Kroatija futbolo žemėlapyje pretenduoja į supervalstybės statusą. Ilgą laiką pagrindinė problema buvo trenerių kvalifikacija – jiems trūko kompetencijos kūrybingai panaudoti turimus išteklius. Tačiau Zlatko Daličiaus asmenyje problema išspręsta. Po sidabrinio pasaulio čempionato keli veteranai pasitraukė, bet Kroatiją vis tiek reiktų vertinti rimtai. Aišku, atsargumo irgi reikia – Kroatija atrankoje stebuklų nerodė, prastai pasirodė UEFA Tautų lygoje ir neįkvepiančiai pradėjo pasaulio čempionato atranką. Iš paskutinių 9 oficialių rungtynių laimėtos vos trejos.

FIFA reitingas: 14 vieta

Varžovai grupės turnyre: Anglija, Čekija, Škotija

Pastarieji čempionatai. Iš Slaveno Biličiaus treniruotos Kroatijos tikėtasi užtikrinto patekimo į 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatą, bet atranka virto fiasko. Anglija sutriuškino kroatus du kartus, taškai švaistyti žaidžiant ir su Ukraina. Šios dvi rinktinės ir pralenkė Kroatiją bei užkirto kelią į pasaulio čempionatą.

EURO 2012 atrankoje kroatai pralaimėjo dvejas rungtynes – prieš Graikiją ir Sakartvelą ir grupėje graikus praleido į priekį. Papildomose atrankos rungtynėse įveikta Turkija ir Kroatija pateko į EURO 2012. Šį kartą S. Biličiaus auklėtiniai jau nebedemonstravo uraganiško EURO 2008 stiliaus, bet buvo arti ketvirtfinalio. EURO 2012 pradėjo pergale prieš Airiją, sužaidė lygiosiomis su Italija ir paskutinėse grupės rungtynėse buvo arti lygiųjų su Ispanija, kurios galėjo atverti kelią į ketvirtfinalį, bet 88 minutę praleido įvartį ir važiavo namo jau po grupės varžybų.

Prieš 2014 metų Pasaulio čempionato atranką treneriu tapo Igoris Štimacas. Atrankoje kroatai du kartus pralaimėjo Škotijai, kartą Belgijai ir grupėje užėmė antrąją vietą – po Belgijos. Pasibaigus atrankos grupės turnyrui, I. Štimacas atsistatydino ir jį pakeitė Niko Kovačas. Papildomame atrankos mače jau N. Kovačo treniruota Kroatija gana sunkiai palaužė Islandiją. Per čempionatą Kroatiją demonstravo fantastišką futbolą. Jie metė rimtą iššūkį Brazilijai, sutriuškino Kamerūną ir tik pralaimėjimas Meksikai užkirto kelią į aštuntfinalį.

EURO 2016 Atrankos grupėje Kroatija suklupo vos kartą – žaisdama su Norvegija ir atsiliko tik nuo Italijos. Visgi, žaidimo kokybė nuvylė, norvegai buvo pralenkti vos tašku. Ciklo metu treneriu tapo Ante Čačičius. Nors EURO 2016 prasidėjo nuo gana sunkios pergalės prieš Turkiją ir iš rankų išleistų trijų taškų žaidžiant su Čekija, užtikrinta pergalė prieš Ispaniją leido laimėti grupės turnyrą. Aštuntfinalyje laukė Portugalija, kuri įklampino kroatus į gynybinį futbolą ir po Ricardo Quaresmos įvarčio besibaigiant pratęsimui pasiuntė juos namo.

Atrankos į 2018 metų pasaulio čempionatą  pradžioje komandą treniravo Ante Čačičius. Po pirmų penkių turu rinktinė užtikrintai pirmavo grupėje. Tačiau pralaimėjimai Turkijai ir Islandijai, paskutinę minutę išsprūdusi pergalė prieš Suomiją ir išvargtas laimėjimas prieš Kosovą netenkino federacijos, o patekimui į čempionatą iškilo reali grėsmė. Paskutiniame ture prie komandos vairo A. Čačičių pakeitė Zlatko Daličius. Jam pavyko 2:0 įveikti Ukrainą ir į priekį praleidę tik Islandiją, kroatai grupėje užėmė antrą vietą. Papildomoje atrankoje laukė Graikijos iššūkis. Pirmas rungtynes laimėję 4:1 kroatai išvykoje pasiekė nulines lygiąsias ir pateko į čempionatą. Čempionato starte Kroatija įveikė Nigeriją. Toliau laukė Argentinos iššūkis, tačiau Balkanų komanda sutriuškino bejėgiškai atrodžiusį futbolo pasaulio milžiną. Paskutinėse rungtynėse palaužta Islandija. Atkrintamosiose varžybose Kroatija nužygiavo toli. Po 11 metrų baudinių serijų įveikta Danija ir Rusija. Pusfinalyje bene geriausias savo rungtynes sužaidę kroatai po pratęsimo įveikė Angliją ir tik finale buvo sustabdyti Prancūzijos.

Kelias į EURO 2020. Atrankos cikle Kroatijos futbolas nebuvo efektingas, bet pasiekti geri rezultatai. Vienintelis pralaimėjimas patirtas Vengrijoje. E grupėje užimta pirma vieta – aplenktas Velsas, Slovakija ir Vengrija.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Zagrebo „Dinamo“
  2. Glazgo „Rangers“
  3. „Marseille“
  4. Sankt Peterburgo „Zenit“
  5. Varšuvos „Legia“
  6. Milano „Inter“
  7. Londono „Chelsea“
  8. Madrido „Real“
  9. „Wolfsburg“
  10. Maskvos CSKA
  11. Pamplonos „Osasuna“

Sudėtis po pasaulio čempionato atsinaujino, bet Kroatija išliks rimta jėga. Ypač įspūdingi pajėgumai sutelkti saugų linijoje. Z. Daličius mėgsta plačią rotaciją, tad galima neabejoti, kad starto sudėtyje per EURO 2020 kartais matysime ir Marcelo Brozovičių, Ante Rebičių, Andrejų Kramaričių, Mario Pašaličių.

Treneris. Zlatko Daličius. 54 metų treneris per žaidėjo karjerą didelių kalnų nenuvertė. 2000-ieji buvo paskutiniai žaidėjo karjeros metai, vėliau Z. Daličius liko „Varteks“ klube dirbti ir pakabinęs bucus ant vinies. Čia jis buvo sporto direktorius, vėliau legendinio trenerio Miroslavo Blaževičiaus asistentas. 2005 m. vienam sezonui tapo klubo vyriausiuoju treneriu, iškovojo šalies pirmenybių bronzą ir pateko į taurės finalą. Nuo 2006 m. penkerius metus dirbo U-21 rinktinės štabe, bet lygiagrečiai plėtojo klubinę karjerą. 2007-08 dirbo su „Rijeka“ klubu, su kuriuo užėmė ketvirtą vietą šalies čempionate. Metus dirbo su Tiranos „Dinamo“, iškovojo Albanijos supertaurę. Po dar vieno sezono Kroatijoje, nuo 2010 m. septynerius metus dirbo Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Savo sąskaitoje turi Saudo Arabijos lygos sidabrą ir šalies taurę, Emyratų čempionato auksą, taurę ir supertaurę, pasiekė Azijos Čempionų lygos finalą. Nacionalinę rinktinę treniruoja nuo 2017 m. spalio.

Žvaigždė. Mateo Kovačičius. 27 metų saugas gimė Austrijoje. Nuo šešerių metų priklausė savo gimtojo Linco LASK klubui. Kai jam buvo 13 metų, šeima turėjo ne vieno superklubo akademijos pasiūlymus, bet pasirinko grįžti į tėvynę ir M. Kovačičius prisijungė prie Zagrebo „Dinamo“ akademijos. Klube debiutavo 2010 m., jau kitą sezoną tapo svarbiu starto sudėties žaidėju. Su klubu tris kartus tapo Kroatijos čempionu ir iškovojo dvi šalies taures. 2013 m. sausį už 15 milijonų eurų perėjo į Milano „Inter“. Per 2,5 sezono, jis nuolat žaisdavo starto sudėtyje. 2015 m. vasarą už 29 milijonus eurų parduotas Madrido „Real“. Čia jis praleido tris sezonus, visus kartus „Real“ laimėjo Čempionų lygą, kartą – Ispanijos čempionatą. Tačiau karališkajam klube M. Kovačičius tebuvo svarbus atsarginis. 2018 m. jis išnuomotas į Londono „Chelsea“, po metų „mėlynieji“ kontraktą išpirko. Su „Chelsea“ kroatas laimėjo UEFA Europos lygą ir turi svarbų vaidmenį komandoje. Jis puikiai žaidžia prieš vieną, pasižymi gera kamuolio valdymo technika, moka rasti erdvių tarp varžovų gynybos linijų. Į Kroatijos rinktinę kviečiamas nuo 2013 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: