Disciplina nėra tai, kuo garsėja Turkijos futbolas. Bet vos tris įvarčius praleidusi geriausia atrankos gynyba žada apsunkinti gyvenimą visiems EURO 2020 dalyviams. Tiesa, nebūtinai čempionate viskas vyks taip pat sklandžiai – tiek Tautų lygoje, tiek pasaulio čempionato atrankos starte gynyba gerokai braškėjo. Praėjusį rudenį komanda buvo ryškioje duobėje. Tačiau šių metų pradžioje vėl demonstravo neblogą futbolą ir sumušė Nyderlandus.

FIFA reitingas: 29 vieta

Varžovai grupės turnyre: Italija, Velsas, Šveicarija.

Pastarieji čempionatai.

Atranką į 2010 metų Pasaulio čempionatą vadovaujant Fatihui Terimui virto nusivylimu. Komanda iškovojo tik 4 pergales – du kartus prieš Armėniją, po kartą prieš Bosniją ir Hercegoviną bei Estiją ir keturiais taškais atsiliko nuo antroje vietoje likusių bosnių. „Imperatorius“ F. Terimas savo postą paliko.

Į EURO 2012 Turkiją mėgino išvesti legendinis olandas Guusas Hiddinkas. Atrankoje turkai du kartus nusileido grupės varžybas laimėjusiai Vokietijai ir kartą Azerbaidžanui. Dviem taškais buvo aplenkta Belgija. Tačiau papildomoje atrankoje Turkiją eliminavo Kroatija, jau pirmose rungtynėse išvykoje 3:0 sutriuškinusi savo varžovus.

G. Hiddinkas savo postą paliko, jį pakeitė Abdullah Avci. 2014 metų Pasaulio čempionato atranka klostėsi nesėkmingai, todėl antroje jos pusėje komandos vairą vėl perėmė F. Terimas. Komanda du kartus pralaimėjo Nyderlandams, po kartą Rumunijai ir Vengrijai ir atrankoje liko vos 4-a, praleidusi į priekį visus šiuos tris varžovus.

Turkija pralaimėjo pirmas dvejas EURO 2016 atrankos rungtynes Islandijai ir Čekijai, tačiau per likusias 8 rungtynes nesėkmių išvengė. Paskutiniame ture Kazachstanas įveikė Latviją, o turkai 89 minutę įmušė pergalingą įvartį žaisdami su Islandija ir tokia įvykių kombinacija leido turkams tapti geriausia šalimi tarp trečiąsias vietas atrankoje užėmusių komandų bei užsitikrinti vietą EURO 2016. Grupės varžybose Turkija pralaimėjo Kroatijai, 0:3 kapituliavo prieš Ispaniją ir pergalės 2:0 mače su Čekija neužteko patekimui į aštuntfinalį.

Atranka į 2018 metų pasaulio čempionatą nebuvo sėkminga. Komanda du kartus įveikė Kosovą, po kartą Suomiją ir Kroatiją bei grupėje liko vos 4-a, į priekį praleidusi Islandiją, Kroatiją ir Ukrainą. Neišgelbėjo ir trenerių kaita – viduryje ciklo vairą perėmė legendinis rumunas Mircea Lucescu.

Kelias į EURO 2020. Ciklo pradžioje prie rinktinės vairo stojo Senolas Gunesas. Tik Islandija ir Prancūzija atėmė taškų iš Turkijos ir rinktinė, praleidusi vos tris įvarčius užtikrintai aplenkė islandus ir grupėje užėmė antrą vietą po pasaulio čempionų.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. „Trabzonspor“
  2. Stambulo „Fenerbahce“
  3. „Leicester City“
  4. „Liverpool“
  5. „Sassuolo“
  6. „Milan“
  7. „West Bromwich Albion“
  8. Stambulo „Fenerbahce“
  9. „Lille“
  10. „Lille“
  11. Diuseldorfo „Fortuna“

Turkija turi nemažai talento. Nors atsižvelgiant į statistiką, stiprybė turėtų būti gynyba, bet yra aukšto lygio kūrėjų. Ypač svarbu tai, kad daugelis lyderių dabar žaidžia aukštesnio lygio negu Turkijos čempionatuose.

Treneris. Senolas Gunesas. Legendinis „Trabzonspor“ ir Turkijos rinktinės vartininkas, 68-erių S. Gunesas karjerą baigė 1987 metais. 1988-1989 metais buvo asistentu „Trabzonspor“ klube. Nuo 1989 metų ketverius metus dirbo vyriausiuoju treneriu kuklesniuose klubuose, o 1993 metais grįžo į „Trabzonspor“ kaip vyr. treneris. Per keturis sezonus du kartus su klubu iškovojo lygos sidabrą. 1997-1999 metais vėl darbavosi su keliais vidutiniokų klubais, o 2000 metais paskirta Turkijos rinktinės treneriu. Su komanda pasiekė neįtikėtina bronzinį finišą 2002 metų pasaulio futbolo čempionate ir tapo geriausiu metų Europos treneriu. Tačiau atranka į EURO 2004 virto fiasko, kai vietą Portugalijoje vykusiose pirmenybėse turkai atidavė Latvijai. 2004-05 metais dar kartą pasiekė sidabrą su „Trabzonspor“. Sidabrinių finišų tradiciją jis pernešė net į Pietų Korėją, kur dirbo keletą metų. 2009 metais vėl grįžo į „Trabzonspor“, kur 2010-11 metais vėl iškovojo sidabrą. 2014-15 metais treniravo „Bursaspor“. Vėliau trejus su puse metų treniravo Stambulo „Besiktas“ su kuriuo pagaliau du kartus tapo Turkijos čempionu. Antrą kartą prie Turkijos vairo stojo 2019 metų pradžioje.

Žvaigždė. Caglaras Soyuncu. 24 metų centro gynėjas karjeros pradžioje didžiųjų Turkijos klubų dėmesio nesulaukė. 2014-16 metais sėkmingai žaidė antroje Turkijos lygoje ir nors tada Stambulo gigantai C. Soyuncu jau domėjosi, jis pasirinko „Freiburg“. Vokietijoje jis iškart tapo svarbiu rotacijos žaidėju. 2018 metų vasarą persikėlė į „Leicester City“. Nors pirmą sezoną žaidė labai nedaug, dabar jau yra labai svarbus žaidėjas. Puikiai žaidžia kojomis, drąsiai stojo į dvikovas. Pernai pateko į simbolinį „Premier“ lygos sezono vienuoliktuką. Į Turkijos rinktinę kviečiamas nuo 2016 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: