Šiandien Europa pradeda kelialapių dalybas į Katare vyksiančias pasaulio pirmenybes. Nepaisant to, kad šalies režimas garsėja žmogaus teisių pažeidimais, dėl darbo sąlygų statant stadionus žūsta žmonės ir dėl Kataro oro sąlygų priimtas idiotiškas sprendimas sudarkyti pasaulio futbolo kalendorių, čempionatą organizuojant žiemą. Šiame tekste apie tai, ko laukti atrankoje.

A grupė

Aiški grupės favoritė – Portugalija. Talento ji turi gerokai daugiau negu kitos komandos ir turėtų gana užtikrintai nužygiuoti į pasaulio čempionatą. Grėsmę jiems kelia nebent Serbija, kuri jau ne vienerius metus turi labai daug talento, bet treneriai nesugeba jo išnaudoti ir Balkanų šalis taip ir netampa tokia futbolo jėga, kokia galėtų būti. Serbus iš antros vietos galbūt gali išstumti Airija, kuri turi silpnesnę sudėtį negu pagrindiniai konkurentai, bet yra stabilesnė komanda už serbus. Ketvirtą vietą turėtų užimti Liuksemburgas, o vienintelis Azerbaidžano tikslas turėtų būti toks – išvengti paskutinės vietos.

Prognozė: 1. Portugalija 2. Serbija 3. Airija 4. Liuksemburgas 5. Azerbaidžanas

B grupė

Dėl pirmos vietos grupėje kovos Ispanija ir Švedija. Šios šalys kartu žaidė ir EURO 2020 atrankoje, tada grupę laimėjo pietiečiai. To reiktų laukti ir šį kartą – pagal sudėtį Ispanija tikrai solidžiai lenkia Švediją. Švedų koziris – stabilus žaidimas pastaraisiais sezonais. Naujoji šalies futbolo karta įrodinėja, kad gali žaisti ir be Zlatano Ibrahimovičiaus (nors šis į rinktinę ir grįžta). Galinio vaizdo veidrodėliuose švedai rizikuoja išvysti ir artėjančią Graikiją. Po visiško fiasko EURO 2016 atrankoje, šalis pamažu grįžta į tai, ko iš jų tikėdavomės praėjusio dešimtmečio pradžioje. Kosovas ir Sakartvelas šioje grupėje turėtų kovoti dėl ketvirtosios vietos.

Prognozė: 1. Ispanija 2. Švedija 3. Graikija 4. Kosovas 5. Sakartvelas

C grupė

Aiški grupės favoritė – Italija. Puikiai atrodžiusi EURO 2020 atrankoje, ji tikrai nebus linkusi taškų dalinti ir kovodama dėl kelialapio į pasaulio čempionatą. Iššūkį Italijai mes tik Šveicarija, kuri turi talentingą ir stabilią sudėtį, bet turbūt turės tenkintis antrąja vieta ir atmušinėti Šiaurės Airijos atakas. Po sėkmingo EURO 2016 turnyro, futbolo aukštuomenėje daugiau šios rinktinės nematėme, bet ji pajėgi išversti šveicarus iš antros vietos. Bulgarija dėl kelialapio į Katarą nekovos, o Lietuvos galimybių lubos – ketvirtoji vieta. Tačiau net ir dėl jos kovojant, daugiau argumentų yra Bulgarijos pusėje.

Prognozė: 1. Italija 2. Šveicarija 3. Šiaurės Airija 4. Bulgarija 5. Lietuva

D grupė

Trys šios grupės komandos žais EURO 2020. Jau vien tai parodo grupės pajėgumą. Ir nė vienos jų dalyvavimas nėra susijęs su kvaila sistema, atranką į EURO 2020 susiejusią su UEFA Tautų lyga. Favoritai – titulo gynėjai prancūzai. Jų ansamblis tikrai pats pajėgiausias. Tačiau grėsmę tikrai kels ir Ukraina, kuri fantastiškai pasirodė EURO 2020 atrankoje, už savo nugaros palikusi Portugaliją. Kitos trys komandos veikiausiai kovoje dėl kelialapio nedalyvaus. Realiausias Suomijos scenarijus – trečioji vieta grupėje. Taip, šiauriečiai išsikovojo vietą EURO 2020, tačiau tai padarė ne pačioje stipriausioje grupėje, o žiūrint vien į pavardes, bosnių ansamblis netgi stipresnis. Tik treneriai iš šios rinktinės paskutiniu metu nesugeba išspausti jos realaus potencialo. Viena aišku – paskutinėje vietoje liks Kazachstanas, kurio galimybių lubos – keli taškeliai.

Prognozė: 1. Prancūzija 2. Ukraina 3. Suomija 4. Bosnija ir Hercegovina 5. Kazachstanas

E grupė

Belgija tikrai bus pirmoje vietoje ir skirtingai negu pirma aptartose grupėse su aiškiai favoritais, čia net nėra komandos, kuri būtų pajėgi palaikyti šiokią tokią intrigą kovoje su FIFA reitingo lyderiais. Dėl antros vietos, kuri dėl naujos atrankos sistemos garantuoja žymiai mažiau, kovos Čekija ir Velsas. Nors Velsas sužibo per EURO 2016 ir Čekija neturi tokių individualiai stiprių žaidėjų kaip Garethas Bale‘as ar Aaronas Ramsey, bet jų sudėtis vis talentingesnė ir būtent čekai atrodo nedideli favoritai išstumti Velsą iškovos dėl kelialapių į Katarą. Likusios dvi komandos kovos tik dėl ketvirtos vietos. Ir ji turbūt atiteks Baltarusijai, kaip nutiko ir tada, kai šios dvi rinktinės žaidė EURO 2020 atrankoje.

Prognozė: 1. Belgija 2. Čekija 3. Velsas 4. Baltarusija 5. Estija

F grupė

Laukia kova tarp Danijos ir Austrijos. Abi turi po žvaigždę ir neblogų žaidėjų ansamblį aplink ją. Galbūt minimalūs favoritai yra danai, kurių rezultatai pastaruoju metu atrankose stabilesni, bet Austrijos iššūkį reiktų vertinti labai rimtai. Dėl trečios vietos kovos Škotija ir Izraelis. Po ilgo laikotarpio į futbolo aukštuomenę šiemet grįžtančių škotų argumentai atrodo stipresni. Na, o paskutinis grupės sluoksnis – Moldovos ir Farerų salų kova dėl priešpaskutinės vietos grupėje. Ir čia Moldova nebus favoritė, nes šiauriečių futbolas tikrai žygiuoja į priekį.

Prognozė: 1. Danija 2. Austrija 3. Škotija 4. Izraelis 5. Farerai 6. Moldova

G grupė

Nyderlandai tikisi, kad sunkią savo šalies futbolui atkarpą jau įveikė. Jie praleido du didžiuosius turnyrus iš eilės, bet grįžta į EURO 2020 ir tikrai yra savo grupės favoritai medžiojant kelialapį į Katarą. Tiesa, žmogus, atvedęs šalį į EURO 2020 – Ronaldas Koemanas nutarė savo šalies į šį turnyrą nebevesti, o jį pakeitęs Frankas de Boeras paskutinėse savo darbovietėse nieko gero nepasiekė. Olandams turbūt pirmiausiai reiktų atkreipti dėmesį į Turkijos grėsmę. Talentų ir tikėjimo savimi šiai rinktinei jau seniai netrūksta, bet rezultatų tai dažnai neatneša. Visgi, vietą EURO 2020 turkai išsikovojo anksti ir užtikrintai, tad bandys kaišioti pagalius į ratus olandams. Į antrą vietą kėsinasi ir Norvegija, kuri užaugino puikią futbolo kartą, tik dar kol kas nesugeba tų vaisių nuskinti. Gali pavykti šį kartą. Mažai abejonių, kad ketvirtoje vietoje liks Juodkalnija, kurios rinktinė yra įkritusi į šiokią tokią duobę. Dėl priešpaskutinės vietos kausis Latvija ir Gibraltaras. Daugiau šansų turi mūsų kaimynai, bet jokios sensacijos nebūtų ir tada, jeigu jie liktų dugne.

Prognozė: 1. Nyderlandai 2. Turkija 3. Norvegija 4. Juodkalnija 5. Latvija 6. Gibraltaras

H grupė

Pasaulio vicečempionai kroatai šioje grupėje dominuos ir sunku rasti komandą, kuri galėtų rimčiau kėsintis tai pakeisti. Dėl antros vietos kausis Rusija ir Slovakija. Rusus vertinti sunku – namuose vykęs pasaulio čempionatas jiems susiklostė nuostabiai. Jie labai anksti išsikovojo vietą EURO 2020, tačiau tai padarė turbūt silpniausioje grupėje. Slovakija tampa tradicine didžiųjų turnyrų dalyve ir nors jos auksinė karta po truputį sensta, bet jie dar gali pakovoti dėl vietos pirmenybėse. Turbūt geriausią pasaulio vartininką Janą Oblaką turinti Slovėnija veikiausiai liks ketvirta, bet reiks atlaikyti ir Kipro iššūkius. Na, o Maltos vienintelis tikslas bus tikėtis, kad didieji nešvaistys taškų žaisdami su Kipru, o patys maltiečiai laimės namie ir galbūt neliks paskutiniai.

Prognozė: 1. Kroatija 2. Rusija 3. Slovakija 4. Slovėnija 5. Kipras 6. Malta

I grupė

Dėl pirmos vietos kovos Anglija su Lenkija. Futbolo išradėjai galbūt su šiuo nuomone ginčytųsi ir sakytų, kad jokios kovos nebus ir viskas čia aišku. Tačiau tai, kad Anglija itin lengvu keliu nužygiavo iki pusfinalio ir laimėjo vienos silpnesnių atrankos grupių į EURO 2020 varžybas, dar nieko neįrodo. Lenkija turi geriausią pasaulio futbolininką Robertą Lewandowskį ir nors jo ginklanešiai superžvaigždėmis netapo (nors iš kai kurių nedrąsiai to buvo galima laukti), bet mūsų kaimynai bus rimta varžovė. Trečioji vieta turbūt teks Vengrijai. Jiems vien faktas, kad du kartus iš eilės bus žaidžiama Europos čempionate, yra didelis laimėjimas. Ir į kovą dėl kelialapio į Katarą Vengrija turbūt neįsijungs. O į trečią vietą bus nusitaikę ir albanai. Nors Tautų lygos kovos parodė, kad jie toli nuo 2015-16-ųjų lygio, bet Vengrija jiems gali būti ir įkandamas riešutas. Na, o grupės dugne San Marinas bandys nefinišuoti paskutinis ir pranokti šios kovos favoritę Andorą.

Prognozė: 1. Anglija 2. Lenkija 3. Vengrija 4. Albanija 5. Andora 6. San Marinas

J grupė

Vokietijos futbolo rinktinė dabar gyvena nerimu. Fiasko pasaulio futbolo čempionate. Klausimų kelianti Joachimo Lowo žaidėjų selekcija ir žinojimas, kad po EURO 2020 reiks ieškoti naujo rinktinės vedlio. Tačiau kad ir kas jis bebūtų, pati grupė tokia lengva, kad vokiečiai neturės jokios konkurencijos ir ją laimės. Dėl antros vietos rimtai susikaus Rumunija, Šiaurės Makedonija ir Islandija. Nors Rumunija tikrai neįkvepianti ir paskutinis turnyras, kuriame jie žaidė – EURO 2016 buvo itin blankus, bet turbūt būtent jie yra favoritai. Tiesiog šiuo metu turi daugiausiai talento. Islandijos auksinė karta po truputį nueina nuo scenos, o tvirtų pakaitalų kol kas nematyti. Šiaurės Makedonija debiutuos EURO 2016. Nors jis pateko kaip D diviziono atstovai, bet net ir pagal seną gerą atrankos sistemą kaip trečią vietą grupėje užėmusi komanda galėtų pakovoti dėl vietos turnyre. Armėnija turbūt liks penkta, o Lichtenšteinas slapta vilsis Kaukazo šalį kaip nors nustumti į patį dugną.

Prognozė: 1. Vokietija 2. Rumunija 3. Islandija 4. Šiaurės Makedonija 5. Armėnija 6. Lichtenšteinas

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: