Dabartinė Čekijos rinktinės karta turi į ką lygiuotis – pirmame šio amžiaus dešimtmetyje čekai visuose turnyruose buvo vertinami kaip komanda, kuri gali žygiuoti iki lemiamų kovų. Dabar vaizdas kiek kitoks, bet optimizmo pridėti gali sėkmingas žaidimas ne tik EURO 2020 atrankoje, bet ir kelialapis į Tautų lygos A divizioną.

FIFA reitingas: 40 vieta

Varžovai grupės turnyre: Anglija, Kroatija, Škotija

Pastarieji čempionatai. Petras Rada buvo Čekijos rinktinės treneris 2010 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje. Jis neišvedė komandos į pirmenybes. Atrankos grupėje be aiškių favoritų čekai į priekį praleido Slovakiją ir Slovėniją, kurių šansai prieš atranką buvo vertinami kukliai.

EURO 2012 atranka P. Radą pakeitusiam Michalui Bilekui buvo sėkminga. Papildomose atrankos rungtynėse įveikusi Juodkalniją, Čekija pakliuvo į silpniausią čempionate A grupę. Nors čempionatas prasidėjo triuškinančiu pralaimėjimu prieš Rusiją, bet minimaliai įveikusi Lenkiją ir Graikiją Čekija laimėjo grupės varžybas ir ketvirtfinalyje metė rimtą iššūkį Portugalijai, tačiau pralaimėjo.

Į 2014 metų Pasaulio čempionatą čekai nepateko, nepadėjo net ir trenerių kaita ciklo metu – prie vairo buvo stojęs Josefas Pešice. Į priekį praleista Italija ir Danija.

Prie komandos vairo prieš EURO 2016 ciklą stojo sėkmingai Pilzeno „Viktoria“ dirbęs ir į Čempionų lygą klubą išvedęs Pavelas Vrba. Nors atrankos grupėje jų laukė Nyderlandai, Turkija ir Islandija, čekai laimėjo grupės varžybas. Turnyras prasidėjo ne taip jau blogai – Čekija buvo arti taško rungtynėse su Ispanija ir labiau dėl sėkmės, o ne gero žaidimo išplėšė tašką kovodama su Kroatija. Tačiau pralaimėjimas Turkijai nubloškė į grupės dugną.

Naujas Čekijos rinktinės treneris buvo Karelas Jarolimas. Atrankoje į 2018 metų pasaulio čempionatą Čekija iškovojo tik 4 pergales – du kartus įveikė San Mariną, po kartą Norvegiją ir Azerbaidžaną. Grupėje karaliavo Vokietija ir Šiaurės Airija, o čekai liko 3-i.

Kelias į EURO 2020 Prie komandos vairo prieš ciklą stojo Jaroslavas Šilhavy. Komanda namie žygiavo išskirtinai pergalingai ir nors Anglijoje, Bulgarijoje ir Kosove patirti pralaimėjimai, bet keturiais taškais pralenkusi Kosovą Čekija grupėje liko antra – iškart po Anglijos.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. „Sevilla“
  2. Prahos „Slavia“
  3. Prahos „Sparta“
  4. Prahos „Slavia“
  5. „West Ham United“
  6. Genujos „Sampdoria“
  7. „West Ham United“
  8. Prahos „Slavia“
  9. Prahos „Slavia“
  10. Berlyno „Hertha“
  11. Leverkuzeno „Bayer“

Atrankoje Čekijos vežimą į priekį tempė gera gynyba. Ji bus esminis faktorius ir per EURO 2020. Skirtingai negu auksiniais Čekijos laikais, komandos branduolį sudaro vietos žaidėjai. Daugelis lyderių – apšaudyti veteranai.

Treneris. Jaroslavas Šilhavy. 59 metų treneris karjerą pradėjo dirbdamas su Prahos „Sparta“ jaunimu. 2007-2008 metais gavo pirmą šansą aukščiausioje Čekijos lygoje, bet nesužibėjo. Nepaisant kuklių rezultatų, labai trumpam buvo stojęs prie Pilzeno „Viktoria“ vairo. Po dar kelių sezoną kukliuose vidutiniokuose, 2011 metais stojo prie Liberecų „Slovan“ vairo. Su klubu kartą tapo Čekijos čempionu. Po beveik trijų sezonų su komanda buvo atleistas. 2016 metais trumpai dirbo su Prahos „Dukla“, bet atsilaisvinus trenerio vietai, buvo paskirtas „Slavia“ strategu. Su komanda tapo 2016-17 metų Čekijos čempionu, o nuo 2018 metų perėmė rinktinės vairą. Jau iki tol 2001-2009 metais jis buvo dirbęs rinktinės štabe.

Žvaigždė. Tomašas Součekas. 26 metų atraminis saugas jau nuo 10-ies priklausė Prahos „Slavia“ akademijai. Pagrindinėje klubo komandoje debiutavo 2015 metais ir iškart įsitvirtino starto sudėtyje. Tiesa, kitą sezoną sustiprėjus sudėčiai teko pusmetį praleisti Liberecų „Slovan“ klube. Grįžęs po nuomos T. Součekas vėl įsitvirtino starto sudėtyje, o 2018-19 m. sužibėjo ir rezultatyvumu – 18 įvarčių visuose turnyruose. 2020 metų sausį buvo išnuomotas į „West Ham“. Čia jis greitai tapo svarbiu ginklu ir vasarą buvo išpirktas už 21 milijoną eurų. Du kartus Čekijos čempionas ir du kartus geriausias šalies futbolininkas ypač galingas „antrame aukšte“. Į rinktinę kviečiamas nuo 2016 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: