Šiandien prasideda kovos UEFA Europos lygos ketvirtfinaliuose. Apie tai, ko jose tikėtis, kokia komandų padėtis, stiprybės ir silpnybės (pagal Whoscored) – šiame tekste.

„Granada“ – „Manchester United“ (MU)

Šios komandos susitinka pirmą kartą istorijoje. Pirmiausiai dėl to, kad andalūzai apskritai pirmą kartą žaidžia Europoje. Tiesa, Ole Gunnaras Solskjaeras galbūt turės daug motyvacijos dėl to, kad praėjusiame etape ispanai eliminavo jo buvusį klubą „Molde“.

Visgi, puikus žygis Europoje yra vienas nedaugelio „Granada“ sezono šviesulių. Klubas turi nedidelius šansus kitą sezoną vėl žaisti Europoje ir užima tik 9-ąją vietą „La Liga“. Komanda pralaimėjo tris paskutinius susitikimus. Abejas rungtynes praleis svarbus saugas Luis Milla, bent pirmas – puolėjas Luisas Suarezas. Gali būti, kad pirmas rungtynes praleis dar trys žaidėjai: Alberto Soro, Dimitri Foulquier ir Carlosas Neva.

MU stovykloje nuotaikos kitokios. Komanda vargu ar iškris iš TOP 4 „Premier“ lygoje. Per paskutines 15 rungtynių „raudonieji“ patyrė vos vieną pralaimėjimą. Abejas rungtynes praleis Anthony Martialis, pirmąsias rungtynes galbūt ir Marcusas Rashfordas.

Vienas iš pagrindinių andalūzų Achilo kulnų – problemos ginantis prieš individualiai stiprius varžovų žaidėjus. Taip pat šlubuoja krašto gynėjų žaidimas, o MU atakos kraštuose yra labai pavojingos. „Granada“ yra kovinga komanda. Jie ne kartą grįžo į rungtynes pralaiminėdami, o jeigu įmuša pirmi, varžovams atsigauti nelengva. Jie neblogai susikuria progas ir išnaudoja standartines padėtis. MU turbūt leis jiems susikurti progų. Šį sezoną MU sunkokai sekasi saugoti susikurti pranašumą. Puolėjai lengvai įsipainioja į nuošalės spąstus. Bet ginklų labai daug – kovingas žaidimas pralaimint, gera progų realizacija, tolimi smūgiai, mokėjimas surasti erdvių tarp linijų.

Šioje kovoje aiškūs favoritai – galingesnę sudėtį turintys anglai. Daug intrigos nebus.

Londono „Arsenal“ – Prahos „Slavia“

Kai paskutinį kartą komandos susitiko Čempionų lygos grupės turnyre 2007 m., tada Prahoje užfiksuotos lygiosios, o Londone „Arsenal“ laimėjo net 7:0. Dabar tokio scenarijaus laukti neverta – „Arsenal“ tikrai galėjo gauti silpnesnį varžovą.

„Slavia“ labai užtikrintai pirmauja Čekijos lygoje. Jie nepralaimėjo jau 21 rungtynių, o jeigu neskaičiuotume Europos turnyrų atrankos, apskritai pralaimėjo vos du kartus. Pagrindinis vartininkas Ondrejus Kolaras bent jau pirmas rungtynes praleis dėl traumos, dėl raudonos kortelės nežais Ondrejus Kudela, klausimų kelia ir Ibrahimo Traore būklė.

„Artileristai“ gerokai labiau žino nesėkmių skonį. Šį sezoną jie iš esmės kovoja tik dėl vietos „Premier“ lygos dešimtuke. Per paskutines 15 rungtynių, „Arsenal“ iškovojo vos šešias pergales ir nelaimėjo trejų paskutinių susitikimų. Greičiausiai abejas rungtynes praleisti turės gynėjai Kieranas Tierney ir Davidas Luizas. Pirmosiose rungtynėse galime neišvysti ir Granito Xhakos, Emile Smith Rowe, Bukayo Saka ir Martino Odegaardo.

„Arsenal“ varžovams turėtų nusileisti oro dvikovose, o pagrindine stiprybe gali būti erdvių ieškojimas tarp gynybos linijų. Šioje dvikovoje tikėčiausi labai įtemptos kovos ir sunkios „Arsenal“ pergalės.

Amsterdamo „Ajax“ – „Roma“

Šios komandos tarpusavyje yra žaidę tik du kartus (prieš 18 metų) ir italai nėra nugalėję „Ajax“.

Ar pavyks šį kartą? „Romėnų“ padėtis daug optimizmo nekelia. Jeigu „Serie A“ jėgų konfigūraciją šį sezoną galime pavadinti didžiuoju septynetu, tai „Roma“ jame yra silpniausia grandis. Jeigu sezonas baigtųsi dabar, jie net nežaistų UEFA Europos lygoje, o šansai užsikabinti už Čempionų lygos nėra dideli. Iš paskutinių 10 rungtynių „Roma“ laimėjo vos penkerias ir patyrė tris pralaimėjimus. Abejas rungtynes praleis gynėjas Marashas Kumbulla, bent vienerias – klubo lyderis Henrikas Mkhitarynas, Chrisas Smallingas ir suspenduotas Rickas Karsdorpas (kaip Roterdamo „Feyenoord“ auklėtinis, tikrai turės išskirtinę motyvaciją).

„Ajax“ nuotaikos kitokios – jie užtikrintai žengia link pergalės Nyderlandų čempionate. Visuose turnyruose olandai nepralaimėjo jau 24 rungtynių iš eilės. Per šią seriją vos trejos rungtynes baigėsi lygiosiomis, o pergalių serija siekia 7. Su italais tikrai nežais diskvalifikuotas pagrindinis vartininkas Andre Onana, bent pirmose rungtynėse nebus Sebastiano Hallerio ir Daley Blindo, klausimų kelia ir Noussairo Mazraoui galimybės grįžti po traumos pirmajam mačui. Rungtynės bus svarbios buvusiam „Roma“ vartininkui Maartenui Stekelenburgui.

„Roma“ yra kūrybinga komanda, o olandai šį sezoną leidžia varžovams susikurti nemažai progų. Taip pat „romėnai“ dažnai progas kuriasi greitose atakose arba išnaudodami individualų lyderių meistriškumą, o gynybą tokiose situacijose taip pat yra „Ajax“ Achilo kulnas. „Roma“ taip pat mėgins rasti erdvių tarp linijų ir daug atakuos kraštais. „Romėnus“ šį sezoną žlugdo individualios gynėjų klaidos, įvarčiai iš tolimų distancijų ir silpnas žaidimas „antrame aukšte“. „Ajax“ ypač pajėgus išnaudoti du pastaruosius trūkumus. Olandai turi daug stiprybių – puikiai realizuoja standartines padėtis (ir ginasi nuo varžovų tokiose padėtyse), gerai realizuoja progas, puikiai atakuoja kraštais, randa erdvių tarp gynybos linijų. Jie yra kūrybingi.

Prognozuočiau, kad „Ajax“ žengs toliau. Persvara nebus triuškinanti, bet įtikinanti.

Zagrebo „Dinamo“ – „Villarreal

2010 metais UEFA Europos lygoje grupių etape komandos pasidalino po pergalę. Ko laukti šį kartą?

„Geltonieji“ labai laiku įgijo gerą formą. Jie laimėjo penkerias rungtynes iš eilės ir tikrai gali išsikovoti kelialapį į kito sezono Europos turnyrus, nors į Čempionų lygą patekti realu būtų tik per Europos lygą. Abejas rungtynes praleisti turės Vicente Iborra, bent jau pirmąsias – Pervisas Estupianas.

12 iš paskutinių 15 rungtynių laimėjęs Zagrebo „Dinamo“ visgi prioritetą turėtų teikti kovai Kroatijos čempionate, kuriame vyksta įtempta kova dėl pirmos vietos su „Osijek“. Bent pirmąsias rungtynes praleisti turės svarbus puolėjas Bruno Petkovičius.

Galima laukti kovingų rungtynių – „Villarreal“ šį sezoną nėra ta komanda, kuri įmušus pirma pastatytų varžovus į sunkią užduoti sugrįžti. Didžiausi jų ginklai – gera progų realizacija, mokėjimas rasti erdvių tarp gynybos linijų, individualus žaidėjų meistriškumas, gynyba standartinėse padėtyse.

Unai Emery žino, ką reiškia laimėti UEFA Europos lygą ir turbūt (ne pačioje lengviausioje kovoje) į pusfinalį savo auklėtinius atves.

Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: