Lenkija užtikrintai pateko į EURO 2020. Robertas Lewandowskis 2020 m. buvo geriausias pasaulio futbolininkas. Tad buvo logiška tikėtis sėkmingo turnyro su puikų darbą atlikusiu treneriu Jerzy Brzeczeku. Tačiau sausio mėnesį netikėtai buvo paskelbta apie trenerio atleidimą ir tai, kad jį pakeis Paulo Sousa. Sprendimas buvo motyvuotas tuo, kad tai sustiprins komandą, bet kol kas Lenkija tik ketvirtoje vietoje pasaulio čempionato atrankos grupėje ir per trejas rungtynes jau praleido tiek pat įvarčių, kaip per visą EURO 2020 atranką.

FIFA reitingas: 21 vieta

Varžovai grupės turnyre: Ispanija, Švedija, Slovakija

Pastarieji turnyrai

Atranką į 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatą buvo labai nesėkminga. Negelbėjo ir trenerių kaita – ciklo viduryje prie komandos vairo stojo Stefanas Majewskis, pakeitęs olandą Leo Beenhakkerį. Pavyko aplenkti tik San Mariną, be dviejų pergalių prieš šią rinktinę, trys taškai iškovoti tik kartą – namie žaidžiant su Čekija. Vienais iš grupės favoritų laikyti lenkai į priekį be čekų praleido Slovėniją, Slovakiją ir Šiaurės Airiją.

EURO 2012 vyko Lenkijoje ir Ukrainoje, tad kvalifikacijoje rinktinė nežaidė. Jai vadovavo Franciszekas Smuda. Lūkesčius didino tai, kad Lenkija pakliuvo į silpniausią grupę. Visgi, EURO 2012 virto fiasko – lygiosios su Graikija ir Rusija bei pralaimėjimas Čekijai neleido patekti į ketvirtfinalį.

Į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą Brazilijoje lenkai mėgino patekti vedini naujo trenerio – Waldemaro Fornaliko. Scenarijus buvo panašus į 2010 metų – grupėje pavyko aplenkti San Mariną ir Moldovą, šios dvi komandos buvo vienintelės, kurias Lenkija sugebėjo įveikti. O grupėje dominavo anglai ir ukrainiečiai.

Prieš EURO 2016 atranką vėl keitėsi treneriai – savo šansą gavo Adamas Nawalka. Vienintelį pralaimėjimą lenkai patyrė Frankfurte žaisdami su Vokietija, grupėje nuo pasaulio čempionų atsiliko tik vienu tašku ir buvo rezultatyviausia visos atrankos komanda. Turnyre Lenkija rezultatyvumu nespindėjo, bet grupėje nepraleido nė vieno įvarčio, įveikė Šiaurės Airiją, Ukrainą, lygiosiomis sužaidė su Vokietija ir užėmė antrą vietą. Aštuntfinalyje po 11 metrų baudinių serijos įveikta Šveicarija. Ketvirtfinalyje Lenkija neblogai kovojo su vėliau čempione tapusia Portugalija ir vėl viską lėmė baudiniai. Tačiau Jakubas Blaszczykowskis lemiamo baudinio neįmušė.

2018 metų pasaulio čempionato atranką pradėjo sensacingomis lygiosiomis Kazachstane, tačiau netrukus įsibėgėjo ir per likusias devynerias rungtynes tik kartą prarado taškus – pralaimėjo Danijoje. Tačiau šią rinktinę aplankė penkiais taškais ir užtikrintai laimėjo grupės varžybas. Čempionato burtai buvo palankūs – Lenkija žaidė silpniausioje grupėje. Tačiau grupės turnyrą pradėjo labai blankiomis rungtynėmis ir pralaimėjimu prieš Senegalą, toliau sekė triuškinantis pralaimėjimas Kolumbijai ir minimali pergalė prieš Japoniją, kuri iš grupės dugno nebepakėlė.

Kelias į EURO 2020. Komandos vairą perėmė Jerzy Brzeczekas. Vienintelis pralaimėjimas patirtas Slovėnijoje ir šešiais taškais aplenkta antroje vietoje likusi Austrija, o trečią vietą užėmė Šiaurės Makedonija. Rinktinė pademonstravo geležinę gynybą – vos 5 praleisti įvarčiai.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Turino „Juventus“
  2. „Southampton“
  3. „Benevento“
  4. „Barnsleyׅ“
  5. „Crotone“
  6. „Brighton“
  7. Maskvos „Lokomotiv“
  8. „Napoli“
  9. Genujos „Sampdoria“
  10. Miuncheno „Bayern“
  11. Berlyno „Hertha“

Sudėtis labai talentinga, suolas bent jau saugų ir puolimo linijose taip pat labai ilgas. Net ir daugelis tų, kurie starto sudėtyje nežais, patirtį kaupia stipriuose Europos čempionatuose. Treneris galės varijuoti sudėtimi ir kaitalioti taktines schemas, ką darė ir iki per iki šiol žaistas trejas rungtynes.

Treneris. Paulo Sousa. 50-metis legendinis Portugalijos futbolininkas jau turėjo ir gana spalvingą ir klajoklišką trenerio karjerą. Futbolininko karjerą baigė 2002 metais, o po trejų metų stojo prie savo šalies U-17 rinktinės vairo. Prasidėjus 2008-09 m. sezonui gavo pasiūlymą iš „Championship“ „Queens Park Rangers“, tačiau nesibaigus sezonui buvo atleistas dėl nesutarimų su klubo vadovybe. 2009-10 m. labai sėkmingai treniravo „Swansea City“, bet po sezono pasitraukė ir priėmė „Leicester“ pasiūlymą. Tačiau iš „lapių“ stovyklos P. Sousa buvo atleistas vos po devynerių rungtynių, per kurias klubas iškovojo vos vieną pergalę. Kita karjeros stotele tapo Sėkešfehėrvaro „Videoton“. Per dvejus metus Vengrijoje jis iškovojo šalies taurę ir išvedė klubą į UEFA Europos lygos grupių etapą. 2013-14 m. su Tel Avivo „Maccabi“ tapo Izraelio čempionu, o kitą sezoną su „Basel“ laimėjo Šveicarijos lygą bei pasiekė Čempionų lygos aštuntfinalyje, grupėje eliminuodami „Liverpool“. 2015-17 m. du sezonus gana sėkmingai dirbo su „Fiorentina“. Metus dirbo Kinijoje, o 2019-20 m. treniravo „Bordeaux“, bet paliko klubą dėl nesutarimų su vadovybe. 2021 m. pradžioje paskirtas Lenkijos rinktinės treneriu.

Žvaigždė. Robertas Lewandowskis. 32 metų puolėjas yra vienas geriausių pasaulio futbolininkų. Gimęs Varšuvoje, tik būdamas 17 metų pateko į garsiausio miesto klubo „Legia“ akademiją. Visgi, po metų jaunuolis priėmė rizikingą sprendimą į viršūnę kopti kitu keliu ir perėjo į trečios Lenkijos lygos Pruškovo „Znicz“ klubą. Jau pirmą sezoną klubas pateko į antrąjį divizioną, o futbolininkas tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju. Po metų neturėjo sau lygių ir antrojoje lygoje. 2008 metų vasarą perėjo į Poznanės „Lech“. Pirmą sezoną Poznanėje jis buvo antras pagal įmuštus įvarčius Lenkijos lygoje, antrąjį – jau pirmas ir tapo šalies čempionu. 2010 metų vasarą persikėlė į Dortmundo „Borussia“. Pirmą savo sezoną nežibėjo, tačiau antrojo pradžioje traumą gavus Lucasui Barriosui, įsitvirtino starto sudėtyje ir visus likusius sezonus Dortmunde įmušė bent po 20 įvarčių. 2014 metais persikėlė į Miuncheno „Bayern“, kur labai greitai tapo vienu iš klubo lyderių. Per savo karjerą penkis kartus tapo rezultatyviausiu Bundeslygos žaidėju, keturis kartus tapo geriausiu sezono Bundeslygos žaidėju ir jau septynis kartus – Vokietijos čempionu, pernai laimėjo Čempionų lygą (buvo rezultatyviausias ir daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs sezono žaidėjas) ir tapo geriausiu pasaulio futbolininku pagal UEFA ir FIFA versijas. Nuostabia progų realizacija pasižymintis futbolininkas rinktinėje žaidžia nuo 2008 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: