UEFA Europos lygoje šiandien prasideda aštuntfinalių etapas – į kova jungiasi stipriausios pirmo etapo grupių komandos. Ko tikėtis dvikovose?

Sevilijos „Real Betis“ – Frakfurto „Eintracht“

Komandos tarpusavyje dar nėra žaidę. Bet nė viena iš jų nėra suklupusi prieš savo dabartinių varžovų šalies klubus atkrintamųjų varžybų kovose iš dviejų etapų. Jau aišku, kad vieniems jų ši serija nutruks.

Abiem klubams šis laikas nėra pats maloniausias. Sensacingą sezoną žaidžiantys „žalieji“ paskutiniu metu yra ne kokios formos ir nelaimi jau ketverių rungtynių iš eilės. Jie iškrito iš Čempionų lygos zonos „La Liga“. Per paskutines 10 rungtynių „ereliai“ patyrė daugiau pralaimėjimų (5) negu iškovojo pergalių (4). Jie netgi žengia tolokai nuo vietų, kurios garantuotų patekimą į kito sezono UEFA Europos lygą. Nors Frankfurto klubo bėdos šį sezoną ir didesnės negu jų varžovų, bet jie turi namų pranašumą ir gerokai lengvesnį tvarkaraštį Bundeslygoje. Be to, jie geriau žino, ką reiškia ilgi žygiai Europoje. Tad turėtų iškovoti sunkią pergalę.

„Porto“ – „Lyon“

Jeromas Boatengas žino, ką reiškia mušti įvartį į „Porto“ vartus. Peteris Boszas žino, ką reiškia eliminuoti iš Europos Sergio Conceicao „Porto“ – tą prieš trejus metus padarė su Leverkuzeno „Bayer“. Komandos tarpusavyje žaidė keturis kartus ir „Lyon“ dar nėra laimėjęs.

Žinoma, kad ši serija šiemet gali nutrūkti. Tačiau didesnius šansus į kitą etapą žengti turi portugalai. Jie jau tris mėnesius žengia be pralaimėjimų – pasiekė 18 nepralaimėtų rungtynių seriją. Pirmauja namų fronte, tad gali daug dėmesio skirti Europai. Tuo tarpu jeigu „Ligue1“ sezonas baigtųsi šiandien, tai „Lyon“ liktų be Europos. Prancūzai laimėjo tik pusę iš paskutinių 10 rungtynių. Jų žaidimas visai atraktyvus, bet ne pergalingas – kaip dažniausiai ir būna P. Boszo komandose. „Lyon“ turi namų pranašumą, tačiau jų tvarkaraštis artimiausiu metu komplikuotesnis. Todėl ketvirtfinalyje veikiausiai matysime „Porto“.

„Sevilla“ – „West Ham United“

Komandos susitinka pirmą kartą, bet „plaktukai“ dar niekada nėra eliminuoti iš Europos ispanų klubų. Davidas Moyesas žino, ką reiškia įveikti andalūzus „La Liga“, o Tomašas Součekas įmušė įvartį, kai prieš trejus metus Prahos „Slavia“ eliminavo „Sevilla“ iš Europos lygos.

Tačiau palanki istorija „plaktukams“ vargu ar rimtai pagelbės. Nors andalūzai šį sezoną Europoje labai nestabilūs, bet bendrai jiems metai klostosi puikiai. Jie tvirtai užima antrą vietą Ispanijoje. Ir nors iš paskutinių 10 susitikimų laimėjo vos tris, puikiai žino, ką reiškia ilgi žygiai Europoje. Turi ir gana palankų tvarkaraštį namų fronte. „Plaktukų“ metai taip pat puikūs, nors pirmasis „Premier“ lygos ketvertas ir tolsta. Šiuo metu taip pat nėra geriausia sezono atkarpa – pralaimėtos dvejos pastarosios rungtynės, per 10 pastarųjų susitikimų pasiektos tik keturios pergalės. Tačiau „West Ham“ turi namų pranašumą. Visgi turbūt didesnė europinė patirtis padarys savo ir į kitą etapą žengs andalūzai.

„Barcelona“ – Stambulo „Galatasaray“

Komandos 8 kartus susitiko, kai burtai lemdavo patekimą į tą pačią grupę Čempionų lygoje. „Barca“ laimėjo penkis kartus, pralaimėjo vos kartą ir niekada nesuklupo „Camp Nou“. Arda Turanas ir Inaki Pena žino, ką reiškia žaisti už katalonus. O treneris Domenecas Torrentas 2007-2012 m. dirbo „Barcos“ trenerių štabe.

Tačiau kataloniškoji Turkijos komandos dalis šioje kovoje liks nieko nepešusi. „Barca“ atrodo vis geriau. Jie nepralaimėjo jau 8 iš eilės rungtynių ir laimėjo 4 pastaruosius susitikimus. „Barca“ jau pasiekė Čempionų lygos zoną „La Liga“. Jų tvarkaraštis pastarosiomis savaitėmis nėra labai sudėtingas. Jeigu sezonas baigtųsi dabar, „Gala“ užimtų žemiausią vietą klubo istorijoje. Jie gana šviežiai nutraukė šešių pralaimėjimų seriją, bet per paskutines paskutines penkerias rungtynes laimėjo vos du kartus. Tad „Barca“ jiems tikrai neįkandama, net ir turint namų pranašumą.

Glazgo „Rangers“ – Belgrado „Crvena zvezda“

Komandas burtai Europoje suporavo tris kartus – dukart į kitą etapą žengė „Rangers“. Vartininkas Allanas McGregoras žaidė prieš 14 metų, kai klubai susitiko Čempionų lygos atrankoje ir abu kartus liko nepramuštas. Giovani van Bronkhorstas ir Dejanas Stankovičius vienas prieš kitą yra žaidę tik kaip žaidėjai, o ne treneriai.

Abiejų komandų padėtys panašios – jos žengia antrosiose pozicijose nacionaliniuose čempionatuose bet abi minimaliai atsilieka nuo lyderių. Abiejų grafikas namų fronte pastaruoju metu lemia lengvas dvikovas su autsaideriais. Abiejų pajėgumas sudėties prasme labai apylygis. Serbai skaičiuoja 16 nepralaimėtų oficialių rungtynių seriją (7 pergalės iš eilės), analogiška škotų serija siekia 9. Kai viskas taip lygu, svarbus gali būti ir namų pranašumas. O jis – serbų pusėje.

„Braga“ – „Monaco“

„Braga“ istoriškai prastai kovoja su varžovais iš Prancūzijos – visada būdavo eliminuoti. „Monaco“ santykiai su portugalais taip pat ne kokie – vos vieną kartą pavyko peržengti portugališką barjerą atkrintamosiose varžybose. Šios rungtynės bus išskirtinės Leonardo Jardimui, kuris abiejuose klubuose dirbo sėkmingai.

Komandų nuotaikos skirtingos. Portugalų sezonas namų fronte jau kone baigtas. Čempionų lygos zona iš esmės nebepasiekiama, nelabai įmanoma nukristi žemiau vietos, garantuojančios patekimą į Europos turnyrus. Jie nepralaimi jau ketverių rungtynių iš eilės ir turi palankesnį grafiką namų fronte už konkurentus. Trenerį sezono viduryje pakeitęs „Monaco“ šiuo sprendimu praktiškai nieko nelaimėjo. Komandai šviežiai išlipo iš ketverių nelaimėtų rungtynių duobės. Tiesa, yra vilčių užsikabinti už kovos dėl vietų Europoje ar netgi medalių. Monegaskai turės ir namų pranašumą. Šių komandų galimybės žengti į ketvirtfinalį atrodo visiškai lygios.

Bergamo „Atalanta“ – Leverkuzeno „Bayer“

„Vaistininkai“ nepasižymi sėkme kovodami su italų klubais. Patrikas Schickas žaisdamas „Serie A“ niekada nemušė įvarčio į „Atalanta“ vartus, o jo geriausiu partneriu atakose buvo dabartinis varžovas Luisas Murielis.

Komandų nuotaikos skirtingos. „Bayer“ šiemet lengvai pranoko lūkesčius. Jie užtikrintai žengia Čempionų lygos zonoje namų fronte, nors kova dar ir toli gražu nebaigta. Per paskutines 7 rungtynes „vaistininkai“ laimėjo penkiskart, patyrė vos vieną pralaimėjimą. Jie turės namų pranašumą. Nerimo kelti gali tik nelengvas tvarkaraštis Bundeslygoje – praėjusį savaitgalį žaista su Miuncheno „Bayern“, ateinantį laukia derbis su „Koln“. Nors dar nieko neprarado, bet „Atalanta“ rimtai rizikuoja likti be Čempionų lygos. Žaidimas nestabilus ir neįtikinantis. Komanda per paskutines 10 rungtynių patyrė daugiau pralaimėjimų (4) negu iškovojo pergalių (3). Tad nors jie paskutiniu metu Europoje pasiekdavo geresnių rezultatų, bet šį kartą realu, kad kelias baigsis aštuntfinaliu.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: