Jeigu Ukrainos rinktinės galimybes vertintume vien pagal EURO 2020 atranką, tai turbūt turėtume juos priskirti prie didžiųjų favoritų. Užtikrintai laimėta grupė, kurioje teko žaisti su titulą gynusia Portugalija. Po jos ukrainiečiai sužaidė aštuonerias oficialias rungtynes, tačiau iš jų laimėjo vos dvejas (vienas – prieš Ispaniją) ir labai blankiai pradėjo pasaulio čempionato atranką. Kurį Ukrainos veidą matysime čempionate, išlieka atviras klausimas.

FIFA reitingas: 24 vieta

Varžovai grupės turnyre: Nyderlandai, Austrija, Šiaurės Makedonija

Pastarieji čempionatai

Į 2010 metų Pasaulio čempionatą Ukrainą mėgino išvesti Aleksejus Michailyčenko. Vieninteles rungtynes grupėje Ukraina pralaimėjo anglams išvykoje ir 1 tašku pralenkę kroatus, grupėje užėmė antrąją vietą. Papildomoje atrankoje juos eliminavo Graikija, sugebėjusi Donecke laimėti 1:0.

Į EURO 2012 Ukraina pateko kaip viena iš turnyro šeimininkių. Komandą treniravo Olegas Blochinas. Turnyrą šalis pradėjo įveikdama Švediją, bet pralaimėjimai Anglijai ir Prancūzijai užkirto kelią į ketvirtfinalį.

Prieš 2014 metų Pasaulio čempionato atranką, komandos treneriu tapo Michailas Fomenko. Atrankoje vėl Ukraina suklupo vos kartą – prieš Juodkalniją, grupėje į priekį antrą kartą praleista Anglija, šį kartą nuo jų atsilikta vos vienu tašku. Papildomos atrankos burtai suvedė su Prancūzija. Namie ukrainiečiai laimėjo užtikrintai 2:0 ir mintyse jau krovėsi lagaminus į Braziliją, bet išvykoje patirtas skaudus pralaimėjimas 0:3 užkirto kelią į turnyrą.

Atrankoje Ukraina patyrė tris pralaimėjimus – visus prieš aukštesnėse vietose atranką užbaigusias Ispaniją ir Slovakiją. Nuo slovakų ukrainiečiai atsiliko trimis taškais ir grupėje liko 3-i. Papildomoje atrankoje užtikrintai įveikta Slovėnija. Tačiau pirmenybėse Ukraina liko be taškų – pralaimėjo Vokietijai, Lenkijai ir Šiaurės Airijai.

Po nesėkmingo ciklo treneriu paskirtas Andrejus Ševčenko. 2018 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos ciklas nebuvo sėkmingas – rinktinė įveikė tik autsaiderių grupės komandas – Kosovą, Suomiją ir Turkiją bei į priekį praleidusi Islandiją ir Kroatiją kelialapio į Rusiją neiškovojo.

Kelias į EURO 2020. Atrankoje geležinę gynybą pademonstravę ukrainiečiai praleido vos 4 įvarčius. Taškai prarasti tik Serbijoje ir Portugalijoje, tačiau be pralaimėjimų finišavusi rinktinė užtikrintai aplenkė abi pagrindines konkurentes kovoje dėl pirmos vietos.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Kijevo „Dinamo“
  2. Donecko „Shakhtar“
  3. Donecko „Shakhtar“
  4. Kijevo „Dinamo“
  5. Kijevo „Dinamo“
  6. Kijevo „Dinamo“
  7. Kijevo „Dinamo“
  8. Kijevo „Dinamo“
  9. Bergamo „Atalanta“
  10. „Gent“
  11. Budapešto „Ferencvaros“

Nors atranka verčia dėmesį pirmiausiai kreipti į gynybą, bet puolime talento taip pat daug. Nuo suolo kilti galės veteranai Jevhenas Konoplyanko ir Andrejus Jarmolenko. Dažnai starto sudėtyje žais ir Oleksandras Zinchenko, nors Andrejus Ševčenko mėgsta remtis vien iš Kijevo „Dinamo“ žaidėjų sudaryta saugų linija. Nėra aiški ir taktinė schema – vien per paskutines penkerias rungtynes treneris naudojo tris skirtingas.

Treneris. Andrejus Ševčenko. 43 metų legendinis puolėjas geriausiai žinomas dėl įspūdingų karjeros etapų Kijevo „Dinamo“ ir „AC Milan“ klubuose. 2004 metais jis tapo geriausiu pasaulio futbolininku. Trenerio karjera prasidėjo M. Fomenko štabe Ukrainos rinktinėje. Po nesėkmingo EURO 2016 turnyro buvo paaukštintas į vyriausiuosius trenerius.

Žvaigždė. Viktoras Tsigankovas. 23 metų atakuojantis saugas gimė Izraelyje, kur tuo metu rungtyniavo jo tėvas, taip pat profesionalus futbolininkas. Nuo 14 metų priklauso Kijevo „Dinamo“ klubui. Jame debiutavo 2016 metais ir labai greitai iškilo į starto sudėtį, o dabar yra vienas iš klubo lyderių, kuriuo domisi daug turtingesnių Vakarų šalių klubų. Kartą tapo Ukrainos čempionu, 2018 m. pripažintas geriausiu šalies futbolininku, du kartus – geriausiu Ukrainos lygos futbolininku. Ukrainos rinktinei V. Tsigankovas atstovauja nuo 2016 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: