Prieš trejus metus pasaulio futbolo čempionate Rusijoje Belgija pirmą kartą parodė kažką panašaus, ko iš jos buvo tikimasi nuo pat „auksinės kartos“ iškilimo – pasiekė pusfinalį eliminuodama Braziliją. Šiemet lūkesčiai tikrai nebus žemesni – atrankos turnyras įveiktas įspūdingai.

FIFA reitingas: 1 vieta

Varžovai grupės turnyre: Danija, Suomija, Rusija.

Pastarieji turnyrai

2010 metų Pasaulio čempionato atranka buvo nusivylimas. Iškovotos vos trys pergalės – po kartą parklupdyta Armėnija, Turkija ir Estija. Ciklo viduryje trenerį Rene Vandereyckeną pakeitė Franky Vercauterenas. Visgi, jo karjera užtruko tik 5 mačus, iš kurių 4 Belgija pralaimėjo ir savo postą teko užleisti legendiniam olandui Dickui Advocaatui, kuris vadovavo komandai per paskutines dvejas ciklo rungtynes, tačiau rezultatai ženkliai nepagerėjo.

Federacija tikėjosi, kad D. Advocaatas ves komandą į EURO 2012 atranką, bet jis susiviliojo Rusijos rinktinės pasiūlymu. Naujuoju Belgijos treneriu tapo Georgesas Leekensas, vadovavęs komandai 1998 m. pasaulio futbolo čempionate. Atrankoje belgai pasiekė pergales prieš Kazachstaną, Azerbaidžaną ir Austriją. Nuo antrą vietą grupėje užėmusios Turkijos atsilikta vos dviem taškais.

Į 2014 metų Pasaulio čempionato atranką rinktinę vedė legendinis Belgijos futbolininkas Marcas Wilmotsas. Rinktinė nepralaimėjo nė vienų rungtynių ir užtikrintai už savo nugaros paliko Kroatiją ir Serbiją. Prieš čempionatą lūkesčiai buvo dideli. Tačiau daug ką nuvylė blankus Belgijos žaidimas, nors rezultatai ir buvo geri. Visos pergalės grupės turnyre buvo sunkiai išvargtos, nors varžovai nebuvo įspūdingi – Alžyras, Rusija ir Pietų Korėja. Aštuntfinalyje po pratęsimo buvo įveikta JAV komanda, ketvirtfinalyje belgų žygį sustabdė Argentina.

EURO 2016 atrankoje vienintelį pralaimėjimą Belgija patyrė žaisdama prieš Velsą ir užtikrintai iškopė į čempionatą. Tačiau jis tapo dar vienu nusivylimu. Blankiai žaidę belgai pralaimėjo Italijai ir grupėje liko 2-i, aplenkę Airiją ir Švediją. Aštuntfinalis buvo geriausios jų rungtynės čempionate – sutriuškinta Vengrija, bet ketvirtfinalyje dar vieną skambų antausį tėškė Velsas.

Prieš atranką į 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą komandos vairą perėmė Roberto Martinezas. Vienintelė komanda, kuri iš belgų atėmė du taškus, buvo Graikija. Pagal atrankoje įmuštus įvarčius visoje zonoje Belgijai prilygo tik Vokietija. Pasaulio čempionato grupės varžybose Belgija sutriuškino Panamą, Tunisą ir kovoje dėl pirmos vietos palaužė Angliją. Aštuntfinalyje stebuklingai išsigelbėję prieš Japoniją, ketvirtfinalyje belgai užtikrintai įveikė Braziliją. Pusfinalyje belgų žygį sustabdė čempionais tapę prancūzai, bet iš Rusijos rinktinė grįžo su bronzos medaliais, kuriuos iškovojo dar kartą įveikę Angliją.

Kelias į EURO 2020. Grupėje grėsmingiausios konkurentės buvo Rusija ir Škotija. Tačiau belgai neprarado nė vieno taško. Jie tapo geriausia puolančia atrankos komandą, o pagal gynybą pirmą vietą dalinasi su Turkija.  

Prognozuojama sudėtis.

Žaidėjų klubai

  1. Madrido „Real“
  2. Lisabonos „Benfica“
  3. „Lyon“
  4. „Tottenham Hotspur“
  5. Dortmundo „Borussia“
  6. „Wolverhampton“
  7. „Leicester City“
  8. Dortmundo „Borussia“
  9. „Manchester City“
  10. „Napoli“
  11. Milano „Inter“

Nors atrankoje komandos gynyba buvo įspūdinga, bet prieš čempionatą ji kelia klausimų. Visas komandos išsidėstymas orientuotas į puolimą, o visi trys centro gynėjai tikrai nežaidžia geriausio karjeros futbolo. Atrankoje tai nebuvo problema, bet EURO 2020 lauks galingesni varžovai.

Treneris. Roberto Martinezas. 47 metų ispanas didžiąją žaidėjo karjeros dalį praleido Britų salyne, todėl čia praleido ir visą trenerio karjerą iki pat Belgijos rinktinės pasiūlymo. Žaidėjo karjerą jis baigė 2006-07 m., o jau kitą sezoną treniravo tuomet trečio Anglijos diviziono „Swansea City“ klubą. Per dvejus metus klubas pasiekė antrą šalies lygą, o R. Martinezas padėjo pamatus tolesnei komandos sėkmei. 2009 m. jis tapo „Wigan“ strategu. Per ketverius metus šiame klube ispanas labiau garsėjo gražiu komandos stiliumi, o ne pergalėmis. 2012-13 metų sezone „Wigan“ netgi iškrito į žemesnę lygą, tačiau iškovojo FA Taurę. Tačiau R. Martinezas į žemesnį divizioną neiškeliavo, o perėmė Liverpulio „Everton“ vairą. Pirmą sezoną šiame klube R. Martinezaas baigė penktoje vietoje, tačiau antrą sezoną „irisai“ liko 11-i, o trečio sezono pabaigos treneris jau nesulaukė – buvo atleistas. 2016 metų rugpjūtį stojo prie Belgijos rinktinės vairo.

Žvaigždė. Kevinas de Bruyne. 29 metų atakuojantis saugas jau būdamas 8 metų prisijungė prie „Gent“ klubo akademijos. Visgi po šešerių metų jį persiviliojo „Genk“. Pagrindinėje šio klubo sudėtyje K. De Bruyne debiutavo jau beveik sulaukęs pilnametystės. Nuo antro savo sezono klube belgas įsitvirtino starto sudėtyje, o 2012 m. sausį buvo parduotas Londono „Chelsea“. Čia šansų žaisti sulaukė nedaug, buvo nuomojamas Brėmeno „Werderׅ“. 2014 metų žiemą jis perėjo į „Wolfsburg“ klubą. Per 1,5 metų laikotarpį klube, K. De Bruyne įrodė savo, kaip aukščiausio lygio atakuojančio saugo reputaciją, o „Wolfsburg“ tapo Vokietijos vicečempionu. 2015 metų rugpjūtį jis persikėlė į „Manchester City“, kuriam atstovauja iki šiol yra klubo lyderis. Du kartus tapo Anglijos čempionu, yra tapęs geriausiu „Premier“ lygos žaidėju, o pernai UEFA geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose liko antras. Aukščiausio lygio kūrėjas visų pirma yra vertinamas dėl įspūdingo aikštės matymo, yra puikus standartinių padėčių ekspertas, moka rasti erdvių tarp varžovų gynybos linijų, pasižymi puikiu smūgiu iš toli. Rinktinėje debiutavo 2010 m.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: