Prieš ketverius metus savo bloge pirmą kartą paskelbiau Europos futbolo klubų dešimtmečio reitingą. Šiandien publikuoju naujausią reitingą.

Reitingas yra paremtas būtent tik rezultatais Europos turnyruose. Ir į jį patenka 207 klubai, kurie per šį dešimtmetį juose pasirodė.

Skaičiavimai čia buvo ir paprasti, ir sudėtingi. Čempionų lygos nugalėtojas gauna maksimumą – 80 taškų, likę 79 į to sezono Europos turnyrų grupių etapus pakliuvę klubai gauna nuo 1 iki 79 taškų priklausomai nuo savo pasiekimų. UEFA Europos lygos nugalėtojas gauna 71 tašką. Patekimas į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas garantuoja 63 taškus, grupių etapą – 25. UEFA Europos lygos atkrintamųjų varžybų etapą pasiekę klubai gauna bent 33 taškus. Kaip konkrečiai pasiskirsto taškai lemia tokie faktoriai, kaip klubą iš atkrintamųjų varžybų eliminavusios komandos tolimesnė sėkmė, atkrintamųjų varžybų serijos rezultatas ar surinktų taškų skaičius ir įvarčių santykis grupėje.

Reitingo viršūnėje išliko Madrido „Real“, bet Miuncheno „Bayern“ atsilieka jau tik vienu tašku – nors sezonas karališkajam klubui buvo sėkmingesnis negu „bavarams“, bet „Real“ reikėjo apginti gerokai daugiau taškų, kurie išsibraukė iš 2010-11 m. sezono. Jeigu kitais metais „Bayern“ laimės Čempionų lygą, o „Real“ nepateks į finalą, vokiečiai taps naujais reitingo lyderiais.

Į pirmą dešimtuką pateko Turino „Juventus“ ir Dortmundo „Borussia“. Abiem atvejais tokį pasiekimą lėmė pirmiausiai tai, kad abu klubai labai kukliai pasirodė 2010-11 m., o dabar gerokai papildė savo taškų kraitį. Pirmąjį dešimtuką paliko „Porto“ ir „Manchester United“.

Tarp ryškiausius šuolius atlikusių klubų galima paminėti Bergamo „Atalanta“, Prahos „Slavia“, San Sebastijano „Real Sociedad“, „Leicester City“, „Molde“, „Hoffenheim“, Linco LASK, Herningo „Midtlylland“, „Wolfsberger“, Budapešto „Ferencvaros“, Luhansko „Zorya“, Sofijos CSKA

Didžiausius nuosmukius patyrė Charkovo „Metalist“, Maskvos „Spartak“, Enchstedės „Twente“, „Stuttgart“, Tel Avivo „Hapoel“, Atėnų „Panathinaikos“, Poznanės „Lech“, „Odense“.

Aukščiausiai iš naujokų užkopusi „Granada“ yra 114 vietoje.


Sekite autorių „Facebook“

Dalintis: