Jau šiandien prasideda kovos UEFA Europos lygos pusfinaliuose. Ko iš jų tikėtis? Kokie komandų privalumai ir trūkumai pagal Whoscored.com?

„Villarreal“ – Londono „Arsenal“

„Submarinai“ du kartus yra žaidę Čempionų lygos atkrintamosiose varžybose. Abu kartus tada teko pasimatyti su Londono „Arsenal“ ir abu kartus į kitą etapą žengė anglai. Ypač įsimintina kova buvo 2005-06 m. Čempionų lygos pusfinalyje. Ispanai dar niekada nėra įveikę „Arsenal“. Etatinis UEFA Europos lygos užkariautojas Unai Emery vienintelį iš keturių finalų pralaimėjo būtent prieš dvejus metus, tada, kai dirbo „Arsenal“ treneriu.

Šį kartą finalą baskui pasiekti nebus lengva. Komandos forma prastoka – trys pralaimėjimai per pastarąsias penkerias rungtynes. Nors kelialapis į Čempionų lygą būtų iškovotas, jeigu „submarinai“ triumfuotų Europos lygoje, bet turbūt logiškiau dabar būtų dairytis per petį „La Liga“, kad neišslystų kelialapis į Europą. Rungtynės bus svarbios Francis Coquelinui, dešimtmetį gynusiam „kanonierių“ garbę. Juano Foytho ir Etienne‘o Capoue motyvacija kitokia – jie yra gynę amžino „Arsenal“ varžovo „Spurs“ garbę.

Jeigu „Arsenal“ nelaimės Europos lygos, kitą sezoną Europoje jų nematysime. Šansai pakeisti šią realybę daugiau teoriniai. Komandos forma nėra bloga, bet savaitgalį nutrūko ketverių nepralaimėtų rungtynių serija.

„Arsenal“ svarbiausias tikslas bus rasti erdvių tarp varžovų gynybos linijų. Taip pat jie stengsis pasinaudoti „submarinų“ trūkumais – gynėjai linkę daryti individualias klaidas, komanda pirmaudama nemoka uždaryti rungtynių (o „Arsenal“ kaip tik garsėja taškais, iškovotais pralaimint). „Villarreal“ stiprybės – mokėjimas rasti erdvių tarp linijų, individualus žaidėjų kūrybinis meistriškumas, smūgiai iš toli, progų realizacija, gynyba standartinėse padėtyse.

Nedideli poros favoritai – „Arsenal“.

„Manchester United“ (MU) – „AS Roma“

Komandos tarpusavyje žaidė 2007 ir 2008 m. UEFA Čempionų lygos ketvirtfinaliuose ir kartą susidūrė grupių etape. „Roma“ iškovojo vos vieną pergalę, o 2007 m. išvykoje pralaimėjo net 1:7 ir tai buvo blogiausios jų rungtynės Europos turnyruose.

MU yra gana ryškūs favoritai ir šį kartą. Per paskutines 35 rungtynes anglai suklupo vos tris kartus. Jie labai užtikrintai žygiuoja link antros vietos „Premier“ lygoje ir gali dėmesį skirti Europai. Beje, Edinsonas Cavani yra įmušęs net 9 įvarčius į „Roma“ vartus žaisdamas „Serie A“.

„Roma“ kitą sezoną turbūt žais naujame UEFA Konferencijų taurėje arba liks apskritai be Europos (jeigu nelaimės UEFA Europos lygos). Per paskutines penkerias rungtynes jie laimėjo vos kartą. Chrisas Smallingas ir Henrikas Mkhitaryanas UEFA Europos lygą yra laimėję su MU apranga, tad turės papildomos motyvacijos, kaip ir buvęs „Manchester City“ puolėjas Edinas Dzeko, svarbių įvarčių prieš MU yra mušęs Pedro (tame tarpe 2011 m. UEFA Čempionų lygos finale).

MU šį sezoną puikiai žaidžia kraštuose, randa erdvių tarp varžovų gynybos linijų, muša įvarčius tolimais smūgiais („romėnai“ tokiose situacijose praleidžia nemažai įvarčių), nepasiduoda pralaiminėdami. Jiems reiks stengtis išnaudoti individualias „Roma“ gynėjų klaidas, MU turės pranašumą „antrame aukšte“. „Roma“ ginklai – greitos atakos, puolimas kraštais ir mokėjimas išnaudoti erdves tarp gynybos linijų. MU paprastai savo varžovams leidžia susikurti nemažai progų. Gynyboje prieš MU verta kiek įmanoma dažniau naudoti nuošalės spąstus – tai veikia. Manau, kad laukia labai lygi kova ir sunki MU pergalė.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: