Trečiadienį prasideda Čempionų lygos ketvirtfinalių etapas. Praėjusiame etape įvyko viena didžiulė sensacija – „Lyon“ eliminavo Turino „Juventus“. Ko tikėtis šį kartą?

Bergamo „Atalanta“ – „Paris Saint Germain“ (PSG)

Daugeliui neutralių sirgalių turbūt norėtųsi rasti kuo daugiau argumentų, kodėl laimės Bergamo „Atalanta“. Tačiau kaip bepažiūrėsi – favoritai yra paryžiečiai. Jie Čempionų lygoje žaidžia nuolat ir turi gerokai didesnę patirtį. Jų sudėtis gerokai galingesnė. Aišku, sezonas Prancūzijoje atnaujintas nebuvo, tad trukdys nedidelė žaidybinė praktika, bet skaičiuojant oficialias ir neoficialias rungtynes, PSG laimėjo 9 kartus iš eilės – tame tarpe ir du taurių finalus – ten viską lemia vienos rungtynės, kaip ir Čempionų lygoje. Dėl suspendavimo nežais Angelis di Maria, nebus traumuoto Marco Verratti, abejojama ir dėl Kyliano Mbappe galimų pasirodyti aikštėje.

Italai paskutinius mėnesius žaidė daug ir gana sėkmingai. Į jų neseniai nutrūkusią 20 nepralaimėtų rungtynių seriją įėjo ir 12 iš eilės pasiektų pergalių. Po sezono atnaujinimo geresnio futbolo Italijoje nežaidė niekas. Didelė atsakomybė italų pečių neslėgs – iš jų ir nesitikima, kad išmes PSG. Bet kai viską lems vienos rungtynės, tokia tikimybė auga. Tiesa, rungtynes su PSG greičiausiai turės praleisti pagrindinis vartininkas Pierluigi Gollini.

Italai yra ypatinga komanda, ypač puolime. PSG paprastai varžovams leidžia susikurti daug šansų, o „Atalanta“ yra kūrybinga komanda. Galima tikėtis, kad jie dominuos „antrajame aukšte“. Italai puikiai realizuoja progas, gerai išpildo standartines padėtis, turi gerą toliašaudę artileriją, randa tarpų varžovų gynybos linijose ir efektyviai presinguoja varžovus perimdami kamuolius. Jie niekada nepasiduoda ir yra laimėję iš pažiūros pralaimėtų rungtynių. Problemos – gynyboje, ypač prieš individuliai stiprius varžovus. Tad nuo Neymaro ir Mauro Icardi priklausys labai daug, o jie prie to yra pripratę ir lūkesčius paprastai pateisina. PSG puikiai realizuoja progas, gerai atakuoja kraštuose, susikuria nemažai progų, randa tarpų tarp varžovų linijų. Tiesa, dažnokai pakliūva į nuošalės spąstus. Laukia intriguojantis vakaras, ypač jeigu italams seksis stabdyti individualiai stiprius varžovus.

„Leipzig“ – Madrido „Atletico“

Vokiečiai vieną savotišką staigmeną jau sukūrė – eliminavo praėjusio sezono finalininką „Tottenham“. Tiesa, beformį ir paliestą permainų. Jeigu pavyktų kažką panašaus nuveikti dabar, tai būtų gerokai didesnė sensacija. Vokiečiai sezoną užbaigė anksti, tad yra šviežesni, bet trūksta žaidybinės praktikos. Bundeslygoje užimta 3-ioji vieta. Per 10 po sezono atnaujinimo sužaistų rungtynių „Leipzig“ suklupo tik kartą.

„Atletico“ sezono pertrauka buvo naudinga. Jau iki jos klubas demonstravo sugrįžimą į sau įprastus standartus. Sunkią sezono pradžią galima paaiškinti permainų sudėtyje gausa praėjusią vasarą. Serija su „Liverpool“ parodė, kad senieji „matrasai“ grįžta. Visuose turnyruose „Atletico“ nepralaimėjo jau 18 rungtynių ir užtikrintai pasiekė trečiąją vietą. Dvikovą su „Leipzig“ praleisti turės COVID-19 užsikrėtęs Angelis Correa, abejojama ir dėl Thomaso Partey pasirodymo. Abu jie – starto sudėties žaidėjai. Tai rimtas nuostolis, nors „Atletico“ ir turi ganą ilgą atsarginių suolą ir lygiavertę sudėtį.

Nors ši „Atletico“ versija dar nepasiekė senosios aukštumų, bet keli dalykai nesikeičia. Diego Simeonės presingas leidžia perimti daug kamuolių iš varžovų. Sukuriama nemažai progų įmušti. „Leipzig“ ieškos progų Janą Oblaką patikrinti smūgiais iš toli. Vokiečiai pasižymi kovingumu – iškovojo nemažai taškų nepaisant to, kad rungtynių pradžiose atsilikdavo. Bet prieš „Atletico“ lengva nebus – kai įmuša, jie moka kontroliuoti padėtį. Abi komandos šį sezoną dažnai patenka į nuošales. Laukia įdomus susitikimas. Svarbus faktorius bus ir „Atletico“ patirtis. Jie atrodo geriau pasiruošę žengti į pusfinalį, tad turėtų laimėti.

„Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“

Šie klubai gana dažnai susitikdavo praeityje. Dažnai poros nugalėtojas paskui tapdavo ir Čempionų lygos užkariautoju. Galbūt taip nutiks ir šiemet. Ypač ryškūs yra „Bayern“ argumentai. Jie triumfavo Bundeslygoje, o po jos turėjo ilgoką pertrauką, kai galėjo atsikvėpti. Paskutinės oficialios rungtynės pralaimėtos gruodžio 7 dieną. 26 nepralaimėtų rungtynių serija yra įspūdinga. Pasiekta 18 pergalių iš eilės. Komandai truks Benjamino Pavardo, tačiau ir be jo viskas klostosi labai sklandžiai.

Čempionų lygą laimėti nori visi klubai ir jų treneriai, bet kai kuriems tai yra gyvybiškai svarbu. Quique Setienas tikrai negali būti tikras, kad liks vyriausiojo trenerio poste. Žaidimas su juo nėra įkvepiantis. Tolimas žygis Čempionų lygoje leistų pagerinti šansus išsilaikyti poste, o pergalė turbūt garantuotų saugumą. Ispanijos čempionų titulas atiduotas Madrido „Real“ – po sezono atnaujinimo katalonai neatlaikė varžovų taškų rinkimo tempo. Tiesa, rezultatai po pertraukos tikrai ne tragiški – 8 pergalės, 3 lygiosios ir 1 pralaimėjimas. Didesnė problema – pats žaidimas. Prieš „Bayern“ negalės žaisti Samuelis Umtiti.

Puolime abiejų komandų reikalai puikūs. Jos neblogai realizuoja progas, efektyviai išnaudoja individualiai stiprius žaidėjus kraštuose, nemažai įvarčių įmušama tolimais smūgiais, surandama erdvių tarp varžovų gynybos linijų. Abi komandos gerai ginasi nuo standartinių padėčių, bet leidžia varžovams susikurti nemažai progų. Visgi, prie Hanso Dieterio Flicko „Bayern“ gynyba žengė nemažą žingsnį į priekį, o puolimas turbūt yra geriausias Europoje. Katalonams tai nieko gero nežada.

„Manchester City“ – „Lyon“

Iš vienos pusės „Lyon“ savo darbą Čempionų lygoje turbūt jau padarė ir lūkesčius gerokai pranoko. Jie eliminavo Turino „Juventus“. Iš kitos pusės, jeigu nelaimės Čempionų lygos (o tai daugiau negu realu), „Lyon“ kitais metais į turnyrą nesugrįš. Visgi, visi supranta, koks varžovas laukia. Niekas nesmerks ir pralaimėjus. Po sezono sustabdymo „Lyon“ sužaidė vos dvejas rungtynes. Abi baigėsi pralaimėjimais, nors žaidimas ir buvo neblogas.

„Miestiečiai“ kartu su Miuncheno „Bayern“ laikomi pagrindiniais turnyro favoritais. Jie privertė Zinedine‘ą Zidane‘ą patirti pirmą karjeros pralaimėjimą Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų serijoje ir įspūdingai finišavo „Premier“ lygoje. Per 13 rungtynių, sužaistų po sezono atnaujinimo, „City“ įmušė 38 įvarčius. Ketvirtfinalyje komandai nepadės traumuotas Sergio Aguero.

„Miestiečiai“ praktiškai neturi silpnų vietų. „Lyon“ gynybos kraštai dažnai braška, o dabar reiks stabdyti Raheemą Sterlingą ir Riyadą Mahrezą. Anthony Lopesas praleidžia nemažai įvarčių po tolimų smūgių, o „City“ toliašaudė artilerija yra puiki. Jie puikiai realizuoja standartines situacijas (tiesa, „Lyon“ neblogai nuo jų ginasi) , atlieka baudos smūgius, susikuria ir realizuoja progas, randa tarpus tarp gynybos linijų, išnaudoja individualią savo lyderių magiją. Tiesa, gynyboje komanda pažeidžiama. Nors gana gerai tvarkosi su varžovų standartinėmis situacijoms, bet paprastai progų prieš „City“ susikurti nėra jau taip sunku. „Lyon“ pagrindinė stiprybė – individualus Memphio Depay, Moussa Dembele talentas. Tačiau „City“ lyderiai yra aukštesnio kalibro ir jie saviškius į pusfinalį atves.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: