Ketvirtadienį prasideda kovos UEFA Europos lygos ketvirtfinaliuose. Ko jose tikėtis?

„Leipzig“ – Bergamo „Atalanta“

Komandos tarpusavyje susitinka pirmą kartą.

Whoscored tarp didžiausių italų stiprybių išskiria oro dvikovas, gynybą standartinių padėčių metu, smūgius iš toli ir individualų atakuojančių žaidėjų pajėgumą. Trūkumai – gynyba nuo greitų atakų ir žaidimas prieš individualiai stiprius varžovų atakuojančius žaidėjus. „Bulių“ stiprybės – greitos atakos, individualus atakuojančių žaidėjų meistriškumas, mokėjimas rasti erdvių puolime, įvarčiai baudos smūgiais. Pagrindinis trūkumas – individualios gynėjų klaidos.

Vokiečių nuotaikos pastaruoju metu geresnės. Jie nepralaimėjo 10 pastarųjų rungtynių, per tą seriją įmušė 30 įvarčių. Jie yra Čempionų lygos zonoje, tačiau turima persvara trapi, o tvarkaraštis kovų su „Atalanta“ periodu gana įtemptas. Banguotame italų sezone visai neseniai buvo neblogas periodas – ketverios nepralaimėtos rungtynės ir per tą laiką vos du praleisti įvarčiai. Tačiau ši serija savaitgalį nutrūko. O kovoje dėl patekimo į Čempionų lygą taip pat viskas klostosi komplikuotai – realistiškiau, jog kitais metais teks tenkintis UEFA Europos lyga. Nors italai turi namų pranašumą, kiek daugiau kozirių yra „Leipzig“ rankose. Todėl jie turėtų žengti į pusfinalį.

Frankfurto „Eintracht“ – „Barcelona“

„Ereliai“ niekada nėra suklupę prieš „La Liga“ klubus Europos turnyrų atkrintamosiose kovose iš dviejų rungtynių ir apskritai nepralaimi ispanų klubams jau 62 metus. „Barca“ paskutiniu metu varžovams iš Vokietijos išvykose nusileidžia. Luukas de Jongas karjeros etape Vokietijoje nežibėjo, bet du įvarčius į „erelių“ vartus yra įmušęs. Pierre-Emmerick Aubameyangas į „raudonųjų“ vartus Bundeslygoje yra įmušęs 6 įvarčius ir atlikęs 2 rezultatyvius perdavimus. Jis įmušė ir pergalingą 11 metrų baudinį 2017 m. Vokietijos taurės finale. Puolėjas iš Gabono įmušė du įvarčius ir atstovaudamas Londono „Arsenal“, kai klubų keliai susikirto Europos lygoje prieš dvejus metus.

Whoscored didžiausiu „erelių“ privalumu laiko smūgius iš toli. Tarp silpnybių – žemas kamuolio kontrolės procentas, prastas žaidimas „antrame aukšte“, varžovams paliekamos erdvės, nemokėjimas uždaryti rungtynių pirmaujant. „Barcos“ stiprybės yra progų realizacija, atakos kraštais ir erdvių suradimas. Trūkumai – nemokėjimas uždaryti rungtynių pirmaujant, leidimas varžovams susikurti nemažai progų, „antrasis aukštas“, gynyba greitose atakose, leidimas varžovams rasti erdvių besiginant, atakuojančių žaidėjų patekimas į nuošales.

„Barca“ yra aiški dvikovos favoritė. Per pagrindinį rungtynių laiką oficialiuose mačuose katalonai paskutinį kartą pralaimėjo beveik prieš keturis mėnesius – nepralaimėtų rungtynių serija pasiekė 19. Jie jau antri „La Liga“ – vargu ar gali iškristi iš pirmojo ketverto, bet sunku įsivaizduoti ir rimtą kovą dėl aukso. Tad galima koncentruotis į Europą. Taip, grafikas nelepina, bet yra ir namų pranašumas. „Ereliai“ ne taip seniai nutraukė trijų pralaimėjimų seriją, vėliau patys iškovojo tris pergales iš eilės, o dabar jau keturi pastarieji susitikimai baigėsi lygiosiomis. Būtent nestabilumas lemia tai, jog „raudonieji“ labai rimtai rizikuoja kitais metais likti be Europos. Ir mažai tikėtina, kad jie sukurs intrigą šioje poroje.

„West Ham United“ – „Lyon“

Komandos susitinka pirmą kartą. „Lyon“ pastaruoju metu neblogai sekasi žaisti prieš anglų klubus, bet jie dar niekada nelaimėjo Londone. Kurtas Zouma žino, ką reiškia kautis ir mušti įvartį prieš „Lyon“ derbyje, kai atstovavo „Saint-Etienne“. Emersonas ir Tanguy Ndombele yra žaidę prieš „West Ham“ Londono derbiuose. Peteris Boszas yra treniravęs Andreju Yarmolenko.

Pirmose rungtynėse „plaktukai“ versis be Manuelio Lanzini. Whoscored didžiausiomis anglų stiprybėmis laiko kovingumą atsiliekant ir greitas atakas. Tarp trūkumų – gynyba prieš individualiai pajėgius varžovus ir gynyba aikštės kraštuose. Prancūzų stiprybės – mokėjimas rasti erdves puolime, gynyba nuo standartinių padėčių ir oro dvikovos. Trūkumai – leidimas varžovams susikurti daug progų, gynyba greitose atakose ir individualios gynėjų klaidos.

„Plaktukų“ forma ne pati geriausia – per paskutines 10 rungtynių pasiekta vienodai pergalių ir pralaimėjimų – po 4. Jie negali būti ramūs dėl to, kad pasibaigus sezonui vėl turės vietą Europos turnyruose. Bet gali džiaugtis bent jau nesudėtingu tvarkaraščiu artimiausiomis savaitėmis. Prancūzai turi namų pranašumą. Tačiau jų forma taip pat kukli – 4 pergalės, 3 lygiosios ir 3 pralaimėjimai per 10 pastarųjų rungtynių. Nors kova dėl vietų Europoje nebaigta, bet klubo pozicijos joje gana silpnos. Sužeistų žvėrių mačas? Galbūt. Ir nors „Lyon“ patirtis Europoje gerokai didesnė, nuojauta sako, kad pusfinalyje bus „plaktukai“ ir jų pasirodymas ketvirtfinalyje bus užtikrintas.

Bragos „Sporting“ – Glazgo „Rangers“

Komandos vos prieš du metus jau žaidė Europos lygos atkrintamosiose varžybose. Tada pergalę bendru rezultatu 4:2 iškovojo škotai.

Whoscored tarp portugalų privalumų išskiria mokėjimą rasti erdves, įvarčius baudos smūgiais. Trūkumas – gynyba prieš individualiai stiprius varžovus. Škotai gerai ginasi ir puola standartinėse padėtyse, yra kūrybiški ir moka surasti erdvių. Trūkumai – individualios gynėjų klaidos, leidimas varžovams rasti erdvių ir pakliuvimas į nuošalės spąstus. „Rangers“ šviežiai pralaimėjo „Old Firm“ derbį ir tai sudavė labai rimtą smūgi ambicijai apginti čempionų titulą. Tačiau kova dar nėra baigta, žemiau antros vietos klubas jau nebenukris. Ne taip seniai nutrūko ir 11 nepralaimėtų rungtynių serija. Škotai turės namų pranašumą. Portugalų nuotaikos neblogos – per paskutines ketverias rungtynes patirtas vienas pralaimėjimas. Namuose jie kone įšalę ketvirtoje pozicijoje – nors dar gali ir smuktelti laipteliu žemiau, bet iš Europos lygos zonos nenukris, o ir bronza sunkiai pasiekiama. Daugiau kozirių matau škotų pusėje.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: