybių – gynyba nuo standartų (kurie yra svarbus „bavarų“ ginklas), greitos atakos, progų realizacija, atakavimas kraštais („Bayern“ gynėjų laukia nelengvi vakarai).

Laukia du puikaus atakuojančio futbolo vakarai, kur susitiks du pažeidžiami milžinai. O laimės turbūt „Bayern“.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: