UEFA Europos lygos atkrintamosios varžybos šiemet prasideda nuo Čempionų lygos grupių etape trečiąsias vietas užėmusių klubų akistatų su Europos lygos grupių etapo antrosiomis komandomis. Ko jose laukti?

„Barcelona“ – „Napoli“

Diego Maradonos derbyje susitiks „Napoli“, kuriam vos kartą per aštuonis bandymus yra pavykę eliminuoti Ispanijos klubus iš Europos turnyrų atkrintamųjų varžybų. Nepavyko ir prieš dvejus metus, kai abi komandos susigrūmė Čempionų lygos aštuntfinalyje – tai vienintelė klubų akistata.

Tačiau šį kartą galima tikėtis, kad italų nesėkmės baigsis. Žinoma, kad turbūt dabar labiausiai viliojantis laimikis yra triumfas „Serie A“. Tačiau čia trijų žirgų lenktynėse neapoliečių pozicijos kol kas silpniausios. Tačiau komandos forma yra nebloga – po skaudaus iškritimo iš Italijos taurės nepralaimėtos jau ketverios rungtynės iš eilės. Dar daugiau optimizmo turėtų suteikti tai, kad katalonų problemos labai panašios. Metų tikslas – kaip nors išsikapanoti į kito sezono Čempionų lygą. Jeigu sezonas baigtųsi dabar, jis būtų įgyvendintas, bet liko dar labai daug. Iš paskutinių penkių susitikimų „Barca“ laimėjo tik du. Dėl visų paminėtų priežasčių, šioje poroje nedideliais favoritais laikau „Napoli“.

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Sevilijos „Real Betis“

Klubai susitinka pirmą kartą. Vienintelį kartą „Zenit“ ispanų klubą iš Europos eliminavo dar prieš 14 metų, tada tai buvo „Villarreal“ su dabartiniu „Betis“ treneriu Manueliu Pellegrini. Tačiau su „Malaga“ M. Pellegrini kovoti prieš rusus jau sekėsi kur kas geriau. „Betis“ kautis su rusų klubais istoriškai taip pat nėra paranku.

Tai pora be favorito. Komandos dabar yra labai skirtingose stadijose. „Zenit“ bando atgauti savo ritmą po žiemos pertraukos. Tai daryti sekasi neblogai – draugiškose rungtynėse žengiama be pralaimėjimų. Apskritai paskutinį kartą „Zenit“ suklupo dar lapkričio pradžioje. Jie pirmauja ir Rusijos čempionate, nors padėtis turnyre ir išlieka gana slidi. „Betis“ sezono akcentas kitoks – nepraleisti progos po 17 metų grįžti į Čempionų lygą. Nors dabartinė vieta leistų tai padaryti, bet lengva nebus – į vietą kėsinasi ir „Barcelona“ bei Madrido „Atletico“. Visgi komandos forma gera – du pralaimėjimai per 10 pastarųjų rungtynių. Komandų šansai visiškai lygūs, nes puikių kozirių turi abi. Laukia intriguojantys mūšiai.

Dortmundo „Borussia“ – Glazgo „Rangers“

„Geltonieji“ vos kartą yra laimėję prieš „Rangers“, tačiau pergalė leido eliminuoti varžovus iš UEFA Taurės prieš 22 metus. Jie niekada nepralaimėjo namuose prieš varžovus iš Škotijos. Aaronas Ramsey žino, ką reiškia mušti pergalingą įvartį į „Borussia“ vartus. Emocingas mačas bus Giovanni Reyna – jis žais prieš buvusį savo tėvo klubą ir trenerį Giovanni Van Bronckhorstą, kurio garbei ir buvo pavadintas Giovanni.

Jeigu reiktų surasti tinkamiausią žodį „Borussia“ sezonui, tai turbūt būtų „nestabilumas“. Klubas pralaimėjo trejas iš paskutinių 10 rungtynių, tarp jų ir beviltiškiems dvikovų autsaideriams. Vargu ar „geltonieji“ pretenduoja į auksą Bundeslygoje ir tik katastrofa sutrukdytų patekti į Čempionų lygą kitą sezoną. Tad viskas, ko jie gali siekti, yra Europa. „Rangers“ forma nebloga – per paskutines 15 rungtynių patirtas tik vienas pralaimėjimas. Jie įtemptai kaunasi su „Celtic“ dėl aukso Škotijoje ir tai yra pagrindinis sezono tikslas. Nors žvelgiant į faktus, pranašumai yra vokiečių pusėje, bet staigmenų būna. Jaučiu, kad bus ir šioje poroje.

Bragos „Sporting“ – Tiraspolio „Sheriff“

Gustavo Dulanto žino, ką reiškia įveikti „Braga“. Kaip ir moldavų treneris Yuriyus Vernydubas žino, ką reiškia eliminuoti portugalų klubą iš Europos.

Moldavai dabar gali sau leisti bet ką – net du triuškinantys pralaimėjimai nenubrauktų įspūdingo sezono. Niekas netikėjo, kad po Naujųjų jie dar žais Europoje. O dabar jie čia. Kartu gana užtikrintai pirmaudami Moldovos lygoje. Nepralaimėję ketverių paskutinių rungtynių (tiesa, visos jos dar 2021-aisias). Būtent žaidybinės patirties trūkumas gali pakišti koją. „Braga“ jos turi apsčiai, aišku, tai atsiliepia ir nuovargio pavidalu. Sezonas jiems kol kas nėra labai nusisekęs – didysis Lisabonos trio solidžiai atitrūkęs. Iš paskutinių 10 rungtynių „Braga“ laimėjo tik penkerias. Būtent todėl favorito čia tikrai nėra. Ir galima laukti bet ko. Kaip ir visada, kai aikštėje „Sheriff“.

„Sevilla“ – Zagrebo „Dinamo“

Kroatai niekada nėra sužaidę bent lygiosiomis su Ispanijos klubais. Ir niekada nėra įmušę žaisdami su „Sevilla“ (susitiko Čempionų lygos grupėje prieš penkerius metus).

Ispanai žaidžia puikų sezoną. Jie kaunasi su Madrido „Real“ dėl Ispanijos čempionų titulo. Per paskutines 10 rungtynių suklupo vos kartą. Turi patyrusią ir galingą sudėtį. „Dinamo“ kontroliuoja padėtį Kroatijoje. Jau yra pasiekę 11 pergalių iš eilės. Turės namų pranašumą. Jų nurašyti tikrai negalima – tai įrodo ir ilgas žygis Europoje praėjusį sezoną. Favorito čia irgi nesinori skirti.

„Leipzig“ – San Sebastijano „Real Sociedad“

Tai pirmasis komandų susitikimas per jų istoriją. Jis bus ypatingas Alexanderiui Sorlothui, kurį į baskų kraštą išnuomavo būtent „Leipzig“.

Favoritas yra „Leipzig“. Prie komandos vairo stojus Domenico Tedesco, jie vėl Čempionų lygos zonoje ir žaidžia gerą futbolą. Per paskutines 10 rungtynių iškovotos net septynios pergalės. Baskų nuotaikos dabar šiek tiek slogesnės. Jie laimėjo tik pusę iš 10 paskutinių rungtynių. Abi komandos tikrai dar negali būti tikros ar joms pavyks kitą sezoną patekti į Čempionų lygą ir tai joms yra aiškus sezono prioritetas. Tačiau išteklių papildomai pasivaikyti trofėjaus Europoje pakanka tik vokiečiams.

Bergamo „Atalanta“ – Pirėjo „Olympiakos“

Kostas Manolas žino, ką reiškia mušti įvartį į „Atalanta“ vartus. Sokratis yra buvęs Gian Piero Gasperini auklėtinis.

Tikėtina, kad ši akistata padovanos ir daugiau malonių prisiminimų graikams. Nes dabar „Atalanta“ atrodo labai pažeidžiama. Jie kovoja dėl patekimo į pirmąjį ketvertą „Serie A“ ir čia sėkmė tikrai negarantuota. Komanda nelaimėjo jau penkerių rungtynių iš eilės. „Olympiakos“ užtikrintai pirmauja Graikijos lygoje ir gali visą energiją skirti Europai. Jie nepralaimėjo jau šešerių rungtynių iš eilės. Kada, jeigu ne dabar, kurti istoriją?

„Porto“ – Romos „Lazio“

2002-03 m. UEFA Taurės pusfinalyje, kai šių komandų keliai susikirto vienintelį kartą, triumfavo „Porto“. Tačiau jokia Portugalijos komanda nėra nugalėjusi „Lazio“ jų aikštėje. Sergio Conceicao susitiks su komanda, kuriai atstovavo trejus metus ir iškovojo keturis titulus. Ivanas Marcano yra žaidęs už „erelių“ mirtinus priešus – „Roma“. Prieš savo buvusį klubą žais ir „Lazio“ žvaigždė Felipe Andersonas. O prieš metus Jovane Cabralio įvarčiai pašalino „Porto“ iš Portugalijos lygos taurės.

Nežinia, kokį „Lazio“ veidą matysime – jų futbolas šį sezoną sunkiai nuspėjamas. Nors kova dėl pirmojo ketverto „Serie A“ tikrai nėra baigta, bet jie nėra favoritai grįžti į futbolo elitą. Tiesa, pastaruoju metu žaidimas kiek stabilizavosi – šešios pergalės per 10 rungtynių. „Porto“ kontroliuoja savo padėtį namų fronte, kur pirmauja. Tik savaitgalį po lygiųjų su Lisabonos „Sporting“ nutrūko 11 pergalių serija. Jie tikrai turi puikius šansus kažką įdomaus nuveikti Europoje. Tačiau mūšis bus nelengvas, o jame tikėčiausi minimalios „Lazio“ pergalės.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: