Prieš du metus savo bloge pirmą kartą paskelbiau Europos futbolo klubų dešimtmečio reitingą. Šiandien naujausią reitingą publikuoju netaisyta.lt skaitytojams.

Reitingas yra paremtas būtent tik rezultatais Europos turnyruose. Ir į jį patenka 219 klubų, kurie per šį dešimtmetį juose pasirodė.

Skaičiavimai čia buvo ir paprasti, ir sudėtingi. Čempionų lygos nugalėtojas gauna maksimumą – 80 taškų, likę 79 į to sezono Europos turnyrų grupių etapus pakliuvę klubai gauna nuo 1 iki 79 taškų priklausomai nuo savo pasiekimų. UEFA Europos lygos nugalėtojas gauna 71 tašką. Patekimas į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas garantuoja 63 taškus, grupių etapą – 25. UEFA Europos lygos atkrintamųjų varžybų etapą pasiekę klubai gauna bent 33 taškus. Kaip konkrečiai pasiskirsto taškai lemia tokie faktoriai, kaip klubą iš atkrintamųjų varžybų eliminavusios komandos tolimesnė sėkmė, atkrintamųjų varžybų serijos rezultatas ar surinktų taškų skaičius ir įvarčių santykis grupėje.

Pirmą kartą reitingo viršūnėje „Barcelona“ nebe vieniša – tiek pat taškų turi ir Madrido „Real“. Karališkajam klubui pirmą vietą būtų garantavęs vien patekimas į Čempionų lygos ketvirtfinalį, tačiau patirtas fiasko verčia lyderio pozicija dalintis. Visgi, veikiausiai kitą sezoną priekyje karališkasis klubas atsidurs – jeigu šį kartą pateks tarp 8 stipriausių klubų, nei „Barca“, nei Miuncheno „Bayern“ jų nepavys.

Pirmasis dešiumtukas labai stabilus – į jį įšoko Lisabonos „Benfica“, kuri į 11 vietą išstūmė Turino „Juventus“.

Tarp 20 geriausiųjų – du nauji vardai. Tai „Tottenham“ ir „Napoli“, kurie pakeitė „Basel“ ir Kijevo „Dinamo“.

Amsterdamo „Ajax“ pakilo per 7 vietas į viršų, o „Liverpool“ liko už olandų nugaros – 2008-2009 sezonas britams buvo gana sėkmingas, tad jų taškų kraitis išaugo minimaliai.

Nemažus šuolius reitinge atliko „Krasnodar“, „Zurich“, Frankfurto „Eintracht“, „Malmo“, Sevilijos „Real Betis“, Prahos „Slavia“, Belgrado „Crvena Zvezda“, „Rennes“, „Limasol“, „Hoffenheim“, „Fehervar“, „Larnacka“, Poltavos „Vorskla“

Atėnų „Panathinaikos“, „Saint-Etienne“, Brėmeno „Werder“, „Cluj“, „Udinese“, Poznanės „Lech“, „Hamburger“, „Aalborg“, „Žilina“, Genujos „Sampdoria“ nemenkai smuko žemyn.

Iš Europos naujokų labiausiai pasižymėjo Trnavos „Spartak“, užėmęs 175 vietą.



Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: