Po savaitės prasideda pusfinalių kovos UEFA Europos lygoje. Ko jose tikėtis?

„West Ham United“ – Frankfurto „Eintracht“

Prieš 46 metus komandos susitiko tuometės Taurių laimėtojų taurės pusfinalyje. Tad bendru rezultatu 4:3 triumfavo „plaktukai“, kuriems trofėjaus į viršų iškelti nepavyko. Tai vienintelis šių klubų susitikimas ir paskutinis kartas, kai anglai pasiekė turnyro Europoje pusfinalį. Alphonse Areola ir Kevinas Trappas du sezonus konkuravo dėl pagrindinio vartininko vietos „Paris Saint Germain“.

Pirmąsias tarpusavio rungtynes turės praleisti suspenduoti „erelių“ žaidėjai Evanas N‘Dicka ir Kristijanas Jakičius. Whoscored.com pagrindinėmis „plaktukų“ stiprybėmis laiko gebėjimą grįžti į rungtynes atsilikinėjant ir greitas atakas. Pagrindinis trūkumas – silpna gynyba prieš varžovų atakas kraštais. Pagrindinė „erelių“ stiprybė – toliašaudė artilerija. Trūkumai – žemas kamuolio kontrolės procentas, nemokėjimas uždaryti rungtynių pirmaujant, žaidimas „antrame aukšte“ ir leidimas varžovams rasti erdvių tarp gynybos linijų.

„Plaktukai“ tikrai gali užsitikrinti vietą Europoje ir dėl pasirodymo nacionalinėse pirmenybėse, nors kelialapis į Čempionų lygą ir būtų jau gana sunkiai pasiekiamas. Tačiau visiškai orientuotis į Europą gali būti klaidingas žingsnis, nes galima nukristi ir žemiau Europos turnyrus garantuojančios vietos „Premier“ lygoje, o tvarkaraštis artimiausiu metu bus gana brutalus. Per paskutines 10 rungtynių anglai iškovojo vos keturias pergales ir patyrė tiek pat pralaimėjimų. Namų pranašumą turintys „ereliai“ prarado net teorinius šansus prasibrauti į Čempionų lygą per Bundeslygą, o ir pergalė Europos lygoje atrodo realistiškiausias šansas kitą sezoną žaisti Europoje. Vokiečiai laimėjo vos kartą per pastaruosius aštuonis susitikimus, bet tai buvo triumfas „Camp Nou“. Abu klubai šioje sezono stadijoje atrodo toli nuo piko, bet tvirtesnės yra „plaktukų“ pozicijos. Jie ir turėtų žengti toliau intriguojančioje kovoje.

„Leipzig“ — Glazgo „Rangers“

Komandos susitinka pirmą kartą. Abiem gana vidutiniškai sekasi kovoti su varžovais iš dabartinių priešininkų lygų. Aaronas Ramsey žino, ką reiškia mušti milžiniškos svarbos įvarčius į Peterio Gulácsio vartus – jo dublis lėmė Velso patekimą į EURO 2020.

Pirmosiose rungtynėse „buliams“ truks net trijų suspenduotų žaidėjų – nežais Kevinas Kamplis, Willis Orbanas ir Mohamedas Simakanas. Whoscored.com tarp „Leipzig“ stiprybių išskiria individualų atakuojančių žaidėjų meistriškumą, greitas atakas ir baudos smūgių realizaciją. Esminė problema – individualios gynėjų klaidos. Škotų privalumai – kūrybiškumas, standartinės padėtys ir mokėjimas rasti erdvių tarp varžovų gynybos linijų. Skirtingai negu šabloniška škotų komanda, „Rangers“ turi bėdų oro dvikovose, gynėjai daro individualias klaidas, leidžiama varžovams rasti erdvių tarp gynybos linijų. Atakuojantys žaidėjai linkę įsipainioti į nuošalės spąstus.

„Buliai“ nepralaimi jau 15 rungtynių iš eilės ir laimėjo keturis pastaruosius susitikimus, per kuriuos praleido vos vieną įvartį. Tiesa, dėl patekimo į Čempionų lygą būti ramūs dar negali, nors savo likimą kontroliuoja. Škotai neseniai seriją, kurios metu per ketverias rungtynes patyrė tris pralaimėjimus, pakeitė kita – trijų pergalių iš eilės. Jie vis dar kaunasi dėl Škotijos aukso su „Celtic“, o lemtingas „Old Firm“ derbis įvyks būtent tarp dviejų pasimatymų su vokiečiais. Škotai turi ir namų pranašumą. Tačiau vargu ar jis gelbės. Intriga turbūt bus, bet į finalą žengs „Leipzig“.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: