Vengrija pateko į antrą Europos čempionatą iš eilės. Nors kelialapis į EURO 2020 iškovotas nelengvai, bet rinktinė parodė savo galimybes UEFA Tautų lygoje ir užtikrintai startavo pasaulio čempionato atrankoje. Jie bus vieni iš čempionato šeimininkų. Tačiau prieš EURO 2020 turbūt niekas neturi didesnių nuostolių dėl traumų, o kovoti reiks mirtininkų grupėje.

FIFA reitingas: 37 vieta

Varžovai grupės turnyre: Portugalija Prancūzija, Vokietija.

Pastarieji čempionatai.

Atrankai į 2010 metų Pasaulio čempionatą vengrai pasitelkė garsų futbolo pasaulio žmogų – olandų trenerį Erwiną Koemaną. Vengrija užtikrintai rinko taškus žaisdama su grupės autsaideriais Malta ir Albanija, kartą nuliūdino ir danus. Nors grupėje užimta tik 4 vieta, bet nuo antrąją vietą užėmusius Portugalijos vengrai atsiliko tik trimis taškais.

EURO 2012 atrankoje komandos vairą perėmė Sandoras Egervaris. Komanda žengė dar vieną žingsnį į priekį – grupėje užimta trečioji vieta, į priekį praleisti tik Nyderlandai ir Švedija, tik šios komandos pajėgė įveikti vengrus atrankoje. Visgi, nuo švedų, kurie liko antri, vengrai atsiliko nemažai – 5 taškais.

Vengrija buvo labai arti patekimo į 2014 metų Pasaulio futbolo pirmenybes. Per pirmus 8 atrankos mačus jie pralaimėjo tik du kartus – po kartą Rumunijai ir Nyderlandams. 9 ture jie galėjo užsitikrinti antrą vietą grupėje, kuri būtų leidusi varžytis papildomose atrankos rungtynėse, tačiau net 8:1 nusileido Nyderlandams ir į priekį praleido Rumuniją. Po šio šoko S. Egervaris atsistatydino.

Atranką vengrai pradėjo nuo pralaimėjimo prieš Šiaurės Airiją, tada komandą paliko nepopuliarus treneris Attila Pinteris, į jo vietą stojo Palas Dardai. Naujasis treneris vadovavo komandai per penkerias rungtynes ir Vengrija nepralaimėjo nė vienerių. Kadangi P. Dardai tapo Berlyno „Hertha“, kurioje praleido 14 žaidėjo karjeros metų, treneriu, rinktinę perėmė vokietis Berndas Storckas. P.Dardai vokietį laiko savo mokytoju. Mokytojas mokinio pasiekimų nesugadino, tik paskutinėse nieko nelėmusiose rungtynėse pralaimėta Graikijai. Kadangi į priekį buvo praleista Šiaurės Airija ir Rumunija, vengrai neišvengė papildomų atrankos rungtynių. Ten bendru rezultatu 3:1 įveikė Norvegiją. Daugelis Vengriją laiką absoliučia turnyro autsaidere. Tačiau jie jau pirmenybių starte 2:0 nukovė Austriją, lygiosiomis 1:1 sužaidė su Islandija ir įspūdingiausiame turnyro mače 3:3 sužaidė su Portugalija. Tai leido tapti grupės nugalėtojais. Aštuntfinalyje teko grumtis su Belgija. Futbolo milžinai įmušė ankstyvą įvartį. Nors paskui Vengrija turėjo daug progų ir žaidė gražų futbolą, bet rungtynių pabaigoje subyrėjo ir pralaimėjo net 0:4.

Pasaulio čempionato atrankoje Vengrija buvo labai blanki. Iškovotos vos keturios pergalės – visos prieš autsaiderių grupės komandas – Andorą, Farerus ir Latviją. Tiesa, kartą Vengrija pralaimėjo net ir Andoroje. Rinktinė net 14 taškų atsiliko nuo grupės lyderių Portugalijos ir Šveicarijos.

Kelias į EURO 2020. Komandos treneriu tapo italas Marco Rossi. Vengrija pateko į atrankos grupę be aiškių favoritų ir autsaiderių. Jie du kartus įveikė Azerbaidžaną, po kartą Kroatiją ir Velsą. Grupėje liko 4-i, nors nuo antrą vietą užėmusio Velso atsiliko vos dviem taškais. Papildomą šansai Vengrija gavo dėl gero pasirodymo Tautų lygoje. Iš pradžių jie 3:1 išvykoje sumušė Bulgariją. Akistatoje su Islandija atrodė, kad triumfuos nuo 11 iki 88 minutės pirmavę šiauriečiai. Bet rungtynių pabaigoje Vengrija išplėšė pergalę ir kelialapį.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

  1. Budapešto „Ferencvaros“
  2. Stambulo „Fenerbahce“
  3. „Leipzig“
  4. Sėkešfehėrvaro „Fehervar“
  5. Budapešto MTK
  6. „Bristol City“
  7. Budapešto „Ferencvaros“
  8. „Osijek“
  9. Budapešto „Ferencvaros“
  10. „Mainz“
  11. Sėkešfehėrvaro „Fehervar“

Vengrija yra viena iš tų rinktinių, kurių nuostoliai dėl traumų yra patys didžiausi. EURO 2020 praleisti turės komandos lyderis Dominikas Szoboszlai ir dar keli starto sudėties žaidėjai. Tik keletas futbolininkų iš dabartinės sudėties rungtyniauja geriausiose Europos lygose.

Treneris. Marco Rossi. 56 metų italas nuo 2004 iki 2011 m. dirbo su žemesnių Italijos divizionų komandomis. 2012-17 m. (su pertrauka) treniravo Budapešto „Honved“, kartą tapo Vengrijos čempionu. 2017-18 m. sezone dirbo „Dunajska Streda“ klube Slovakijoje. 2018 m. paskirtas nacionalinės rinktinės treneriu.

Žvaigždė. Willi Orbanas. 28 metų centro gynėjas gimė Vokietijoje. Jau nuo penkerių metų priklausė savo gimtojo miesto klubo „Kaiserslautern“ akademijai. 2011 metais debiutavo pagrindinėje klubo komandoje, bet iki 2013 m. daugiausiai žaidė už dublerius. Nuo 2013 m. jau turėjo gana svarbų vaidmenį tuomet antroje Bundeslygoje žaidusioje pagrindinėje komandoje. 2015 m. už 2,5 milijono eurų persikėlė į „Leipzig“. Su komanda po metų pateko į aukščiausią Vokietijos futbolo divizioną ir visą laiką buvo svarbus žaidėjas komandoje. Galingas „antrame aukšte“ gynėjas į nacionalinę rinktinę kviečiamas nuo 2018 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: