Jau netrukus į ekranus grįš UEFA Čempionų lyga. Žiemos pertrauka įvyko pačiu laiku – COVID-19 krizė daugelyje šalių bent šiek tiek apvaldyta, rungtynės masiškai nebeperkėlinėjamos. Tai leidžia tikėtis aukščiausio lygio futbolo be trikdžių. Ko žaidimo prasme turėtume laukti iš aštuntfinalių?

Lisabonos „Sporting“ – „Manchester City“

Kad ir kaip tai keistai skambėtų, „Sporting“ niekada nėra pralaimėjęs anglų klubams Europos turnyrų akistatose, sudarytose iš dviejų mačų. Prieš dešimtmetį jie eliminavo ir „City“, kai abu klubai susitiko Europos lygos aštuntfinalyje. Motyvacijos netruks „City“ kvartetui, kuris yra gynęs Lisabonos „Benfica“ spalvas: Edersonui, Joao Cancelo, Rubenui Diasui ir Bernardo Silvai.

Intrigą šioje poroje įžvelgti labai sunku. „City“ – vienvaldžiai „Premier“ lygos lyderiai, kurie nepralaimi jau 10 rungtynių iš eilės ir per tą laiką vos kartą sužaidė lygiosiomis. Jie turi gerokai stipresnę sudėtį ir namų pranašumą. „Liūtų“ pagrindinis sezono tikslas – apginti čempionų titulą Portugalijoje, o čia pirmauja „Porto“ (su kuriuo teks pasimatyti ir prieš dvikovą su „City“). Tiesa, klubo forma nebloga – 4 pergalės iš eilės. Bet vargu ar jie ras ką pastatyti prieš „City“ futbolo mašiną.

„Paris Saint Germain“ – Madrido „Real“

Paryžiečiams „Real“ nėra palankus varžovas. Madride PSG laimėjo vos kartą. Komandos susitiko aštuntfinalyje ir prieš ketverius metus. Tada PSG žaidė geriau, bet įvarčius sėkmingiau mušė ir į kitą etapą keliavo „Real“.

Carlo Ancelotti tai bus emocingas grįžimas į Paryžių – su PSG jis yra tapęs Prancūzijos čempionu. Ferlanas Mendy yra PSG akademijos auklėtinis. Tačiau sugrįžimų daugiau prancūzų stovykloje – karališkojo klubo marškinėlius yra vilkėję Sergio Ramosas, Keyloras Navasas, Angelis di Maria, Achrafas Hakimi. Leo Messi ir Neymaras žino, ką reiškia kovoti prieš „Real“ per „El Clasico“.

Komandų šansai visiškai lygūs. PSG savo gretose turi labai daug pergalių mačiusių žaidėjų, tik yra mažiau pasiekę kaip komanda. Jie užtikrintai pirmauja „Ligue1“ ir reikalui esant gali aukoti rezultatą namų fronte. Per paskutines 20 rungtynių neskaičiuojant pratęsimų, PSG suklupo vos kartą. „Real“ kova dėl „La Liga“ aukso kur kas įtemptesnė. Bet klubo forma gera – 17 pergalių per paskutines 20 rungtynių. Sudėtis pilna veteranų, kurie žino, ką reiškia saldus pergalės Čempionų lygoje skonis. Ir talentingo jaunimo. Jie turi ir namų aikštės pranašumą.

„Salzburg“ – Miuncheno „Bayern“

Komandos praėjusį sezoną susitiko pirmą kartą – Čempionų lygos grupių etape abu mūšius užtikrintai laimėjo „Bayern“.

Paskutiniu metu „Bayern“ vis dažniau rinkoje kreipiant dėmesį į „Leipzig“ žaidėjus, šis mačas bus ypatingas Marceliui Sabitzeriui ir Dayotui Upamecano – jiems kelius į Vokietiją nutiesė solidūs sezonai su „Salzburg“ apranga. Karimas Adeyemi du metus priklausė „Bayern“ akademijai. Kai Julianas Nagelsmannas dirbo „Hoffenheim“ štabe, komandai atstovavo dabartinis „Salzburg“ treneris Matthias Jaissle.

Surasti austrų pranašumų yra labai sunku. Vienas jų galėtų būti dar labiau nei konkurentų dominuojanti padėtis namų fronte. Antrasis – kiek lengvesnis tvarkaraštis. Per paskutines 8 rungtynes austrai iškovojo 7 pergales ir pralaimėjo vieną kontrolinį mačą. Tačiau „bavarų“ svorio kategorija kita. Jų sudėtis gerokai galingesnė. Per paskutines 10 rungtynių patirtas vos vienas pralaimėjimas. Kova gali būti įdomi, bet baigtis aiški – ketvirtfinalyje žais „Bayern“.

Milano „Inter“ – „Liverpool“

Komandos tarpusavyje žaidė vos keturis kartus. Vienintelis susitikimas XX amžiuje buvo Čempionų lygos aštuntfinalyje 2008 metais. Tada į kitą etapą žengė anglai.

Alexis Sanchezas ir Matteo Darmianas žino, ką reiškia žaisti prieš „Liverpool“ vilkint jų priešo – „Manchester United“ aprangas.

Bene esminis skirtumas tarp šių komandų yra patirtis Čempionų lygoje. „Liverpool“ prieš trejus metus su dabartiniu branduoliu laimėjo Čempionų lygą. „Inter“ į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas grįžta po dešimtmečio pertraukos, o Simone Inzaghi tai tik antras kartas karjeroje tokio lygio futbolo scenoje. Žinoma, „Inter“ sezonas klostosi gerai. Jie pirmi Italijoje. Šviežiai nutrūko maloni aštuonių nepralaimėtų rungtynių serija. Sudėtis tikrai gera. Bet „Liverpool“ to neišsigąs. Po sėkmingo Afrikos čempionato į rikiuotę grįžo lyderiai. Net ir be Mohamedo Salaho ir Sadio Mane „raudonieji“ pasiekė septynių nepralaimėtų rungtynių seriją. Ir turi gerus šansus patekti į ketvirtfinalį.

Londono „Chelsea“ – „Lille“

Komandos tarpusavyje žaidė vos du kartus – prieš keletą metų Čempionų lygos grupės turnyre. Abu susitikimus laimėjo „mėlynieji“. Iš įvarčius tada mušusiu žaidėjų, dabar aikštėje bus tik Cesaras Azpilicueta.

Šį mačą atidžiai stebėti turėti abiejų klubų legenda tapęs Edenas Hazardas. Thomasui Tucheliui istoriškai prieš „Lille“ vadovauti savo komandai sekėsi neblogai, bet vienos rungtynės buvo pralaimėtos net 1:5. Jocelynas Gourvennecas žino ką reiškia sumušti T. Tuchelio komandą, bet yra patyręs ir gėdingą pralaimėjimą 0:9. Edouardas Mendy dar niekada nėra išsaugojęs sausų vartų prieš „Lille“.

„Aristokratų“ fanams šiemet sunkoka pasitikėti komanda – žaidimas banguoja. Komandai bus nelengva grįžti į kovą dėl Anglijos čempionų titulo. Tiesa, paskutiniu metu padėtis stabilizavosi – vos vienas pralaimėjimas per 15 pastarųjų rungtynių. „Dogų“ padėtis gerokai sunkesnė. Jeigu sezonas baigtųsi dabar, jie liktų be Europos turnyrų. Nesena 11 nepralaimėtų rungtynių serija dabar tik istorija – per penkias rungtynes patirti trys pralaimėjimai. Aišku, varžovai nėra pabėgę toli. Bet prancūzų galvoje dabar tikrai ne europinės utopijos vaikymasis, bet gaisrų gesinimas namuose. Intrigos kažkiek bus. „Dogai“ turi namų pranašumą. Bet į kitą etapą žengs „Chelsea“.

„Villarreal“ – Turino „Juventus“

Komandos tik šiuo susitikimu pradės tarpusavio santykių istoriją. Ryšių tarp komandų nedaug, bet Arthuras žino, ką reiškia mušti pergalingą įvartį į „submarinų“ vartus.

Žinant Unai Emery futbolo filosofiją, galima laukti dviejų neišvaizdžių susitikimų, kur viską lems gynyba. „Geltonųjų“ ansamblis gerokai kuklesnis, bet protingai sukomplektuotas. Kol kas atrodo, kad išsaugoti vietą Čempionų lygoje bus labai sudėtinga – TOP 4 tolsta. Ispanų žaidimas banguotas – šešių pralaimėjimų seriją nutraukė trys iš eilės nelaimėtos rungtynės, po kurių sekė dvi pergalės iš eilės. „Juventus“ gana ženkliai atsinaujino per žiemos transferų langą ir tikisi pakeisti kol kas ne itin sėkmingo sezono dinamiką. Gerų ženklų yra – komanda jau 13 rungtynių nepralaimi per pagrindinį jų laiką. Aišku, kad pagrindinis tikslas yra kitą sezoną vėl žaisti Čempionų lygoje. Tačiau niekas nesupras, jeigu „zebrai“ trečią kartą iš eilės bus eliminuoti jau aštuntfinalyje ir ketvirtą kartą iš eilės žaisdami su nominaliai gerokai silpnesniu varžovu.

Lisabonos „Benfica“ – Amsterdamo „Ajax“

XX amžiuje šios komandos žaidė tik du kartus – prieš tris sezonus pateko į tą pačią grupę. Olandai pasiėmė keturis taškus iš šešių galimų. Jie apskritai vos kartą yra pralaimėję prieš „Benfica“.

Prieš savo buvusį klubą žais Janas Vertonghenas. Tiesa, pasimatymai su klubo legenda „Ajax“ nieko gero nežada – galima prisiminti epinį olandų mūšį su „Tottenham Hotspur“ Čempionų lygos pusfinalyje 2019 m. Zakaria Labyadas yra žaidęs už Lisabonos „Sporting“.

Prieš žiemos pertrauką „Ajax“ žaidime buvo galima jausti 2019 m. nuotaikas – buvo demonstruojamas fantastiškas futbolas. Olandai užtikrintai pirmauja savo šalies čempionate. Po nesėkmingo Supertaurės finalo vasarą, „Ajax“ suklupo tik du kartus. Dabar yra laimėję septynerias rungtynes iš eilės. „Erelių“ nuotaikos kitokios – reikia sparčiai gerinti padėtį namų fronte, kur užimama tik trečioji vieta. Tad nors burtai portugalus Čempionų lygoje iš dalies palepino, koncentracija bus į namų frontą. Per paskutines 10 rungtynių klubas patyrė keturis pralaimėjimus. O „Ajax“ pajėgus šią statistiką dar kilstelti.

Madrido „Atletico“ – „Manchester United (MU)“

Komandos tarpusavyje žaidė prieš 30 metų Taurių laimėtojų taurėje. Tada „Atletico“ savo varžovus eliminavo užtikrintai.

Laukia emocingas Davido de Gea sugrįžimas. Būtent „Atletico“ gretose jis iškilo į pasaulio vartininkų elitą. Cristiano Ronaldo (skriaudęs „Atletico“ ir su „Juventus“ marškinėliais) ir Raphaelis Varane žino, ką reiškia kovoti priešingoje Madrido derbio pusėje, o Juanas Mata yra „Real“ akademijos auklėtinis. Derbių prieš MU atmosfera puikiai pažįstama Anglijoje žaidusiems Luisui Suarezui ir Stefanui Savičiui.

Pasirinkti komandą, kuri per pastaruosius 10 sezonų vos du kartus pateko į ketvirtfinalį, o ne komandą, žaidusią dviejuose finaluose, nėra lengva. Bet nepaisant savo problemų, MU yra favoritai. Ralfas Rangnickas kol kas neprimena stebukladario, bet rezultatai šiek tiek pagerėjo. MU tikrai kovos dėl vietos Čempionų lygoje. Šešios pergalės per 11 rungtynių nėra įspūdinga, bet per tą laiką MU vos kartą suklupo per pagrindinį rungtynių laiką. „Atletico“ krizė taip pat akivaizdi. Jeigu sezonas baigtųsi dabar, jie liktų be Čempionų lygos. Klubo forma labai svyruoja. Dabar bene blogiausias etapas – net 6 pralaimėjimai per pastarąsias 10 rungtynių ir vos trys pergalės. Tad pasirinkti „Atletico“ dabar tiesiog neįmanoma. Nors ši kariauna ir labai užgrūdinta Čempionų lygoje.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: