Patekimas į prieš dvejus metus vykusį pasaulio čempionatą eliminavus Italiją buvo sensacija. Tačiau Švedija patekimu neapsiribojo. Nors pateko į vieną grupę su čempionų titulą ginančia Vokietija, lagaminus po grupės varžybų krovėsi ne skandinavai. Švedai savo žygį baigė tik ketvirtfinalyje. Tad ir EURO 2020 gali laukti pasitikėdami savimi. Tikėtasi, kad rinktinei padės legendinis Zlatanas Ibrahimovičius, bet dėl sveikatos problemų jo nebus. Tačiau tai galbūt ir gerai – daugiau prožektorių šviesų kryps į keletą talentingų jaunuolių.

FIFA reitingas: 18 vieta

Varžovai grupės turnyre: Ispanija, Lenkija, Slovakija

Pastarieji čempionatai. 2010 metų pasaulio čempionato atrankoje Švedija įveikė tik silpnesnes grupės komandas – Albaniją, Vengriją ir Maltą. Prieš danus ir portugalus nepavyko laimėti nė karto ir grupėje užimta trečioji vieta, nuo Portugalijos švedai atsiliko vienu tašku. Rinktinę cikle treniravęs Larsas Lagerbackas paliko savo postą.

Prieš EURO 2012 atranką rinktinės treneriu tapo Erikas Hamrenas. Atranka buvo sėkminga, švedai laimėjo 8 iš 10 rungtynių, po kartą pralaimėję Nyderlandams ir Vengrijai, tapo geriausia komanda tarp užėmusių antrąsias vietas atrankoje ir tai lėmė tiesioginį kelialapį į EURO 2012. Čempionate švedai nusileido Ukrainai, ypač gražiame futbolo spektaklyje – Anglijai ir tik paskutinėse nieko nelėmusiose rungtynėse įveikė Prancūziją.

2014 m. Pasaulio čempionato atrankoje Eriko Hamreno treniruota Švedija po kartą pralaimėjo Vokietijai ir Austrijai. Vokiečiai buvo praleisti į priekį atrankos grupėje, o austrus Švedija aplenkė trimis taškais. Papildoma atranka virto asmeniniais Cristiano Ronaldo ir Z. Ibrahimovičiaus šou – jie įmušė visus 6 įvarčius, o bendru rezultatu 4:2 triumfavo portugalai ir užkirto švedams kelią į Braziliją.

EURO 2016 atranka buvo sėkminga tik dėl to, jog pavyko patekti į čempionatą, o žaidimas buvo silpnokas. Švedai įveikti sugebėjo tik Lichtenšteiną, Moldovą ir kartą Juodkalniją. Grupėje užėmė trečią vietą, dviem taškais atsilikę nuo Rusijos. Papildomoje atrankoje bendru rezultatu 4:3 buvo palaužta Danija. Turnyras nebuvo sėkmingas – lygiosios su Airija, pralaimėjimai Italijai ir Belgijai lėmė, kad labai blankų futbolą žaidę švedai grupėje liko paskutiniai.

Janne‘as Anderssonas prieš 2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos ciklą tapo naujuoju komandos treneriu. Po kartą atrankoje nusileista Prancūzijai, Nyderlandams ir Bulgarijai. Visgi lemtingu susitikimu galima laikyti rungtynes namie su Prancūzija, kai ketvirtą pridėto laiko minutę Ola Toivonenas įmušė pergalingą įvartį, bei priešpaskutinio turo rungtynes su Liuksemburgu, kurios laimėtos 8:0. Tai leido aplenkti identišką taškų skaičių surinkusius Nyderlandus. Papildomoje atrankoje burtai suvedė su Italija. Po pergalės namuose 1:0, patekimą į kitą etapą garantavo nulinės lygiosios išvykoje. Pasaulio taurę Švedija pradėjo pergale prieš Pietų Korėją. Antrose rungtynėse įspūdingame mūšyje nusileista Vokietijai, tačiau triuškinanti pergalė prieš Meksiką leido laimėti grupės varžybas. Aštuntfinalyje Švedija palaužė Šveicariją, bet ketvirtfinalyje laukę anglai pasiuntė Švediją namo.

Kelias į EURO 2020. Vienintelį atrankos ciklo pralaimėjimą Švedija patyrė Ispanijoje. Ispanai grupėje užėmė pirmą vietą, o švedai liko 2-i, aplenkę Norvegiją ir Rumuniją.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Liverpulio „Everton“
  2. Brėmeno „Werder“
  3. Glazgo „Rangers“
  4. „Manchester United“
  5. Solnos AIK
  6. „Leipzig“
  7. Solnos AIK
  8. „Krasnodar“
  9. Turino „Juventus“
  10. San Sebastijano „Real Sociedad“
  11. „Krasnodar“

Komandos branduolys labai stabilus ir patyręs. Tai turėtų būti svarbi stiprybė Europos čempionate. Prie jo puikiai dera ir naujoji karta – Dejanas Kulusevskis, Alexanderis Isakas.

Treneris. Janne‘as Anderssonas. 58 metų treneris visą karjerą praleido gimtojoje Švedijoje. Jau 1988-1989 m. sezoną buvo žaidžiantysis „Alets“ treneris. 1990-92 ir 2000-03 m. buvo savo gimtojo miesto klubo „Halmstads“ trenerio asistentu. 1993-98 dirbo su trečios Švedijos lygos „Laholms“ klubu. 2004 m. galiausiai sulaukė šanso tapti vyriausiuoju „Halmstads“ treneriu. Po penkių sezonų klubą paliko, vėliau trumpai dirbo su „Orgryte“ komanda. Nuo 2011 m. penkis metus treniravo „Norrkoping“ klubą, 2015 m. tapo Švedijos čempionu. Po metų perėmė Švedijos rinktinės vairą.

Žvaigždė. Dejanas Kulusevskis. 21 metų atakuojančio stiliaus saugas gimė išeivių iš Makedonijos šeimoje. Nuo 6 metų dešimtmetį praleido „Brommapojkarna“ klubo sistemoje, o tada išvyko į Bergamo „Atalanta“. Po dvejų metų debiutavo pagrindinė klubo komandoje. Tačiau žaidė epizodiškai, todėl buvo išnuomotas į „Parma“. Čia jis buvo tvirtas starto sudėties žaidėjas ir įmušė 10 įvarčių per 2019-20 m. sezoną. Švedas buvo pripažintas geriausiu jaunuoju „Serie A“ futbolininku. Dar sezoną viduryje už 35 milijonus eurų parduotas į Turino „Juventus“, bet į Pjemontą atvyko tik nuo naujo sezono pradžios. Su „Juventus“ spėjo laimėti Italijos taurę ir gauna tikrai daug žaidybinio laiko. Puikiai žaidžia vienas prieš vieną, gerai mato aikštę, randa erdvių tarp varžovų gynybos linijų. Į Švedijos rinktinę kviečiamas nuo 2019 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: