Pasibaigus didiesiems Europos klubiniams čempionatams, laikas suskaičiuoti finalinį reitingą. Viršūnėje finišavo „Manchester City“, paskutinį mėnesį į TOP 3 grįžo Madrido „Atletico“, TOP 5 – Miuncheno „Bayern“. Reitingas neblogai parodo ir bendras lygų tendencijas. Tarkime Bundeslygai atstovauja tik du klubai – išties be „Bayern“ daugelis kitų didesniųjų šiemet buvo labai blankūs. O Italijai pagal lyderių lygį šį sezoną gal net priklausytų penkta vieta Čempionų lygoje.

Tad kviečiu susipažinti su reitingu. Pirmuose skliaustuose – klubo vieta prieš mėnesį, antruose – pernykščio sezono pabaigoje (daugelio „Ligue1“ klubų reitingai gali atrodyti labai žemi. Taip yra, nes jie pernai sužaidė mažiausiai rungtynių, o reitingą indeksavau tik iki tol, kol buvo aišku, kad žemenėse vietose esantys Prancūzijos klubai į TOP 20 neprasibraus).

  1. (1) (1) „Manchester City“ 193 tšk.

Sezono žaidėjas: Kevinas de Bruyne. Būtų galima ginčytis daug. Taip, belgo žaidimo laiką ribojo traumos, bet kai jis buvo aikštėje, išdarinėjo stebuklus. 12 rezultatyvių perdavimų, kai vos 23 rungtynės sužaistos nuo mačo pradžios. Savo argumentų tikrai rastų ir Rubeno Diaso, ir Ilkayaus Gundogano gerbėjai.

2. (2) (8) Milano „Inter“ 179 tšk.

Sezono žaidėjas: Romelu Lukaku. Jo 24 įvarčiai ir 11 rezultatyvių perdavimų atnešė „gyvatėms“ labai ilgai lauktą Italijos čempionų titulą.

3. (4) (14) Madrido „Atletico“ 157 tšk.

Sezono žaidėjas: Marcos Llorente. Kai žaidė už Madrido „Real“, atrodė kaip žaidėjas, kuris daug dalykų daro šiek tiek geriau negu vidutiniškai, bet nieko – puikiai. Diego Simeone atrakino jo potencialą. Už tai jis atsidėkojo 12 įvarčių ir 11 rezultatyvių perdavimų. Ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl „Real“ titulo neapgynė.

4. (3) (7) „Barcelona“ 156,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Leo Messi. 30 įvarčių ir 9 rezultatyvūs perdavimai. Jis vis dar yra šios komandos Alfa ir Omega.

5. (7) (3) Miuncheno „Bayern“ 155 tšk.

Sezono žaidėjas: Robertas Lewandowskis. 41 įvartis ir 7 rezultatyvūs perdavimai. Nors šį sezoną turbūt ir nepavyks tapti geriausiu pasaulio futbolininku dėl sąlyginai prastoko „Bayern“ pasirodymo Čempionų lygoje ir nedidelių šansų Lenkijai laimėti EURO 2020, bet jis pagerino Gerdo Mullerio rekordą ir turėjo įsimintinus metus.

6. (9) (5) Madrido „Real“ 151,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Karimas Benzema. Dar vienas sezonas, kai tiems, kurie teigė, kad prancūzas gerai atrodė tik todėl, kad labai daug metų žaidė su Cristiano Ronaldo, buvo įrodyta, kad tai nėra tiesa. 23 įvarčiai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir kova dėl titulo iki paskutinio turo.

7. (6) (6) Bergamo „Atalanta“ 151,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Luisas Murielis. Alejandro Gomezui konfliktuojant su treneriu, o Josipui Iličičiui turint psichologinių problemų, kažkas kitas turėjo imtis lyderystės. Kolumbietis įmušė 22 įvarčius ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

8. (10) (26) „Napoli“ 149,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Lorenzo Insigne. Geriausią šio sezono Europos komandą, liekančią be Čempionų lygos, į priekį vedė legenda. 19 įvarčių ir 7 rezultatyvūs perdavimai.

9. (8) (11) Turino „Juventus“ 145,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Cristiano Ronaldo. Turbūt esu nepopuliarus. Daug kas labai kritikuoja portugalą, kad jis Turine nuveikė gerokai mažiau negu Madrido „Real“ ir ypač dėl šio sezono. Bet ne jis yra kaltininkas. Aplink jį nėra tokio ansamblio, kuris leistų jam parodyti visko, ką gali. Ir nepatyręs treneris nėra tas žmogus, kuris galėtų jį tinkamai išnaudoti. Nepaisant visko, jis šį sezoną įmušė 29 įvarčius.

10. (11) (4) „Paris Saint Germain“ (PSG) 144 tšk.

Sezono žaidėjas: Kylianas Mbappe. 27 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai. Nors PSG sezonas buvo nuviliantis, tai tikrai nėra prancūzo kaltė.

11. (5) (10) „Manchester United“ 143 tšk.

Sezono žaidėjas: Bruno Fernandesas. 18 įvarčių ir 12 rezultatyvių perdavimų. Portugalas daugiausiai prisidėjo prie sidabrinio savo klubo finišo.

12. (19) (21) „AC Milan“ 135,5 tšk.

Sezono žaidėjas: Zlatanas Ibrahimovičius. Kai žaidėjui užtenka pusės sezono, kad jis būtų rezultatyviausias klubo žaidėjas (15 įvarčių), nelabai yra prasmės svarstyti kitas kandidatūras. Be to, labai svarbus ir moralinis Ibros indėlis į klubo sėkmę.

13. (12) (37) „Lille“ (LOSC) 135 tšk.

Sezono žaidėjas: Benjaminas Andre. „Dogams“ pergalę atnešė puiki gynyba. O jos herojus yra fantastiškas atraminis saugas. Kuris turbūt praverstų net Prancūzijos rinktinei.

14. (21) (2) „Liverpool“ 130 tšk.

Sezono žaidėjas: Sadio Mane. Mohamedas Salahas turėjo geresnę statistiką, bet vien dėl indėlio į komandinį mechanizmą pasirinkau S. Mane. Sunkiame sezone jis tapo vienu iš tų, kurių žaidimas padėjo išsigelbėti tragišku tampančiame sezone.

15. (18) (36) „Lyon“ 124 tšk.

Sezono žaidėjas: Memphis Depay. Mes nežinome ar didesniame klube vėl nepasikartotų MU istorija, bet olandas atrodo pasiruošęs įrodyti, kad gali būti žvaigždė ir didesniame klube už savo dabartinį. 20 įvarčių ir 12 rezultatyvių perdavimų. Tai dar viena komanda, kurios nepatekimas į turnyrą yra nuostolis Čempionų lygai.

16. (15) (20) Londono „Chelsea“ 121 tšk.

Sezono žaidėjas: Masonas Mountas. Kadangi keitėsi treneriai, sistemos, startinės sudėtys, schemos, (bet nesikeitė Timo Wernerio progų realizacija) niekas iš „aristokratų“ neturi dviženklių skaičių įvarčių ar rezultatyvių perdavimų grafose. Renkuosi M. Mountą, nes jis šiuo požiūriu buvo tarp geriausių – 6 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai, jo produktyvumas nėra išmatuojamas vien skaičiais, o ir turėjo didelį pasitikėjimą tiek iš Franko Lampardo, tiek iš Thomaso Tuchelio.

17. (17) (53) „Monaco“ 118 tšk.

Sezono žaidėjas: Aurelienas Tchouameni. Tai bus vienas iš tų žmonių, dėl kurių galbūt dar šią vasarą kausis superklubai, siūlydami gerus pinigus. Jo kovingas stilius ir fantastiški griaunamieji įgūdžiai daug prisidėjo prie grįžimo į Čempionų lygą.

18. (20) (22) „Tottenham Hotspur“ 116 tšk.

Sezono žaidėjas: Harry Kane‘as. 23 įvarčiai ir 14 rezultatyvių perdavimų. Jis tiesiog nusipelno galimybės geresniame klube arba rimtų pastiprinimų vasarą.

19. (16) (12) „Leipzig“ 113 tšk.

Sezono žaidėjas: Christopheris Nkunku. Niekas „Leipzig“ stovykloje fantastiškų skaičių nerinko, tam tiesiog nelabai dėkingos buvo ir Juliano Nagelsmanno rotacijos – tik du žaidėjai bent 27 rungtynes pradėjo starto sudėtyje. 6 įvarčiai, 6 rezultatyvūs perdavimai, fantastiškas aikštės matymas, solidus standartų išpildymas. Jo laukia puiki ateitis.

20. (14) (17) „Sevilla“ 112 tšk.

Sezono žaidėjas: Youssef En-Nesyri. Įmušė 18 įvarčių, kai joks kitas komandos draugas nepasiekė ne 6. Marokietis buvo viena iš pagrindinių sėkmingo sezono priežasčių ir andalūzai turės gerų pasiūlymų jį parduoti.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: