Šeštadienį bus karūnuoti naujieji Europos futbolo karaliai. Ko laukti iš finalo?

„Liverpool“ – Madrido „Real“

„Raudonieji“ paskutinį kartą Čempionų lygoje triumfavo prieš trejus metus, karališkasis klubas – metais anksčiau. Carlo Ancelotti jau penktą kartą išvedė savo klubus į Čempionų lygos finalą ir gali tapti vienvaldžiu lyderiu tarp tituluočiausių visų laikų turnyro trenerių su keturiomis pergalėmis. Taip pat jis gali tapti pirmuoju treneriu, iškovojusiu po du titulus su dviem skirtingais klubais.

Tai jau trečias kartas, kai šie klubai tarpusavyje susitinka turnyro finale – tai taip pat rekordas. 1981 m. triumfavo „raudonieji“, o prieš ketverius metus laimėjo „Real“. Tada įvarčius mušė Karimas Benzema, Garethas Bale‘as ir Sadio Mane, o „Liverpool“ jau treniravo Jurgenas Kloppas. Luka Modričiui, K, Benzema, Dani Carvajaliui, Marcelo, G. Bale‘ui ir Isco tai gali būti jau penktieji Čempionų lygos finalai karjeroje. Praėjusio sezono Čempionų lygos ketvirtfinalio akistatos tarp šių klubų didvyriu tapo Vinicius, dar įvarčius mušė Marco Asensio ir Mohamedas Salah, o karališkasis klubas laimėjo bendru rezultatu 3:1. Kai komandos prieš septynerius metus pateko į tą pačią grupę Čempionų lygoje, „Real“ laimėjo abu kartus, o K. Benzema per susitikimus pasižymėjo trimis įvarčiais. Prieš 13 metų „Liverpool“ varžovams išrašė didžiausią pralaimėjimą klubo istorijoje Čempionų lygoje – 0:4 ir eliminavo varžovus jau aštuntfinalyje. Tad per 8 tarpusavio dvikovas trys pergalės priklauso „Liverpool“, viena daugiau pasiekė „Real“. Per 15 C. Ancelotti akistatų su „Liverpool“, italas iškovojo net 8 pergales, o tame tarpe ryškiausiai šviečia dvi pergalės Čempionų lygos finaluose su „Milan“. Jam pavyko nutraukti ir Liverpulio „Everton“ 22 metų sausrą be pergalių „Anfield“. Iš 9 šio finalo trenerių tarpusavio akistatų keturias laimėjo C. Ancelotti, tame tarpe ir 2013-14 m. UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalį, kai įvarčius mušė Isco ir G. Bale. Tačiau metais anksčiau, J. Kloppas skambiai eliminavo karališkąjį klubą iš Čempionų lygos pusfinalio. Beje, „raudonieji“ tik kartą nelaimėjo 11 metrų baudinių serijos Europoje

Rungtynės turės ypatingą svarbą karališkojo klubo akademijos auklėtiniui Fabinho ir Thiago, kuris yra žaidęs už „Barcelona“. Thibaut Courtois ir Edenas Hazardas žino, ką reiškia „Chelsea“ derbis su „Liverpool“. L. Modričius žino įvarčio „Anfield“ skonį, E. Hazardas iš viso yra įmušęs net 7 įvarčius į „Liverpool“ vartus.

Whoscored tarp „Liverpool“ stiprybių išskiria gerą progų realizaciją, greitas atakas, puolimą ir gynybą standartinėse padėtyse, smūgius iš distancijos, individualų atakuojančių žaidėjų pajėgumą, kūrybiškumą. Pagrindinis trūkumas – leidžia varžovams susikurti per daug progų. „Real“ stiprybės – progų realizavimas, greitos atakos, puolimas kraštais, mokėjimas rasti erdvių, individualus atakuojančių žaidėjų pajėgumas, kūrybiškumas ir kovingas žaidimas atsiliekant. Karališkasis klubas silpnai atrodo antrame aukšte, varžovams paprastai leidžia susikurti nemažai progų, ypač daug problemų kelia individualiai pajėgūs oponentų žaidėjai, atakuojantys „Real“ žaidėjai yra linkę įsipainioti į nuošales.

„Raudonieji“ sezoną baigia kone iki jo pabaigos vaikydamiesi keturių trofėjų. Dabar jau aišku, kad maksimumas bus trys – „Premier“ lygą vėl laimėjo „Manchester City“. Komandos forma nuostabi – nepralaimėta jau 2,5 mėnesio arba 18 rungtynių. Laimėti ir pastarieji keturi susitikimai. Karališkojo klubo padėtis kitokia – jie gana anksti užsitikrino triumfą „La Liga“, tad galėjo ramiai ruoštis finalui. Fizinių jėgų turbūt likę daugiau, bet kilo pavojus išsiderinti iš ritmo. Iš paskutinių 10 rungtynių „Real“ laimėjo vos pusę, dvejas paskutines sužaidė lygiosiomis. Nors ispanai šiemet įrodė, kad jų nurašyti negalima niekada, bet favoritais vis tiek laikau „Liverpool“, kurie turi ryškesnė sudėtį.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: