EURO 2020 baigėsi. Laikas apibendrinti turnyrą su simboline sudėtimi.

Vartininkas Gianluigi Donnarumma Italija/„Milan“

Per grupės etapą galėjo ramiai poilsiauti. Tačiau nuo atkrintamųjų varžybų darbo nuolat daugėjo, o G. Donnarumma atrodė taip gerai, kad fanai galėjo pamiršti, kad vartuose jau ne jo bendravardis Buffonas. Viską vainikavo dvi laimėtos baudinių serijos.

Gynėjai

Kairysis kraštas Joakimas Maehle Danija/Bergamo „Atalanta“

Savo argumentų turėtų ir Luke Shaw ar Leonardo Spinazzola. Italo nepasirinkau tik todėl, kad jis negalėjo žaisti lemiamame varžybų etape. Danas įmušė du įvarčius, atliko rezultatyvų perdavimą. Jeigu kam nors Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų rungtynėse buvo šokas starto sudėtyje išvysti šviežiai į Bergamą atvykusį daną, dabar jau pasaulis jį galėjo puikiai pažinti.

Centro gynėjai

Harry Maguire Anglija/„Manchester United“

Jo sugrįžimas po traumos buvo veiksnys, kuris tam tikra prasme stabilizavo komandą. Sužaidė puikų turnyrą ir buvo tikras puikiai veikusios gynybos linijos lyderis.

Thomas Vermaelenas Belgija/Kobės „Vissel“

Rinkausi tarp Leonardo Bonucci ir belgo. Visgi pasirinkau T. Vermaeleną. Daugelio seniai nurašytas ir pamirštas veteranas sužaidė kone tobulą turnyrą. Tik su jo įtraukimu į starto sudėtį Belgijos gynyba nustojo braškėti. Rungtynėse su Italija, kai kiti komandos draugai vėl ėmė daryti grubias klaidas, T. Vermaelenas žaidė puikiai ir gelbėjo komandą nuo blogesnio rezultato.

Dešinysis gynėjas

Vladimiras Coufalas Čekija/„West Ham United“

Rinkausi tarp jo ir Kyle‘o Walkerio. Čekas ne tik fantastiškai tvarkėsi su varžovų atakuojančiais žaidėjais, bet ir atliko du rezultatyvius perdavimus.

Centro saugai

Kevinas de Bruyne Belgija/„Manchester City“

Geriausiai žaidėjo vertę parodo skirtumas. Kai K. de Bruyne sėdėjo ant suolo dėl traumos, Belgija buvo blankoka ir į priekį važiavo besiremdama varžovų klaidomis. K. de Bruyne transformavo komandą ir ji parodė savo potencialą. Nuo tada, kai grįžo į aikštę, Belgija įmušė 6 įvarčius. K. de Bruyne tiesiogiai prisidėjo prie trijų. Neabejotinai šiemet rimtai pretenduos į Auksinį kamuolį.

Marco Verratti Italija/„Paris Saint Germain“

Po to, kai puikiai turnyrą pradėjo Manuelis Locatelli, buvo abejonių ar M. Verratti grįš į starto sudėtį. Rungtynės su Velsu parodė, kad jis grįžo į aikštę puikios formos. Per turnyrą atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir buvo puikus aikštės vidurio generolas.

Mikelis Damsgaardas Danija/Genujos „Sampdoria“

Buvo nelengva pasirinkti paskutinį saugą. Daug galvojau apie Jorginho ir Pierre-Emile Hojbergą. Bet visgi pasirinkau žmogų, kuris tapo didžiausia turnyro sensacija. Jam dar tik 21-ieri. Jis vos pernai paliko Daniją ir atvyko žaisti į Italiją. „Serie A“ buvo svarbus rotacijos žaidėjas. Į rinktinę atvyko joje iki tol sužaidęs vos dvejas rungtynes. Tik Christiano Erikseno nelaimė leido jam patekti į starto sudėtį. Viskas kas nutiko toliau – jau istorija. 2 įvarčiai ir 1 rezultatyvus perdavimas (įvarčių tiek, kiek per visą „Serie A“ sezoną. Šaltakraujiškas baudos smūgis EURO 2020 PUSFINALYJE. Dabar jį žino visi.

Puolėjai

Kairysis kraštas Thorganas Hazardas Belgija/Dortmundo „Borussia“

Pasirinkimas į šią poziciją buvo milžiniškas. Visgi apsistojau ties mažiau garsiu iš brolių Hazardų – Thorganu. Jis įmušė du įvarčius ir puikiai tvarkėsi tiek su gynybinės, tiek ir puolimo funkcijomis.

Centras Patrickas Schickas Čekija/Leverkuzeno „Bayer“

Kažkada jis buvo laikomas supertalentu, juo 2017 m. labai rimtai domėjosi Turino „Juventus“. Sandoris žlugo dėl medicininių priežasčių ir vargu ar kada nors „zebrai“ dėl to liūdėjo. 2019-20 m. įmušti 10 įvarčių buvo geriausias rodiklis. Tačiau EURO 2020 jis buvo tikras puolimo vedlys ir kartu su Cristiano Ronaldo tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju. O Čekija sensacingai pasiekė ketvirtfinalį. Dar įspūdingiau tai, kad daugelis čeko įvarčių pasiekti grynai remiantis individualiu meistriškumu.

Dešinysis kraštas Yussufas Poulsenas Danija/„Leipzig“

Kai iš rikiuotės iškrito C. Eriksenas, individualiai pajėgiausiu puolimo žaidėju tapo Y. Poulsenas. Jis sužaidė fantastišką turnyrą – aikštėje žibėjo savo talentu, darbštumu ir kovingumu. Kai po traumos ėmė kilti į aikštę ant suolo, jis prisitaikė prie padėtis ir tik pusfinalyje buvo blankesnis. Pasirinkau jį, o ne Federico Chiesą būtent dėl to, kad viso turnyro metu danas buvo stabilesnis.

Treneris Roberto Mancini Italija

Į jo rankas pateko komanda, šviežiai patyrusi vieną iš didžiausių šalies futbolo istorijoje fiasko ir nepatekusi į pasaulio futbolo čempionatą. Jis šią komandą pavertė Europos čempione, nors paskutinėse darbovietėse niekuo nepasižymėjo. Dalykas, kuriuo mane jis labiausiai sužavėjo – puikios komandinės dvasios palaikymas. Jis stengėsi, kad kiekvienas jaustųsi svarbus – 25 žaidėjai bent minutę praleido aikštėje.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: