75-ojo deimantinį NBA lygos sezoną vainikuos jau artėjančią naktį prasidėsiantys finalai. Čempionišką patirtį nuo 2015 metų sukaupę ir į krepšinio olimpą norintys sugrįžti Golden State „Warriors“ ir po 12 metų į finalinę sezono stadiją įžengę bei jaunatviško entuziazmo nestokojantys Bostono „Celtics“ žaidėjai. Kaip auksinę seriją pasiekė abi ekipos ir kuo finalinėje sezono stadijoje nustebinti gali abi komandos?

Fenomenali „Keltų“ transformacija

Bostono ekipos kelias per pastaruosius kelis sezonus buvo gana vingiuotas. Po neįtikėtino žygio į 2018 metų Rytų konferencijos finalą, be tuomet traumuotų Kyrie Irvingo ir Gordono Haywardo, ekipa buvo minima kaip viena iš lygos favoričių, tačiau pasiekti finalų kelerius metus
„Celtics“ taip ir nepavyko. 2020 metais NBA burbule Floridoje pralaimėta Majamio „Heat“, o praėjusio sezono Masačusetso ekipos žygį pristabdė vieno iš lyderių Jayleno Browno trauma.

Tai, kaip prasidėjo šis sezonas, jokių gerų signalų Bostonui nežadėjo. Naujasis treneris Ime Udoka dėl tokių rezultatų iškart sulaukė didelės sirgalių kritikos lavinos, o komandai žaidimas nesiklijavo – dar sausį komandą rikiavosi vos 11 vietoje Rytuose. Kalbos, kad pagaliau reikia išskirti deramų rezultatų nerodančių jaunųjų žvaigždžių Jaysono Tatumo ir J. Browno duetą skambėjo vis garsiau. Tačiau tuomet komandoje įvyko toks fenomenalus lūžis, kad komanda greit ekspertų vėl buvo priskirta prie sezono favoričių.

Žaidimas pradėjo klijuotis, o komanda iš naujo save atrado gynyboje, kurioje karaliavo tiek centras Robertas Williamsas, tiek ir geriausio besiginančiojo žaidėjo titulą šiemet nuraškęs Marcusas Smartas. Sutvarkius ir sustačius vieną iš geriausių lygos gynybų, rezultatai atėjo ir puolime. Galutinis sezono rezultatas – 2 vieta Rytų konferencijos reguliariame sezone, o vėliau ir sėkmingas atkrintamųjų startas, kuriame sausai nukauta „Nets“, atkaklios septynių rungtynių serijos ir kovos su Giannio Antetokounmpo „Bucks“ bei Jimmy Butlerio „Heat“ komandomis.

Auksinį statusą susigrąžinti siekianti „Warriors“

Golden State „Warriors“ pastaraisiais sezonais negalėjo pasigirti didele sėkme, kalbant apie pasiekimus aikštelėje. Šlubuojanti lyderių Stepho Curry ir Klay’aus Thompsono sveikata 2020 ir 2021 metais neleido ekipai dar kartą nužygiuoti iki NBA finalų. Šiemet istorija pasikeitė, o po daugiau nei 2,5 metų pertraukos sausį ant parketo žengė kryžminių kelio raiščių ir plyšusios Achilo sausgyslės traumas išsigydęs Thompsonas.

San Fransisko komanda šį sezoną rado ir kitų ginklų be jau apdainuotų „Splash Brothers“ karių: nuostabiai atrodantis ir „riebų“ kontraktą ateičiai užsitarnavęs ir G lygoje netaip senai dienas leidęs Jordanas Poole’as bei save vėl iš naujo atradęs 2014 metų pirmasis šaukimas Andrew Wigginsas. Neverta pamiršti ir emocingojo Draymondo Greeno ir taip pat vis labiau savo tėčio sugebėjimus dusinant oponentus perimančio atletiškojo Gary Paytono jaunesniojo rolių komandoje.

Komanda reguliarųjį sezoną pradėjo labai gerai, tačiau vėliau pradėjo buksuoti ir jai nepavyko deramai susikauti su Fynikso „Suns“ dėl reguliaraus sezono nugalėtojų vardo. Visgi playoffuose atsigriebti Kalifornijos komandai pavyko – gana komfortabiliai nukauti du metus iš eilės MVP tapusio Nikola Jokičiaus „Nuggets“ komanda, vis labiau į save dėmesį atkreipiantys „Grizzlies“ jaunuoliai ir vienišo vilko puolime Luka Dončičiaus vedama „Mavericks“ ekipa.

18-asis titulas ar į šlovės olimpą vėl sugrįžę kariai?

Šių metų NBA finalas turėtų tapti simbolinio sezono puošmena. Abi komandos turi pakankamai ginklų tiek puolime, tiek gynyboje, kad galėtų sukelti didelio galvos skausmo oponentams. Tiek „Warriors“, tiek „Celtics“ geba puikiai keistis ginamaisiais, stabdyti varžovų lyderius ar rinkti taškus perimetre.

Dar vienas svarbus klausimas, galimai nulemsiantis serijos baigtį susijęs ir su traumomis: iki šiol pranešta, kad Bostono gretose išgyti nuo traumų nespėja Marcusas Smartas ir nesenai operuotas centras Robertas Williamsas, o San Fransisko komandos gretose dėl savo žaidimo bent jau pirmosiose serijos rungtynėse negarantuoti Andre Iguodala, Gary Paytonas ir Otto Porteris.

Gana įdomi laukia ir trenerių Steve’o Kerro ir Ime Udokos taktinė dvikova. Dar JAV rinktinėje legendiniam Greggui Popovichiui talkininkavę treneriai neabejotinai bus paruošę vienas kitam taktinių staigmenų.

Prognozuoti seriją gana sudėtinga, nors JAV sporto giganto ESPN žurnalistai vidinėje apklausoje rezultatu 15-5 pergalę numatė prieš tai šešis kartus nuo 2015 metų NBA finaluose žaidusiai „Warriors“. Visgi nereikėtų nuvertinti jau gana nemenką atkrintamųjų patirtį sukaupusio „Celtics“ jaunimo, kuriam tai būtų proga atnešti gilias sporto tradicijas turinčiam Bostonui jau 18-tąjį asociacijos titulą ir taip pralenkti aršius konkurentus Los Andželo „Lakers“, kurių sąskaitoje 17 titulų.

Dalintis: