Rusijos futbolo rinktinę prieš namuose vykusį pasaulio čempionatą visi maišė su purvais. Tačiau ji nustebino ir žygiavo iki pat ketvirtfinalio, nors turėjo daug nuostolių dėl traumų. Dabar Rusija yra viena iš EURO 2020 šeimininkių ir pasitikėjimo savimi jai vėl netruks.

FIFA reitingas: 38 vieta

Varžovai grupės turnyre: Danija, Suomija, Belgija

Pastarieji pasaulio čempionatai Atrankoje į 2010 metų pasaulio čempionatą Vokietija buvo vienintelė grupės komanda, kuri Rusiją įveikė. Rinktinė užtikrintai užėmė antrą vietą grupėje, tačiau papildomose atrankose rungtynėse gana sensacingai nusileido Slovėnijai. Šiame cikle komandai vadovavo garsusis olandas Guusas Hiddinkas.

Prieš EURO 2012 atranką į G. Hiddinko vietą stojo kitas garsus olandas Dickas Advocaatas. Su juo atrankoje Rusija patyrė vos vieną pralaimėjimą – prieš Slovakiją ir dviem taškais aplenkusi Airiją laimėjo grupės turnyrą. Čempionatą Rusija pradėjo sutriuškindama Čekiją, vėliau sužaidė lygiosiomis su Lenkija, tačiau kelią į ketvirtfinalį gražų futbolą demonstravusiems rusams užkirto netikėtas pralaimėjimas prieš Graikiją.

Į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą Rusiją išvedė italas Fabio Capello. Ciklo metu Rusija patyrė du pralaimėjimus – prieš Portugaliją ir Šiaurės Airiją, tačiau vienu tašku aplenkusi portugalus laimėjo atrankos grupę. Pats čempionatas virto fiasko – pralaimėta Belgijai, pasiektos tik lygiosios su Alžyru ir Pietų Korėja, tad Rusija pasitraukė jo po grupės varžybų.

Atrankos į EURO 2016 cikle Rusija patyrė du pralaimėjimus – abu prieš grupės nugalėtoją Austriją ir užėmė antrą vietą grupėje, dviem taškais pralenkusi Švediją. Ciklo metu F. Capello pakeitė Leonidas Sluckis. Nors čempionato pradžia nieko blogo nežadėjo – išplėštos lygiosios prieš Angliją, tačiau pirmenybės virto fiasko. Pralaimėta Slovakijai, o paskutinėse grupės varžybose beviltiškus rusus sutriuškino Velsas.

Rusija buvo 2018 metų pasaulio futbolo čempionato šeimininkė. Treneriu buvo paskirtas Stanislavas Čerčesovas. Generaline repeticija galima laikyti FIFA Konfederacijų taurės turnyrą. Čia Rusija palaužė Naująją Zelandiją, bet pralaimėjo Portugalijai ir Meksikai. Komandos žaidimas tikrai nebuvo įkvepiantis ir ji iš varžybų pasitraukė po grupės etapo. Pasaulio čempionato starte Rusija sutriuškino Saudo Arabiją, labai užtikrintai nugalėjo Egiptą ir tik paskutinėse grupės varžybose patirtas šaltas dušas – Urugvajus šeimininkus sutriuškino 3:0. Aštuntfinalyje Rusija po baudinių serijos sensacingai eliminavo Ispaniją ir tik ketvirtfinalyje po dar vienos baudinių loterijos Kroatija užkirto kelią šeimininkams į pusfinalį.

Kelias į EURO 2020. Atrankos turnyre Rusija patyrė du pralaimėjimus – abu prieš Belgiją ir užtikrintai grupėje užėmė antrą vietą, net devyniais taškais aplenkusi Škotiją.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Maskvos „Dinamo“
  2. „Antalyaspor“
  3. Maskvos „Spartak“
  4. Grozno „Ahmat“
  5. Sankt Peterburgo „Zenit“
  6. „Monaco“
  7. Sankt Peterburgo „Zenit“
  8. Sankt Peterburgo „Zenit“
  9. Maskvos CSKA
  10. Maskvos „Lokomotiv“
  11. Sankt Peterburgo „Zenit“

Puolime Rusija talento turi nemažai ir galės taikyti gerą rotaciją. Daugiau problemų yra gynyboje – iškritus svarbiems žaidėjams gali kilti nemažai problemų.

Treneris. Stanislavas Čerčesovas. Skirtingai negu daugelis kitų rusų trenerių, 56-erių S. Čerčesovas turi karjeros užsienyje patirties – tiek kaip žaidėjas, tiek kaip treneris. Daugiausiai rungtynių savo profesionalo karjeroje jis žaidė už Insbruko „Tirol“ klubą, kuriame jį treniravo pats Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Lowas. Tad būtent Austrijoje jis pradėjo ir trenerio karjerą – dirbo ir su aukščiausios lygos Tirolio „Wacker“ klubu. Grįžęs į tėvynę, sėkme nepasižymėjo – garsiausios darbovietės buvo Maskvos „Spartak“ ir „Dinamo“ klubai, bet niekur jis ilgiau neužsibuvo ir didelių pergalių nepasiekė. 2015 metais stojo prie Varšuvos „Legia“ vairo, čia laimėjo tiek nacionalinį čempionatą, tiek šalies taurę ir 2016 metų rugpjūtį paskirtas Rusijos rinktinės treneriu.

Žvaigždė. Aleksandras Golovinas. 24 metų atakuojantis saugas kilęs iš nedidelio miesto Pietų Sibire. Būdamas 16 metų atvyko į Maskvos CSKA jaunimo komandą. 2014 m. debiutavo pagrindinėje klubo komandoje, o po dviejų sezonų jau tapo starto sudėties žaidėju. Per keturis sezonus Maskvoje, kartą tapo Rusijos čempionu. 2018 m. persikėlė į „Monaco“ klubą. Jau pirmą sezoną čia jis tapo labai svarbiu žaidėju. Pasižymi puikiu aikštės matymu, gera progų realizacija, yra neblogas standartinių situacijų ekspertas. Rusijos jaunimo rinktines atvedęs į du jaunimo čempionatų finalus (ir vieną laimėjęs) į vyrų rinktinę A. Golovinas kviečiamas nuo 2015 m.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: