Didžiosios futbolo tautos retai priverstos praleisti pagrindinius turnyrus. Dar rečiau tai nutinka du kartus iš eilės. O po tokios ilgos pertraukos tarsi nėra priežasties iš sugrįžtančiųjų tikėtis daug. Tačiau Nyderlandai yra išimtis. Per du iššvaistytus atrankos ciklus užaugo nauja karta, subrendo buvę Arjeno Robbeno ir Wesley Sneijderio ginklanešiai ir olandų tikslai patys aukščiausi. Tačiau nerimo turėtų kelti permainos trenerių štabe. Rinktinę iš krizės išvedė ir kelialapį į EURO 2020 iškovojo Ronaldas Koemanas. Jo įpėdinis Frankas de Boeras pirmąją pergalę iškovojo tik penktuoju bandymu ir jau sulaukė skaudaus niukso pasaulio čempionato atrankoje.

FIFA reitingas: 16 vieta

Varžovai grupės turnyre: Austrija, Ukraina, Šiaurės Makedonija

Pastarieji čempionatai.

Atrankoje į 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatą Nyderlandus treniravo Bertas van Marwijkas. Geriausią gynybą Europos zonoje pademonstravę olandai užtikrintai laimėjo grupės turnyrą iškovoję visas 8 pergales. Jie užtikrintai aplenkė pagrindinius persekiotojus – Norvegiją ir Škotiją. Pačiame pasaulio čempionate grupės varžybos žaidimas nebuvo labai efektingas, bet visi trys varžovai – Danija, Japonija ir Kamerūnas buvo nugalėti. Aštuntfinalyje nelengvoje kovoje nugalėta Slovakija, ketvirtfinalyje laukė Brazilijos barjeras. Čia Nyderlandai sužaidė turbūt geriausią savo mačą pirmenybėse ir žengė į pusfinalį. Pusfinalyje po įtemptos kovas nugalėtas Urugvajus, tačiau finale per pratęsimą Andreso Iniestos įvartis sužlugdė šansus triumfuoti.

EURO 2012 atrankoje Nyderlandų puolimas buvo geriausias Europoje. Vienintelis pralaimėjimas Švedijoje patirtas tada, kai kelialapis į Lenkiją ir Ukrainą jau buvo kišenėje. Tačiau čempionato starte laukė šaltas dušas – pralaimėta Danijai. Nyderlandai neprilygo ir Vokietijai bei Portugalijai, grupėje užimta paskutinė vieta.

Atrankoje į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą komandos vairą perėmė Louisas van Gaalas. Komanda vėl buvo tarp geriausiai puolančių atrankoje. Prarastas vos vienas taškas – Estijoje tik per pridėtą teisėjo laiką pavyko išsigelbėti nuo pralaimėjimo. Užtikrintai aplenkta Rumunija, Vengrija ir Turkija. Brazilijoje Nyderlandai pateko į sudėtingą grupę, netrūko skeptikų dėl jų rezultatų. Tačiau čempionato starte skeptikai buvo užčiaupti – 5:1 įveikta Ispanija. Tada iškovotos ne pačios lengviausios pergalės prieš Australiją ir Čilę, garantavusios pirmą vietą grupėje. Aštuntfinalio kova su Meksika buvo labai sunki. Beveik visas rungtynes Nyderlandai pralaiminėjo, bet įvartis per teisėjo pridėtą laiką išplėšė pergalę. Ketvirtfinalyje Nyderlandai niekaip nerado kelių link Kosta Rikos vartų. Prieš baudinių seriją Jasperą Cillesseną pakeitęs Timas Krulis tapo didvyriu ir rinktinė pasiekė pusfinalį. Čia po dar vienos baudinių serijos olandų žygį sustabdė Argentina. Tačiau tuščiomis iš Brazilijos nesugrįžo – bronziniame mače sumušti demoralizuoti šeimininkai brazilai.

EURO 2016 atranką Nyderlandai pradėjo su Guusu Hiddinku. Patirti netikėti pralaimėjimai Čekijoje bei Islandijoje. Surinkus vos 10 taškų per šešerias rungtynes nuspręsta su treneriu atsisveikinti. Jį pakeitė Danny Blindas. Tačiau su juo komanda iškovojo vos vieną pergalę bei patyrė tris pralaimėjimus (namuose prieš Čekiją ir Islandiją, bei net 0:3 Turkijoje). Todėl grupėje olandai liko vos ketvirti ir gerokai atsiliko nuo Čekijos, Islandijos ir Turkijos.

2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos pirmoji pusė nebuvo sėkminga. Jai įpusėjus Nyderlandai turėjo vos 7 taškus ir buvo po kartą pralaimėję Bulgarijai ir Prancūzijai. Tada D. Blindą pakeitė kita Nyderlandų futbolo legenda Dickas Advocaatas. Nors su naujuoju treneriu rinktinė iškovojo keturias pergales iš penkių galimų, bet dėl geresnio įvarčių santykio kovą dėl kelialapio į pasaulio čempionatą pratęsė Švedija. Grupės nugalėtoja tapo Prancūzija.

Kelias į EURO 2020. Komandos treneriu tapo Ronaldas Koemanas. Taškus Nyderlandai prarado tik žaisdami su pagrindiniais konkurentais – Vokietijoje pralaimėta, Šiaurės Airijoje sužaista lygiosiomis. Pirmąją vietą grupėje užleidę vokiečiams, olandai finišavo antri.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. „Norwich City“
  2. Alkmaro AZ
  3. Amsterdamo „Ajax“
  4. Turino „Juventus“
  5. Eindhoveno PSV
  6. „Lyon“
  7. „Barcelona“
  8. Amsterdamo „Ajax“
  9. Roterdamo „Feyenoord“
  10. „Liverpool“
  11. „Sevilla“

Kai Nyderlandų futbolininkai siautėjo 2010 ir 2014 m. pasaulio futbolo čempionate, jų sudėtyje buvo kelios superžvaigždės ir puikus pagalbininkų būrys. Dabar Nyderlandai vėl turi tris superžvaigždes, bet EURO 2020 truks Virgilo van Dijko, o kai kuriose pozicijose (ypač krašto gynėjų ar dešiniajame puolimo krašte) pasirinkimas ne ypatingas.

Treneriai. Frankas de Boeras. 51 metų Nyderlandų futbolo legenda kaip žaidėjas didžiausią pėdsaką paliko Amsterdamo „Ajax“ ir „Barcelona“ klubuose. Futbolininko karjerą baigė 2006 m. Katare ir jau rudenį grįžo į „Ajax“ kaip jaunimo komandos treneris. 2010 m. pasaulio futbolo čempionate buvo B. van Marwijko asistentas. 2010 m. gruodį tapo laikinuoju „Ajax“ pagrindinės komandos treneriu. Tačiau „laikinumas“ truko iki 2016 metų, o per tą laiką klubas pradžioje iškovojo keturis čempionų titulus iš eilės, vėliau du sezonus iš eilės finišavo antri. Du kartus treneris buvo išrinktas geriausiu Nyderlandų treneriu, juo domėjosi ir „Liverpool“. 2016 m. paskirtas Milano „Inter“ treneriu. Šis etapas truko 85 dienas ir F. De Boeras buvo atleistas, „gyvatėms“ užimant vos 12 vietą. Tačiau dar didesnis košmaras laukė po metų. Vos 4 „Premier“ lygos rungtynės, per kurias patirti keturi pralaimėjimai ir nepasiekta įvarčių. To užteko, kad „Crystal Palace“ atleistų trenerį, o Jose Mourinho olandą pavadintų blogiausiu visų laikų „Premier“ lygos treneriu. Nuo 2019 m. kiek ilgiau negu sezoną F. De Boeras gana sėkmingai darbavosi su „Atlanta United“. 2020 m. rugsėjį tapo Nyderlandų rinktinės treneriu.

Žvaigždė. Frenkie de Jong. 24 metų saugas nuo 7 metų priklausė „Wilem II“ klubo akademijai. Būdamas 17 metų, 2015 m. jis debiutavo Nyderlandų čempionate, bet žaidė epizodiškai. 2015 m. rugpjūtį už 1 milijonų eurų persikėlė į „Ajax“. 2015-17 m. jis vis dar daugiau laiko žaisdavo už dublerius. 2016-17 m. buvo išrinktas antrojo Nyderlandų diviziono sezono talentu. 2017-18 m. jau gaudavo nemažai minučių už pagrindinę sudėtį, o po metų jau buvo klubo lyderis. Su „Ajax“ jis kartą tapo Nyderlandų čempionu, pasiekė Čempionų lygos pusfinalį, teoriškai ir Europos lygos finalą (aikštėje pasirodė 46 minutes per sezoną). 2019 m. pasipylė individualūs apdovanojimai: Nyderlandų čempionato sezono žaidėjas, geriausias Čempionų lygos saugas, geriausias jaunasis Nyderlandų futbolininkas, 7 vieta geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose. 2019 m. už 75 milijonus eurų persikėlė į „Barcelona“. Čia jis netruko tapti vienu klubo lyderių, iškovojo Karaliaus taurę. Pasižymi puiki žaidimo ritmo diktavimu. 2019 m. Geriausias jaunasis UEFA Tautų lygos futbolininkas į rinktinę pradėtas kviesti metais anksčiau.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: