EURO 2016 turnyre Velsas sensacingai pasiekė pusfinalį. Pakeliui eliminavo Belgiją. Tikėtasi, kad tai galbūt yra paraiška į Europos futbolo elitą. Tačiau po dvejų metų Pasaulio čempionate valų nematėme. Dabar jie grįžta. Šiek tiek atsinaujinę ir viską turintys įrodyti iš naujo. UEFA Tautų lyga ir pasaulio čempionato atrankos startas suteikia peno optimizmui.

FIFA reitingas: 17 vieta

Varžovai grupės turnyre: Turkija, Italija, Šveicarija

Pastarieji čempionatai.

Atrankoje į 2010 metų Pasaulio čempionatą, Johno Toshacko treniruotas Velsas grupėje liko ketvirtas. Visi 12 taškų iškovoti prieš grupės autsaideres – Lichtenšteiną ir Azerbaidžaną. Ciklo pabaigoje komandos vairą laikinai dvejoms rungtynėms perėmė Brianas Flynnas.

Prieš EURO 2012 atranką komandos vairą perėmė legendinis Velso futbolininkas Gary Speedas. Komanda liko tik ketvirta, tačiau po kartą įveikė visus varžovus, išskyrus Angliją. FIFA reitinge 2011 metais Velsas atliko didžiausią šuolį į viršų. Tačiau Velso pasaka virto tragedija, kai G. Speedas nusižudė.

Į jo vietą stojo Chrisas Colemanas. Atrankoje į 2014 metų Pasaulio čempionatą valai įveikė tik škotus ir makedonus, grupėje liko 5-i, aplenkę tik Makedoniją.

Į EURO 2016 Velsas kelią skynėsi užtikrintai. Vienintelis pralaimėjimas patirtas rungtynėse su Belgija. Valai praleido vos 4 įvarčius – visoje atrankoje geriau gynėsi tik trys komandos. Čempionato starte Valai išplėšė pergalę prieš Slovakiją, tik per teisėjo pridėtą laiką pralaimėjo Anglijai, o paskutinėse grupės rungtynėse sutriuškino Rusiją. Aštuntfinalyje pavyko palaužti Šiaurės Airiją. Nors ketvirtfinalio metu Belgija įmušė pirmoji, Velsas atsakė trimis įvarčiais ir sumušė savo konkurentus. Pusfinalyje valus namo išsiuntė Portugalija.

2018 metų pasaulio čempionato atrankoje Velsas iškovojo vos keturias pergales – be grupės autsaiderių kartą įveikė Austriją. Nors patys patytė tik vieną pralaimėjimą – Serbijoje, bet penkerios lygiosios neleido užimti antros vietos. Į priekį praleistos Serbija ir Airija.

Kelias į EURO 2020. Nauju treneriu tapo Ryanas Giggsas. Rinktinė per ciklą patyrė du pralaimėjimus – Kroatijoje ir Vengrijoje, bet lemiamose rungtynėse namie 2:0 įveikė Vengriją ir vienu tašku aplenkę Slovakiją grupėje liko 2-i. Nuo Kroatijos jie atsiliko trimis taškais.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. „Leicester City“
  2. „Tottenham Hotspur“
  3. „Tottenham Hotspur“
  4. „Bournemouth“
  5. „Sheffield United“
  6. „Luton Town“
  7. „Sheffield United“
  8. „Leeds United“
  9. „Tottenham Hotspur“
  10. „Manchester United“
  11. „Cardiff City“

Beveik visa komanda žaidžia Britų salyne. Tačiau didžiausių žvaigždžių karjera jau ritasi į antrą pusę, tad tikėtis tokios sėkmės, kaip EURO 2016, sudėtinga.

Treneris. Robertas Page‘as. 46 metų treneris savo karjerą pradėjo trečiojo diviziono „Port Vale“ 2014 m. Po dviejų sezonų komandoje stojo prie „Northampton Town“ vairo. Trečiojo šalies divizione klube jis dirbo mažiau nei sezoną. Nuo 2017 m. keletą metų dirbo su Velso U-21 rinktine. Nuo 2020-ųjų yra laikinasis Velso rinktinės treneris.

Žvaigždė. Garethas Bale‘as. 31 metų krašto puolėjas yra didžiausia šalies futbolo žvaigždė. Kardife gimęs žaidėjas jau būdamas 10 metų persikėlė į Anglijos „Southampton“ klubą. 16 metų sulaukė šanso debiutuoti pagrindinėje klubo komandoje. „Šventųjų“ gretose sužaidė tik vieną pilną sezoną, per kurį įgijo standartinių situacijų specialisto ir kūrybingo krašto gynėjo reputaciją. Vasarą persikėlė į „Tottenham Hotspur“, kur jo karjeros kelias iš pradžių buvo paženklintas traumų, tačiau tai nesutrukdė jam greitai tapti starto sudėties žaidėju. 2010-2011 metų sezonas buvo pirmas, kai jis sužaidė daugiau negu pusę rungtynių „Premier“ lygoje. Palaipsniui G. Bale‘as persikvalifikavo į krašto saugą ir per paskutinius du savo sezonus „Tottenham“ gretose pasižymėjo dviženkliu įvarčių skaičiumi. 2013 metų vasarą persikėlė į Madrido „Real“. Jau pirmą sezoną mušė svarbius įvarčius ir 2016 m. užėmė trečią vietą UEFA geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose, bet per savo karjeros periodą Madride sulaukė ir daug kritikos dėl polinkio į traumas ir kartais atsainaus požiūrio į klubą – paskutinius penkis sezonus „Real“ G. Bale’as net nebuvo tvirtas starto sudėties žaidėjas. Su „Real“ jis keturis kartus laimėjo Čempionų lygą, du kartus tapo Ispanijos čempionu ir kartą iškovojo Karaliaus taurę. Šį sezoną buvo išnuomotas į „Tottenham Hotspur“ ir yra svarbus atsarginis. Į Velso rinktinę kviečiamas nuo 2006 metų. Valas puikiai valdo kamuolį, pasižymi gera progų realizacija, puikiai žaidžia „antrame aukšte“.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: